Architektonický výraz bytového domu Porta resoluta definuje riešenie vonkajšieho plášťa

Architektonický výraz bytového domu Porta resoluta definuje riešenie vonkajšieho plášťa

Autor: e.papcunova@sto.com
8. 11. 2019
Na hraniciach mestských častí Husovice a Černá Pole v Brne stojí nový bytový dom Porta Resoluta, postavený podľa návrhu brnianskeho architektonického ateliéru Mimoto. Dom okrem úsporných technológií a kvalitných materiálov poskytuje luxusné výhľady do parku nad Husovice a na veľkú časť Brna.

Bytový dom s 19 nadštandardnými bytmi o celkovej ploche 1 512 m2 a kanceláriami (1 144m2) bol už od samého začiatku zameraný na klientelu z radov rodín s deťmi, ktorí hľadajú mestské bývanie na atraktívnom mieste neďaleko centra so zodpovedajúcou identitou. Administratívna časť s kanceláriami a ateliérmi je naopak orientovaná najmä severným smerom k rušnej komunikácii v ul. Provazníkova. Používatelia domu a majitelia bytov ocenia netradičný dizajn, vysoký štandard vybavenia a perfektnú dostupnosť na dopravný systém mesta Brna.

 

Fasádne omietky s rôznou povrchovou a farebnou úpravou v kombinácii s horizontálnym členením, v kombinácii s predsadenými rámami, ktoré sú vsadené medzi jednotlivé balkónovej dosky, tvoria na prudkom svahu jasnú a ľahko identifikovateľnú štruktúru. Byty s výhľadmi na východnú, južnú a západnú stranu sú veľkými oknami spojené s predsadenými balkónmi a s terasami v najnižšom podlaží. Fasáda domu je zateplená kontaktným zatepľovacím systémom StoTherm Mineral, kľúčovú rolu vo formovaní architektonického výrazu domu zohrali omietky a lazúry kreatívnych omietok StoSignature.

 

Vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature sú ľahko a bezplatne dostupné na www.sto.sk/fasady. Stačí vyplniť jednoduchý registračný formulár a vybrané vzorky povrchov omietok StoSignature obratom poputujú na vašu adresu.

Fieldset
Porta Resoluta
Brno-Černá Pole, Provazníkova 82
Autor stavby
ARCHITEKTONICKÝ ATELIER MIMOTO s.r.o., Brno
Rok dokončení
4/2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Papier ovplyvnil podobu rekonštruovaného Múzea papiera v nemeckom Dürene

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 11. 2019
Inšpiráciou pre návrh rekonštrukcie Múzea papiera v nemeckom meste Düren bol pre kolínskeho architekta Klausa Hollenbecka samotný papier - skladanie, reliéf a vodoznak sú východiskovým bodom jeho neprehliadnuteľného návrhu. Múzeum prešlo pri rekonštrukcii rozsiahlou stavebnou a obsahovou zmenou, v rámci ktorej vyrástla aj nová moderná prístavba. Tú spája s pôvodnou stavbou atraktívna vonkajšia fasáda.

Skladanie ako stavebný princíp je témou od 90. rokov, vo svojich prácach sa im zaoberali Zaha Hadid a Frank Gehry. Vďaka hladkej, žiarivo bielej omietnutej fasáde stavba vystupuje zo svojho okolia - špička na úzke čelnej fasáde je jasným architektonickým vyhlásením. Inšpiračným zdrojom novej architektúry boli tri archetypy papiera: fasáda a okná pôsobia ako skladaný papier, nápis na múzeu bol vytlačený do vonkajšieho plášťa a v závislosti na uhle pohľadu a dopadu svetla sú na fasáde viditeľné "vodoznaky". Veľké P nad vstupom je jedným z najstarších známych vodoznakov, ktorým kedysi výrobcovia papiera označovali svoje dielo. Tiež ťah písma nápisu „Múzeum papiera Düren“ priťahuje pohľady. V dvoch verziách, biela na bielej, ale hladká omietka na drsnej, v latinke, ale jedným riadkom aj v Braillovom písme poukazuje nápis na to, že tento dom chce osloviť svojou výstavou tiež nevidiacich a zrakovo postihnutých návštevníkov.

 

Škára, ktorá obopína celú budovu, zdôrazňuje ľahkosť papiera ako materiálu a vyzdvihuje múzeum z okolitej zástavby. Vďaka prístavbe získalo zariadenie novy vstup vhodný pre múzeum a okrem toho sa posunulo bližšie k neďalekému Múzeu Leopolda Hoescha. Klaus Hollenbeck navyše vytvoril pre rekonštrukciu a rozšírenie Múzea papiera novú priestorovú a energetickú koncepciu. Vďaka prístavbe druhého poschodia sa celková plocha zväčšila z pôvodných 400 m2 na súčasných 900 metrov štvorcových.

 

Investor: Mesto Düren, Nemecko

Architekt: Hollenbeck Architektur, Kolín n. Rýnom, Nemecko

Miesto: Wallstrafse 2-8, Düren, Nemecko

Kompetencie firmy Sto:

• predsadená prevetrávaná fasáda s bezškárovú omietkou na vnútornej nosnej konštrukcii bez tepelných mostov,

• fasádna farba bez biocídnych látok s účinkom proti riasam a plesniam, založenom na bionickej báze (StoColor Dryonic)

Realizačná firma: Hubert Schleicher GmbH, Aachen, Anstrich Wilden GmbH, Aachen, Nemecko;

Fotografie: Guido Erbring, Kolín n. Rýnom, Nemecko

Fieldset
Múzeum papiera
Wallstrafse 2-8, Düren, Nemecko
Autor stavby
Hollenbeck Architektur, Kolín n. Rýnom, Nemecko

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi