Atraktívnu tvár obchodného centra Coal Drops Yard v londýnskej štvrti Kings Cross formujú aj fasádne omietky StoSignature

Atraktívnu tvár obchodného centra Coal Drops Yard v londýnskej štvrti Kings Cross formujú aj fasádne omietky StoSignature

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Coal Drops Yard čiže "Dvor uhoľných skladov" je považovaný za hlavnú nákupnú štvrť v londýnskej časti Kings Cross. V roku 2018 tu podľa návrhu architektov z Thomas Heatherwick 's studio vzniklo nové obchodné centrum Coal Drops Yard, ktorého základom boli dva uhoľné sklady z devätnásteho storočia. Projekt vdýchol nový život dvom viktoriánskym budovám a predstavuje nádhernú ukážku prepojenia starej a novej architektúry. Metalizujúce povrchy podhľadov striech dvoch susedných budov tu vznikli vďaka textúram a efektom kreatívnych omietok StoSignature.

Z nákladného depa je dnes moderné obchodné centrum

Londýnske viktoriánske objekty z tehál a zliatiny slúžili pôvodne ako nakladacie depo, do ktorého privážali železnicou zo severného Anglicka až osem miliónov ton uhlia ročne. Pôvodne tu stála jedna budova, postavená v roku 1851, ale tá po čase nestačila, depo sa tak rozšírilo o ďalší blok. A práve tieto dve budovy využil architekt Thomas Heatherwick a jeho tím na prestavbu na moderný multifunkčný priestor s desiatkami obchodov, dizajnových butikov, barov a reštaurácií. Nad čím asi návštevník neprestane žasnúť, je strecha obchodného centra, ktorej miestni hovoria "kiss", teda bozk. A skutočne - strechy protiľahlých budov sa stretávajú ako pery uprostred centra a vytvárajú dokonalý priestor pre stretnutie.

 

Podhľady striech pripomínajú vďaka omietkam StoSignature éru uhlia

Keď sedíte pod "bozkávajúcimi sa strechami" a s úmyslom pozrieť sa zblízka na "bozk" oboch striech otočíte hlavu hore, upúta vás kovový lesk platinovej omietky. Ten je zo 100 % dielom fasádnych omietok, textúr a náterov StoSignature. Podhľady oboch dotýkajúcich sa striech tvorí textúra StoSignature Standard K, tvorená organickou vrchnou omietkou so škrabanou štruktúrou Stolit K 2.0. Hrubá fasádna omietka je potiahnutá platinovým metalizujúcim náterom na báze čistého akrylátu StoColor Metallic. Tento náter umožňuje vytvoriť kovový efekt na povrchu a je vhodný na podklady v interiéri a exteriéri ako lazúrovacia a krycia vrstva. U podhľadu striech obchodného centra Coal Drops Yard dáva povrchu atraktívny metalizujúci lesk a dokonale dokresľuje prepojenie starej a novej architektúry, ktorou je toto nové obchodné centrum vo svete architektúry a obchodu preslávené.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Prvý krok k omietkam StoSignature je jednoduchý - na stránkach www.sto.sk/fasady vyplňte registračný formulár a my vám bezplatne zašleme vzorky vybraných povrchov StoSignature. Na vlastné oči sa presvedčíte, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko.

 

Objekt:

Obchodné centrum Coal Drops Yard, Londýn

 

Realizácia:

2018

 

Architekti:

Heatherwick Studio, Londýn

 

Investor:

King 'Cross Central Limited Partnership

 

Kompetencie Sto:

textúra StoSignature Standard K (organická vrchná omietka so škrabanou štruktúrou Stolit K 2.0) s metalizujúcim náterom StoColor Metallic

 

Fotografie:

Hufton + Crow London

Fieldset
Obchodné centrum Coal Drops Yard
Londýn
Autor stavby
Heatherwick Studio, Londýn
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi