Bielo omietnutý rodinný dom s výhľadom na hrad Devín

Bielo omietnutý rodinný dom s výhľadom na hrad Devín

Autor: stoadmin
5. 2. 2019
Slovenská národná kultúrna pamiatka, zrúcanina hradu Devín, sa nachádza pri bráne hlavného mesta Bratislavy. Po nej je tiež pomenovaná mestská časť slovenskej metropole, v ktorej podľa návrhu bratislavského štúdia architektúry, interiéru a dizajnu Cakov + Partners postavil súkromný investor samostatne stojaci rodinný dom s výhľadom na stredoveký komplex. Výzvami bola obzvlášť dlhá a úzka parcela, rovnako tak ako prísne regule miestneho stavebného úradu.

Na severozápadnom okraji Bratislavy, v bezprostrednej blízkosti sútoku riek Moravy a Dunaja, vyrástol bielo omietnutý rodinný dom, ktorý v husto osídlenej zástavbe vyniká svojou jednoduchosťou. Nový dom reinterpretuje tradičné miestne stavebné formy s podlhovastým obdĺžnikovým pôdorysom a strmou šikmou strechou; obvyklé previsy strechy, červené tehly a klasické okenné otvory sa však ukázali ako nadbytočné. Východným smerom prezentuje dom uzavretú, dvojpodlažnú čelnú časť. Na západ sa naopak nová budova otvára v troch presklených nadzemných podlažiach, a ponúka majiteľom pôsobivý výhľad na ruiny hradu Devín. Pozdĺžne gabiónové steny citlivo prepájajú záhradu s prvým nadzemným podlažím. Dodatočne vytvorený zatrávnený kopec však zachováva pocit intimity a pri vstupe do nehnuteľnosti je pohľadom viditeľné až druhé nadzemné podlažie. V interiéri dominuje, vďaka plynulo prepojeným obytným plochám, dojem veľkorysého priestoru, ktorý je navyše zvýraznený jednotnou bielou farbou. Na podlahy zvolili architekti krytinu s vysokým leskom.
 

Projekt
rodinný dom

Doba výstavby
2012

Architekt
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko

Realizácia
Eurokera Bratislava, Slovensko

Investor
súkromná osoba

Kompetencie Sto
fasádna omietka

Fotografie
Matej Kovač, Bratislava, Slovensko

Fieldset
Rodinný dom
Devín Bratislava
Autor stavby
Cakov + Partners, Bratislava, Slovensko
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi