Bytové domy v Miláne

Bytové domy v Miláne

Autor: admin
26. 10. 2018
Obe obytné budovy vznikli v priamom susedstve veže z 11. storočia a teraz lemujú novovytvorené námestí.

V roku 1984 začali architekti Cecchi & Lima Architetti Associati pracovať na návrhu dvoch bytových domov v srdci milánskeho starého mesta. Archeologické nálezy však dočasne projekt pozastavili a až v roku 2016 bol dokončený v rámci novej úpravy námestia formou dialógu medzi starým a novým.

Súčasne s bytovými domami "Residenze Gorani" navrhla miestna kancelária Cecchi & Lima verejné námestie, ktoré je miestom pokoja v srdci lombardskej metropoly. Žiarivo biele fasády oboch obytných stavieb, ktoré sa klinovito zbiehajú, rámujú námestie ako kulisy. Vedú pohľad pozorovateľa k centrálnej veži, ktorá je reliktom paláca Palazzo Gorani, postaveného v 11. storočí a zničeného počas bombardovania za druhej svetovej vojny. Neďaleko odtiaľ pripomínajú zvyšky muriva a ďalšie ruiny rímsku minulosť mesta. Svojim jednotným a monolitickým vzhľadom vstupujú novostavby do dialógu s pozostatkami starých stavieb. Veľkorysá línia okien na úrovni ulice ponúka priame výhľady na historické mesto. Zaoblené presklené otvory, umiestnené priamo v chodníku, umožňujú prezrieť si fragmenty mozaík, ktoré tu vyniesli na svetlo archeologické vykopávky v rokoch 2009 až 2011. Tiež ornamentálne zdobené medené panely vo vstupných častiach novostavieb symbolizujú odkaz historických nálezov. Novovytvorené zelené plochy dopĺňajú námestie a pôsobia ako spájajúci prvok na mieste, ktoré citlivo prepája novodobú atmosféru a históriu mesta.

Investor

Finaval S.p.A., Immobiliare, Milan, IT

Generálny dodávateľ

Impresa Minotti, Milan, IT

Kompetencie firmy Sto

predsadený prevetrávaný fasádny systém (StoVentec R), vrchná omietka (Stolit Milano), fasádna farba s technológiou lotosového efektu (Lotusan / StoColor Lotusan)

Realizačná firma

B Construction Technology S.r.l., Milan, IT

Fotografie

Matteo Piazza, Milan, IT

Fieldset
Via Brisa angolo via Gorani, Milan, IT
Autor stavby
Cecchi & Lima Architetti Associati, Milan, IT

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi