Bytový dom Starý Háj doplnil ponuku bývania v transformujúcej sa Petržalke

Bytový dom Starý Háj doplnil ponuku bývania v transformujúcej sa Petržalke

Autor: e.papcunova@sto.com
30. 1. 2020
Bytový dom Starý háj je elegantné a zároveň pohodlné bývanie, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti najatraktívnejších záujmových miest Bratislavčanov v mestskej časti Petržalka. Deväťpodlažný objekt s jedným podzemným podlažím vytvára na križovatke ulíc Černyševského a Bosákova kompaktnú hmotu s ustúpeným posledným podlažím. Fasádu dopĺňa raster vystúpených balkónov a zapustených lodžií, čo vytvára hravý a sympatický architektonický dojem. Architektúra objektu kladie dôraz na logické a účelné riešenia, ako aj na kvalitu použitých materiálov.

Cenovo dostupné a kvalitné bývanie v prakticky riešenom a dizajnovo nápaditom dome

V objekte vzniklo 126 bytov, ktoré sú už vďaka atraktívnej cene a lokalite, z ktorej sa dá dostať do centra v priebehu niekoľkých minút verejnou dopravou, kompletne vypredané. V prízemí je až 22 obchodných jednotiek na ploche cca 1000 m2. V rámci parku vzniklo nové detské ihrisko a niekoľko spevnených plôch, kde sa budú v budúcnosti nachádzať letné terasy nových podnikov. Plocha severne od domu je vyhradená pre povrchové parkovanie. Celkovo vzniklo v rámci projektu 190 parkovacích miest.

 

Triezva farebnosť vďaka kombinácii bielej omietky a pálenej tehly

Dom do prostredia zapadne aj svojim architektonickým výrazom, architekti developerskej spoločnosti VI GROUP ozvláštnili fasádu aj vzorom na balkónoch a severnej fasáde. Nový bytový dom úspešne rozvíja charakter lokality, ktorá sa v posledných rokoch rýchlo mení na modernú rezidenčnú štvrť. Atraktívny je aktívny parter domu, ktorý je rozčlenený na väčší počet menších jednotiek, ako aj dobrá mierka projektu. Zachovanie pôvodných stromov dodalo parčíku dojem, že sa tu park nachádza už dlho. V lete ocenia obyvatelia domu aj tieň miestnych stromov.
 

Investor: VI GROUP, Bratislava

Architekti: Ing. arch. Richard Duška, Ing. arch. Juraj Duška, Ing. arch. Barbora Obertová ArtD., Ing. arch. Lucia Balážová, Ing. arch. Eva Janidžárová

Kompetencie Sto: kontaktný zatepľovací systém StoTherm Basic

Miesto: Černyševského a Bosákova ulica, Bratislava

Termín výstavby: 2017-2019

Všetky informácie o našich zatepľovacích systémoch nájdete na www.sto.sk/fasady.

Fieldset
Bytový dom Starý Háj
Černyševského a Bosákova ulica, Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Richard Duška, Ing. arch. Juraj Duška, Ing. arch. Barbora Obertová ArtD., Ing. arch. Lucia Balážová, Ing. arch. Eva Janidžárová
Rok dokončení
2017-2019

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi