Bytový komplex v Innsbrucku sa hrá s výškami a dizajnom fasád

Bytový komplex v Innsbrucku sa hrá s výškami a dizajnom fasád

Autor: stoadministrator
23. 2. 2021
Západne od centra Innsbrucku, neďaleko tunajšej univerzity, navrhla miestna architektonická kancelária Wiesflecker-architekten rafinovaný obytný areál v obľúbenej mestskej časti Hottinger Au. Zástavba na úzkom pozemku v tvare "Z" ponúka aj napriek veľkej hustote zástavby vysokú kvalitu bývania. Neďaleko centra Innsbrucku, medzi ulicami Fürstenweg a Ampfererstraße, na mieste, kde predtým stála čerpacia stanica s podzemnou garážou, stojí nový obytný areál. Nový komplex s 5- až 9- podlažné budovami šiestich rôznych veľkostí, v ktorých je celkom 114 bytov, sa nenásilne zapojil do existujúcej stavebnej štruktúry v okolí (staršia bloková zástavba a dlhé líniové budovy), a súčasne nezľavil z vysokých požiadaviek na komfort a kvalitu bývania.

Hustota zástavby aj výška budov sa menia od kraja ku stredu pozemku

Vo svojom návrhu, ktorý zástavbu zhusťuje smerom do stredu, architekti navrhli rôzne výšky a typy domov s cieľom optimálne využiť miesto a vytvoriť v bloku domov pestré a atraktívne prostredie. Podobne ako sa k stredu zahusťuje zástavba, mení sa aj výška budov. Pozdĺž hraníc pozemku umiestnili autori projektu päť až sedem podlaží vysoké bytové bloky, uprostred pozemku je potom najvyšší deväťpodlažný vežiak a spolu s ním niekoľko menších budov. Budovy sú vždy spojené po dvoch, majú prístup zo spoločného schodiska, a okrem toho sú prepojené spojovacími prvkami, ktoré sú po celej výške poschodia presklené. Vďaka rozmanitému usporiadaniu jednotlivých stavieb vznikli priestory a úzke priechody s rôznorodým charakterom.

 

Hravé usporiadanie budov pokračuje v živom a rozmanitom dizajne fasád

Aj vďaka tomu je každý z tunajších domov niečím výnimočný. Okná rôznych veľkostí, tvarov (okrúhle, obdĺžnikové a štvorcové) a usporiadaní (kombinácia do zvislých a vodorovných pásov alebo veľkých okenných polí), balkónové zábradlia z dierovaného betónu alebo čierneho dierovaného plechu dodávajú fasádam s náhodne textúrovanou hrubou omietkou (StoSignature Rough 40) nápadný a originálny vzhľad.

 

Drsný povrch s hrubým zrnom dodáva fasáde jemnú hĺbku

Základom fasád všetkých tunajších domov je organická hrubozrná modelačná omietka Stolit Effect s drsnou nesmerovou textúrou. Meniaci sa výskyt a intenzita svetla vytvára u takto upravenej kreatívnej omietky StoSignature efekty svetla a tieňov. Použitá textúra oživuje inak nenápadný povrch fasády a mení ho v umelecký motív.

Informácie o projekte:
Investor:
Weinberg Bauträger & Projektentwicklungs GmbH, Innsbruck, Rakúsko
Architekt: Wiesflecker-architekten, Innsbruck
Miesto: Fürstenweg 49, Innsbruck
Kompetencie firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Vario),
  • modelačná omietka Stolit Effect s náhodne texturovanou vrchnou omietkou (StoSignature Rough 40)

Realizačná firma: HAGA Bau- und Putz, Tulfes
Fotografie: Christian Schellander, Villach

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi