Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi