Čierna a biela na fasáde rodinného hotela neďaleko Merana

Čierna a biela na fasáde rodinného hotela neďaleko Merana

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Rodinný hotel Gartner nájdete v juhotirolskej dedine Tirol neďaleko Merana. Rodina Gartnerovcov, ktorá hotel vlastní a prevádzkuje, nechala hotel rozšíriť o dvojpodlažnú budovu pre wellness, a tiež o veľký loft so súkromnou záhradou. Autorom návrhov je architektonická kancelária Monovolume architecture + dizajn z Bolzana.

Nenútenosť, prirodzenosť a štýl

To sú tri typické črty, ktoré charakterizujú ako hotel Gartner, tak aj jeho majiteľov, rodinu Gartnerovcov. Rozsiahla prestavba rodinný hotel nielen zväčšila, ale aj kvalitatívne zhodnotila. Architektonická kancelária Monovolume architecture + dizajn, sídliaca v Bolzane, vytvorila budovu pre wellness v podobe White Spa House s charakteristickými jasnými líniami a vznosnými tvarmi.

 

Čierna a biela farba dominujú obidvom budovám

Dvojpodlažná stavba zaberá exkluzívne miesto v okolitej krajine, zvonku je celá biela, zatiaľ čo vnútri dominuje čierna farba, na ktorej pozadí sa veľmi dobre vyníma oranžový a žltý dizajnový nábytok. Do tohto architektonického hávu je zahalená okrem iného panoramatická sauna s úchvatným výhľadom na horskú krajinu, "snehová miestnosť", ktorá podporuje prekrvenie a látkovú výmenu, relaxačná miestnosť s vodnými lôžkami a priestranné fitness štúdio. Neďaleko White Spa House vznikol loft so 70 metrami štvorcovými. Loft má zvonku čiernu farbu a patrí k nemu súkromná záhrada s rozlohou 106 metrov štvorcových. Okrem toho bola nanovo upravená už existujúca zimná záhrada, novú podobu dostala aj záhrada a bol vytvorený vonkajší relaxačný priestor.

 

Výberu farieb prispôsobili architekti aj použité fasádne nátery

Okrem zatepľovacieho fasádneho systému Sto Therm Vario si zo sortimentu Sto vybrali juhotirolskí architekti aj fasádne farby. Plášť budovy chráni pred riasami a plesňami farba Sto Color Dryonic G s bionickým princípom účinku proti riasam a plesniam, na čiernu fasádu loftu zvolili autori rekonštrukcie fasádnu farbu odrážajúcu teplo StoColor X-black.

Informácie o projekte:
Investor: Rodina Gartnerovcov
Architekt: Monovolume architecture + dizajn, Bolzano, Taliansko
Miesto: Hauptstraße 65, Tirol
Kompetencie firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (Sto Therm Vario),
  • fasádna farba bez biocídov s bionickým princípom účinku proti riasam a plesniam (Sto Color Dryonic G),
  • fasádna farba odrážajúca teplo (StoColor X-black)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Metličkovaná fasáda na sídle spoločnosti PDP v Nitrianskych Sučanoch

Autor: stoadministrator
31. 5. 2021
Jednoduchú a funkčnú administratívnu budovu na vidieku navrhli architekti Martin Vanko a Ľubomír Fuňa z bratislavského ateliéru FVA. Podľa ich slov bolo hlavnou požiadavkou stavebníka postaviť budovu s trvácnou konštrukciou a s príjemným, no zároveň súčasným vzhľadom. O tom, že sa ich dielo podarilo, svedčí aj Cena verejnosti, ktorú objekt získal v rámci celoštátnej súťaže Stavba ropku 2017. Na vzhľade fasády objektu sa výrazne podieľala organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá bola upravená metličkovaním do kreatívnej textúry StoSignature Linear.

Komfortné zázemie pre prácu a súčasne dôstojná reprezentácia investora

Spoločnosť PDP pôsobí v regióne dlhú dobu ako overená stavebná spoločnosť a nové sídlo spoločnosti preto malo plniť okrem komfortného miesta pre prácu a stretnutia aj dôstojnú reprezentačnú funkciu. Objekt sa nachádza v centrálnej časti obce Nitrianske Sučany v okrese Prievidza. Stavba vznikla na mieste bývalého obecného úradu a požiarnej zbrojnice, je dvojpodlažná a svojím osadením v centrálnej časti obce dopĺňa urbánnu štruktúru. Napriek svojej administratívnej funkcii svojím osadením a mierkou zapadá do existujúcej štruktúry rodinných domov. Vstupy do objektu sú vytvorené zapustením časti hmoty objektu.

 

Na prvom nadzemnom podlaží je dispozícia rozdelená stredovou komunikáciou, spájajúcou dva vstupy do budovy. Tá rozdeľuje na oboch poschodiach priestory kancelárií od ich ďalšieho vybavenia.  Prvé nadzemné podlažie zahŕňa okrem kancelárií pre vedenie aj rokovaciu miestnosť. Druhé podlažie je obsadené kanceláriami personálu  spolu s ich skladovým a hygienickým zázemím.

 

Kreatívna omietka s textúrou StoSignature Linear dokonale splnila požiadavky investora - dobre ladí s okolím a dodáva domu elegantný vzhľad a vlastnú identitu

Uličnej fasáde dominuje dvanásť rovnako vysokých okien s jedným šikmým ostením z juhovýchodnej strany. Vďaka tejto úprave  sa dostáva do interiéru viac svetla. Na fasádu bola použitá organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá svojím štruktúrovaným vzhľadom, realizovaným metódou metličkovania, mení svoj odtieň a vizualitu v závislosti od slnečných pomerov. Jej podkladom je štandardný zatepľovací systém Sto.

Informácie o projekte:

Investor: PDP s.r.o.
Miesto: Nitrianske Sučany, okres Prievidza
Architekti: Ľubomír Fuňa, Martin Vanko, FVA, s.r.o., www.fva.sk 
Fotografie: Tomáš Manina
Kompetencie Sto:

 

 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi