Dada Distrikt v Brne s metalickou úpravou fasády je skvelou ukážkou konverzie starej továrne na moderný polyfunkčný mestský objekt

Dada Distrikt v Brne s metalickou úpravou fasády je skvelou ukážkou konverzie starej továrne na moderný polyfunkčný mestský objekt

Autor: stoadministrator
12. 11. 2020
Bývalá zdevastovaná továreň v brnenskej industriálnej štvrti a z nej komunitný bytový dom s kancelárskymi priestormi, so strešnou záhradou, zberom šedej vody, koreňovou čističkou, a navyše energeticky šetrný. Popri tom partia nadšených investorov s takmer nulovou skúsenosťou s developmentom aj stavbárčinou, ale s ťahom na bránku.

Znie to absurdne až naivne, preto Dada Distrikt
Oficiálne by sa nový Dada Distrikt v Brne dal nazvať konverziou budovy starej textilnej továrne na polyfunkčný objekt, rečou instagramových mémov je to dielo troch mladých šialencov, ktorí sa rozhodli zrekonštruovať jednu starú brnenskú továreň a v nových priestoroch ponúknuť udržateľnosť, loftové bývanie, zelenú strechu a komunitnú záhradu. Na vydarenej premene fasády novo zrekonštruovanej budovy sa podieľali aj kreatívne omietky StoSignature.

Investorom bola spoločnosť DADADISTRIKT s.r.o. z Brna, ktorú v roku 2017 založili traja mileniálovia - Erika Voith, ing. Vlastimil Němeček a David Klodner. Ich dlhodobým zámerom bolo využiť štvorposchodovú priemyselnú budovu na brehu rieky Svitavy a vytvoriť z nej nové kultúrne, spoločenské i obytné centrum. Autorom projektu bolo brnenské architektonické štúdio Kogaa studio s.r.o., o realizáciu metalickej fasády StoSignature Metallic sa postarali omietkári a fasádnici z firmy QualiBau, s.r.o. z Brna.

 

Cieľom investorov bolo maximalizovať využitie a zdôrazniť existujúci priemyselný charakter priestoru budovy
Z architektonického hľadiska neprešla budova zásadnými úpravami. Z pohľadu investorov bola hlavnou zmenou idea strešnej záhrady, ktorá bude slúžiť na prepojenie a inšpiráciu podobne zmýšľajúcich ľudí, žijúcich v budove i jej návštevníkov. Bývalé výrobné haly sú premenené na priestory pre akcie a výstavy, byty a štúdiá, ateliéry, súčasťou zázemia je aj bistro s kaviarňou. Na streche je dvojposchodová záhrada s barom a terasou.

 

 

Výber povrchu fasády bola dlhá cesta proti prúdu
A na jej konci stál jeden z prvých domov v Česku s metalickou úpravou StoSignature Metallic. Štruktúra kreatívnej omietky StoSignature podporila surovosť objektu a použitá zlatá fasádna farba s touto surovosťou vydarene kontrastuje. Nový polyfunkčný bytový dom tak dostal surrealistický luxusný kabát, ktorý mení svoju farbu s ohľadom na dennú dobu, teplotu i intenzitu svetla a priťahuje pozornosť každého okoloidúceho.

Metalizující náter na báze čistého akrylátu StoColor Metallic umožnil vytvoriť na povrchu kovový efekt a vďaka nemu je fasáda husovického Dada Distriktu dokonalou protiváhou k preskleným hi-tech fasádam novostavieb, ktoré vyrastajú v areáli bývalej Zbrojovky. Surová štruktúra s atraktívnym metalickým leskom je ďalšou skvelou ukážkou, ako sa dá prepojiť stará a nová architektúra a ako možno z mŕtveho brownfieldu urobiť živý mestský polyfunkčný dom.
 

Objekt: polyfunkčná budova Dada Distrikt, Brno-Husovice
Investor: DADADISTRIKT s.r.o., Brno
Architekti: Koga štúdio s.r.o., Brno
Realizačná firma: QualiBau, s.r.o., Brno
Fotografie: Jiří Pařízek
Doba výstavby: 10/2019 - 05/2020
Kompetencie Sto: fasádny zatepľovací systém StoTherm Mineral s kreatívnou omietkou StoSingature Metallic, vytvorenou organickou fasádnou omietkou Stolit MP a efektnou povrchovou úpravou s metalickým efektom StoColor Metallic

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi