Dekoratívne fasádne prvky StoDeco vrátili šlapanickej Orlovne jej pôvodný ráz

Dekoratívne fasádne prvky StoDeco vrátili šlapanickej Orlovne jej pôvodný ráz

Autor: stoadministrator
6. 8. 2020
Krásny a vzorový projekt spolupráce uvedomelého investora, kvalitného architekta a osvietenej realizačnej firmy pri rozsiahlej rekonštrukcii Orlovne v Šlapaniciach pri Brne

Projekt šlapanickej Orlovne je výsledkom dlhoročných snáh miestnej telovýchovnej jednoty o vybudovanie dôstojného priestoru pre mladých športovcov a pre organizovanie kultúrnych a spoločenských akcií. Objekt stojí na námestí, teda v srdci mesta. Po rekonštrukcii je jeho súčasťou veľká telocvičňa, primárne určená pre florbalový oddiel a loptové športy, ďalej tiež multifunkčná sála, ktorá slúži pre stolný tenis aj pre spoločenské akcie. Okrem toho je v Orlovni tiež nová reštaurácia a v suteréne dve bowlingové dráhy.

Z historickej stavby z konca 19. storočia zostala v priebehu rozsiahlej rekonštrukcie iba časť obvodového muriva a pivničné priestory s klenutými tehlovými stropmi. Murivo zo zmesi pálených tehál a kameňa sa proti vlhkosti sanovalo pomocou chemickej injektáže. Steny suterénov boli zvonku odkopané, opravené a izolované povlakovou izoláciou z asfaltových pásov. Zvnútra boli otlčené všetky omietky, murivo bolo po vyškárovaní a očistení napenetrované a ponechané ako pohľadové. Nové časti sú murované z keramických blokov hr. 300 mm, stropné konštrukcie sú z predpätých železobetónových panelov. Náročné bolo zastrešenie telocvične v 2. NP, ktoré je svojím prevedením ojedinelé.

Rekonštrukcia začala v júni 2018. Po počiatočnej fáze, keď prebiehalo búranie veľkej časti pôvodného objektu, bola zahájená realizácia hrubej stavby. Dizajn architekti ladili do historického štýlu s niekoľkými modernými prvkami. Strešná krytina je z vláknocementových šablón, klampiarske prvky sú z pozinkovaného plechu. V interiéri sú v reprezentatívnej časti použité masívne drevené dvere, vyrobené ako kópie podľa pôvodných historických. Slávnostné otvorenie rekonštruovanej Orlovne sa uskutočnilo v októbri 2019.

StoDeco profily s modernými omietkami a nátermi StoColor Lotusan v praxi

„Fasáda pôvodnej budovy bola v priebehu rokov zničená, ale pri návrhu rekonštrukcie a nadstavby bolo zadaním investora vrátiť jej pôvodný ráz. Pri súčasnom zachovaní požiadaviek na energetickú náročnosť objektu bolo vhodným riešením použitie systému s dekoratívnymi fasádnymi prvkami StoDeco z materiálu Verolith,“ hovorí architekt Matúš Jánskej. Vodorovné drážky na fasáde boli do fasádneho polystyrénu rezané na stavbe pomocou odporového drôtu, vo vrstve lepidla boli použité špeciálne tvarované kusy armovacej sieťoviny v tvare, zodpovedajúcemu profilu drážky. Po nalepení dekoračných prvkov a aplikácii finálnej fasádnej omietky bola fasáda kompletne natrená finálnym fasádnym náterom StoColor Lotusan G, ktorý chráni fasádu proti rastu rias a plesní.

Informácie o projekte

Objekt: Orlovna Šlapanice, rekonštrukcia a nadstavba športovej haly
Investor: Orol jednota Šlapanice
Architekt: Tomáš Dvořák Architekti, s.r.o., Brno - Ing. arch. Tomáš Dvořák, Ing. arch. Markéta Grénarová, Ing. arch. Matúš Jánsky
Generálny dodávateľ: Komfort a.s., Brno
Realizácia: JOK a.s., Brno
Kompetencie Sto:

  • zatepľovací systém StoTherm Vario, hr. 160 - 200 mm EPS 70 F biely,
  • kotvenie StoEcotwist
  • bosáže v spodnej časti vyriešené pomocou špeciálnej sieťoviny StoBossengewebe Nuttyp I
  • soklová časť StoSilco K1 (odtieň 16 004) s náterom StoColor Lotusan G (odtieň 16 004)
  • nárožie Stolit K6 (odtieň 16 285)
  • hlavná plocha StoSilkolit K 1.5 (odtieň 16 004)
  • StoDeco profily - rímsy, šambrány, dekorativne štíty, hlavice, listely atď. - s dvoma nátermi StoColor Lotusan G (odtieň 16 285)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Zlínsky rodinný dom urobil vďaka práci architektov z nevýhody prednosť

Autor: stoadministrator
6. 7. 2021
Manželský pár zo Zlína si pre stavbu svojho rodinného domu vybral pozemok, ktorý sa objektívne pre stavbu domu vôbec nehodil. "Rozlúsknutie tohto orieška" našli u architekta Pavla Mudříka a jeho spolupracovníkov Petra Juráňa a Mariana Lanca.

„Stavebník chcel jasný, moderný a komfortný dom, ktorý umožní sebarealizáciu všetkých členov rozrastajúcej sa rodiny a ktorý bude jej zázemím a hlavným súkromím. K tomuto zámeru si vybral severovýchodne svahovitý, rozložitý pozemok na okraji Zlína, v tesnej blízkosti lesa." popisuje zadanie architekt Pavel Mudřík.

 

Riešením sa stal originálny projekt, ktorý situoval stavbu naprieč pozemkom

Tým vzniklo chránené kľudné miesto, ideálne pre relaxáciu, ktoré je z jednej strany chránené svahom a z druhej strany samotným domom. „Nevýhodná orientácia aj tvar pozemku, súčasne so silnou požiadavkou na vytvorenie kľudného a intímneho vonkajšieho priestoru, definovali objemovú štruktúru domu do horizontálnej, priečne transparentnej hmoty, položenej naprieč pozemkom po vrstevnici. Bol tak vytvorený pobytový, pokojný priestor, zovretý medzi svah a vlastný dom, využívajúci prítomnosti lesa, rovnako ako výhľady do údolia cez transparentné, sklenené telo domu." hovorí Pavel Mudrik. Dispozícia je potom už lineárne usporiadaná tak, aby tieto kvality, pokiaľ možno, zdieľalo najviac obytných priestorov, a aby dom cez svoju rozložitosť do miesta zapadol. Bolo nutné veľa priestoru posadiť pod terén. Strecha hlavného, ​​obytného podlažia je koncipovaná ako zelená plocha, voľne nadväzujúca a prechádzajúca z okolitého svahu.

 

Interiér je vybavený v súlade s výrazom exteriéru

V dome sú použité precízne spracované materiály, ako sú cédrové a teakové drevo, kameň, číre, často aj ohýbané sklenené plochy, liate terazzo s carrarským kamenivom a biele jemné hladké omietky. Dôraz bol kladený aj na akustiku a svetelnosť vnútorného priestoru. Za výsledkom je vidieť neúnavná energia stavebníka aj pochopenie pre dôslednosť architekta.

 

Dom je postavený v súlade s prírodou, ktorá je aj zdrojom inšpirácie

Energetickú bilanciu domu pomáhajú zaisťovať kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a "slim" systém StoTherm Resol s izoláciou na báze dosiek z fenolovej peny. Na blízkosť lesa a riziko zvýšenej vlhkosti zareagovali architekti voľbou fasádnych farieb StoColor Lotusan® s technológiou Lotos-Efekt®. Tieto farby chránia fasády bez nutnosti použitia biocídov a ich samočistiacu schopnosť zaručuje aktívnu a regulujúce ochranu proti poveternostným vplyvom, ktorá chráni fasádu domu pred riasami a plesňami. Podobne ako u kvetu lotosu udržuje ich mikrotexturovaný povrch extrémne malú kontaktnú plochu pre zachytenie nečistoty a vody. Vďaka hydrofóbnemu zloženiu povrchu stekajú kvapky dažďa okamžite, a pritom na seba nabalia voľne pripojené častice nečistôt.

Informácie o projekte: 
Objekt:
rodinný dom na Růmech, Zlín
Investor: súkromná osoba
Architekti: Ing. arch. Pavel Mudřík, spolupracovníci: Ing. arch. Peter Juráň, Ing. arch. Marian Lanc
Doba realizácie: 2008-2016
Fotografie: Ing. arch. Pavel Mudřík,
Kompetencie Sto: kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a StoTherm Resol, fasádne farby StoColor Lotusan G, vrchná organická omietka Stolit

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi