Dokonalé fasádne technológie na prestížnom berlínskom gymnáziu

Dokonalé fasádne technológie na prestížnom berlínskom gymnáziu

Autor: e.papcunova@sto.com
29. 4. 2020
Arndt-Gymnasium Dahlem s humanitnou tradíciou a esteticko-hudobným zameraním sa nachádza v zámožnej berlínskej štvrti Dahlem a je považované za jednu z najlepších stredných škôl v hlavnom meste Nemecka. Rastúci počet študentov a meniace sa nároky na miestnosti pre výučbu špecializovaných predmetov priniesli potrebu rozšíriť priestory školy o ďalšie štyri učebne. Víťazom súťaže o podobu nového objektu gymnázia sa v roku 2011 stalo architektonické štúdio AFF Architekten z Berlína.

Čisté línie a rešpekt nového objektu k architektúre pôvodnej budovy

Pôvodná budova, navrhnutá architektmi Friedrichom a Wilhelmom Henningsovými, slúžila ako škola najmä pre pruskú aristokraciu. Berlínske štúdio AFF pod vedením Svena a Martina Fröhlicha má bohaté skúsenosti s výstavbou škôl a pre Arndtovo gymnázium navrhlo trojpodlažnú budovu, umiestnenú v juhozápadnom rohu starej, pamiatkovo chránenej budovy. V prvom a druhom poschodí sú obe budovy prepojené, kým v zapustenom prízemí vznikli chránené presklené prístupové priestory. Tvar budovy s decentnými ohybmi čo najviac zachováva existujúcu okolitú stromovú výsadbu. Oživujúce ohyby možno nájsť aj v okenných rámoch, štylizovaných podlahových značkách a v usporiadaní osvetlenia interiéru a exteriéru.

Presklené prízemí je zázemím pre spoločenské priestory školy: architekti tu umiestnili jedáleň s kuchyňou a pomocnými miestnosťami, veľkú miestnosť pre učiteľov, redakčnú kanceláriu pre študentské noviny a vedľa kľudnej vonkajšej plochy, navrhnutej ako "záhrada pre čítanie", je aj archív médií, knižnica a pracovné stanice IT. Centrom je foyer s nápadným schodiskom a veľkorysými cirkulačnými priestormi, ktoré možno flexibilne využiť a prepojiť nimi obe horné poschodia. Veľkoryso presklené svetlíky poskytujú celému priestoru dostatok prirodzeného svetla. V prvom poschodí sú učebne umiestnené v kruhu okolo átria; v druhom poschodí nájde návštevník špeciálne vybavené vedecké miestnosti pre chémiu, fyziku a biológiu.

 

Lineárna textúra omietky StoSignature posilňuje účinok meniaceho sa svetla a zdôrazňujú kontúry

Nová trojpodlažná budova gymnázia v Dahleme je chránená kontaktným zatepľovacím systémom StoTherm Classic a predsadeným prevetrávaným zatepľovacím systémom StoVentec R. StoTherm Classic, neprekonateľný fasádny systém v oblasti úspornosti, bezpečnosti a odolnosti, pokrýva kreatívna omietka StoSignature s lineárnou textúrou, predsadená fasáda so systémom StoVentec R je omietnutá hladenou omietkou s metalickou glazúrou.

 

Investor: Steglitz-Zehlendorf District Office, Berlín

Architekti: AFF Architekten, Berlín

Adresa: Königin-Luise-Straße, Berlín

Kompetencie Sto:

- StoTherm Classic s omietkou StoSignature Linear

- predsadený prevetrávaný zatepľovací systém StoVentec R s hladenou omietkou a metalickou glazúrou

Realizácia: Atlas Baugesellschaft mbH, Berlín

Foto: Maximilian Meisse, Berlín

Fieldset
Arndt-Gymnasium Dahlem
Königin-Luise-Straße, Berlín
Autor stavby
AFF Architekten, Berlín

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi