Dom v pražských Vršoviciach s apsidou prešiel vydarenou rekonštrukciou

Dom v pražských Vršoviciach s apsidou prešiel vydarenou rekonštrukciou

Autor: e.papcunova@sto.com
23. 4. 2020
Markéta Zdebská z pražského ateliéru BY architects, spol. s r.o., ktorá navrhla vnútorné a vonkajšie úpravy vršovického trojpodlažného radového rodinného domu, pri prvom návrhu podľa vlastných slov tak trochu čarovala. Vychádzala totiž hlavne zo spomienok na spoločnú prehliadku domu s klientkou a také na vyslovený nápad premiestniť schodisko z apsidy domu. Ale nápad sa u klientky a jej manžela ujal. „Proti pôvodnej koncepcii sa vo finále nič nezmenilo." spomína na projekt rekonštrukcie Markéta Zdebská.

Presun schodiska z apsidy do stredu domu dal domu novú podobu

Apsida sa stala neoddeliteľnou súčasťou obytnej plochy - na prízemí ako budoár v najtesnejšom kontakte so záhradou, v 2. NP je v nej priestranná kúpeľňa, na ktorú vo vnútri dispozície nebolo miesto, a v poslednom treťom nadzemnom podlaží umožnila vytvoriť atraktívnu izbičku pre vnuka. Využitím apsidy pre život sa dom dostal do intenzívneho kontaktu so záhradou, ktorý je podporený tiež novými francúzskymi oknami z izieb v základnom tele domu.

Prízemný obytná kuchyňa s výstupom na dvorček je priechodná a spoločná, zvyšné dve podlažia disponujú možnosťou nezávislého fungovania, čo vyplynulo zo spresnených požiadaviek (preto sú v dome dve ramená schodiska, nie jednoramenná "obiehačka"). Pod a nad priamymi ramenami schodiska sú na striedačku umiestnené úložné priestory a menšie kúpeľne / WC. Všetka technológie vrátane domového vysávača a väčších zásob potravín sa nachádzajú v suteréne. Ten sa nachádza iba pod časťou domu a je prístupný poklopom z dvora. Prízemie je od suterénu a od terénu oddelené prevetrávanou konštrukciou podlahy, ktorá slúži ako perfektná hydroizolácia.

Kompletnú obnovu vyžadovala tiež uličná a dvorová časť fasády

Autorka projektu vychádzala pri úprave fasády z nálezu v archíve, kde bola stopa po nariadení odstrániť odpadávajúce štuky. Ich podoba sa však nezachovala a tímu z ateliéru BY architects zostala "na krku" už tiež odpadávajúca brizolitová omietka s bordó pruhom. Pri rekonštrukcii kompletne zachovali figúru pôvodných okenných otvorov, do ktorých vsadili prvotriedne špaletové okná. Rozlúčili sa s luxférami z doby socialistickej prestavby nad vstupom a do priečelia vložili kompaktný objekt vstupných dverí a krídlo s nadsvetlíkom.

Plastické prvky, omietky a farby Sto dali domu finálnu tvár

Uličná fasáda je členená na sokel vstupného podlažia, ktorý je obložený frézovanými plastickými doskami StoDeco (dosky s profilovanými drážkami), doplnenými o finálny náter. Nad soklom je uličná fasáda tvorená dvoma vrstvami omietok v odtieni 16285 z kolekcie Sto Architectural Colours (AC), ktorá rozširuje štandardný systém StoColor s jeho 800 nuansami o ďalších 300 minerálnych odtieňov.
Vďaka ich minerálnym a mimoriadne svetlostálym pigmentom sa tieto farby chvália svetlostálosťou triedy A1 (podľa Fb kódu). Prvá vrstva uličnej fasády 2.NP je z vrchnej omietky StoSilco K 1,5, na ňu bola nanesená druhá vrstva z finálnej modelačnej omietky StoSilco MP. Silikónovo-živičná vrchná omietka StoSilco K 1,5 tvorí aj povrch dvorovej časti fasády.

Objekt: rekonštrukcia rodinného domu, Praha-Vršovice
Klient: súkromná osoba
Architekt: Markéta Zdebská, BY architects, spol. s r.o. spolupráca Marek Žáček, Jana Horecká
Realizácia: 2016
Kompetencie Sto:
- plastické prvky StoDeco (sokel uličnej časti fasády)
- silikónovo-živičná vrchná omietka StoSilco® K
- silikónovo-živičná modelačná omietka StoSilco® MP
Foto: Alexandra Timpow - Alex Shoots Buildings

Fieldset
rekonštrukcia rodinného domu, Praha-Vršovice
Praha - Vršovice
Autor stavby
Markéta Zdebská, BY architects, spol. s r.o. spolupráca Marek Žáček, Jana Horecká

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi