Fasáda polyfunkčného domu pod Bratislavským hradom rezonuje s okolím

Fasáda polyfunkčného domu pod Bratislavským hradom rezonuje s okolím

Autor: stoadmin
5. 2. 2019
Architekt Dušan Fischer je na Slovensku veľmi známou osobou. Pod jeho taktovkou bolo postavených niekoľko známych stavieb, ako napríklad slovenská ambasáda vo Washingtone, modernizovaný Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave alebo bratislavské obchodno-zábavné centrum Polus City Center, ktoré bolo vo svojej dobe najväčším centrom tohto typu na Slovensku. A veľmi dobre známa je na Slovensku aj stavba bytového domu v Beblavého ulici v tesnej blízkosti Bratislavského hradu. Dušan Fischer bol investorom tohto domu a vo slovenských médiách sa o objekte v čase jeho výstavby veľa písalo.

V dome je priestor pre kaviareň a tri byty vrátane ateliéru pre investora. Z Beblavého ulice je prístupná aj garáž pre šesť áut. Vstup do obytnej časti je potom z opačnej strany objektu. Architekt Fischer kúpil dom aj s projektom a v súlade s ním sa pustil do výstavby. Na základe odporúčania pamiatkarov potom upustil od pôvodne navrhovaného obkladu zo zlatých plechových šablón, členenie fasád však zachovalo originálny koncept, rovnako tak aj sklon strechy. Len fasádne materiály sú trochu triezvejšie, kombinujú omietku a plechový obklad.

 

Tvorivá fasáda, ktorá púta pozornosť

Návštevníkov Bratislavského hradu, ktorí prechádzajú Beblavého ulicou, upúta u bytového domu tvorivým spôsobom riešená fasádna omietka. Textúry a efekty, vytvorené organickými vrchnými omietkami so škrabanou štruktúrou Stolit K1 a Stolit MP (brúsené) a organickou hrubozrnnou modelačnou omietkou Stolit Effect sú, presne v duchu možností kreatívnych omietok StoSignature, decentné, ale napriek tomu originálne a pútavé. Nezaprú ani cit investora a tvorcu pre genia loci miesta, kde dom stojí.

 

Zoznámte sa s kreatívnymi omietkami StoSignature

S neobmedzenými možnosťami kreatívnych omietok StoSignature sa môžete zoznámiť aj na webe, kde je tiež možné objednať výber tých najobľúbenejších kreatívnych štruktúr zo systému StoSiganture.
 

Objekt
Polyfunkčný bytový dom na Beblavého ulici v Bratislave

Kompetencie Sto
Prevetrávaný  fasádny systém (StoVentec), lištami a detailmi (StoDeco).

Kreatívne omietky - organické vrchné omietky so škrabanou štruktúrou Stolit K1 a Stolit MP - brúsené + organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect metličkovaně

Realizácia
2014

Investor
Ing. arch. Dušan Fischer

Projekt
Pôvodné riešenie: Bogár Králik Urban architekti
Upravené: Ing. arch. Dušan Fischer, Ing. arch. Richard Koseček, Ing. arch. Ján Jacko, Ing. arch. Katarína Fischerová

Realizácia
ise, spol. s r. o., Bratislava

Fasáda
PROPAINT s.r.o., Handlová

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Polyfunkčný bytový dom na Beblavého ulici v Bratislave
Beblavého, Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Dušan Fischer
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi