Fasáda s omietkou odrážajúcou svetlo na múzeu umenia a áut v nemeckom Singene

Fasáda s omietkou odrážajúcou svetlo na múzeu umenia a áut v nemeckom Singene

Autor: e.papcunova@sto.com
4. 2. 2020
Architekt Daniel Binder realizoval budovou MAC Museum Art & Cars 2 už svoje druhé múzeum v bádensko-württembergskom meste Singen. Veľkolepá architektúra dôsledne nadväzuje na okolitú krajinu, pozornosť púta predovšetkým fasáda s omietkovým povrchom odrážajúcim svetlo. Aj v interiéri stavba láka napínavou koncepciou expozície, ktorá zameriava pozornosť ako na vystavených automobilových veteránov, tak aj na ostatné umelecké diela.

Múzeum veteránov a moderného umenia zvýšilo atraktivitu mesta medzi turistami

Hoci mesto Singen leží neďaleko Bodamského jazera, nepatrí doteraz medzi tie najžiadanejšie turistické ciele. Silná je tunajšia orientácia na priemysel a chýbajú tu aj obľúbené pobrežné promenády. V roku 2013 bola v meste dokončená novostavba múzea MAC - Museum Art & Cars a Singen tak urobil prvý krok k tomu, aby prilákal nových návštevníkov. Potom nasledovala ďalšia výstavná budova MAC 2, v ktorej je, podobne ako v prvom múzeu, vystavený výber automobilových veteránov v kompozícii so zbierkami moderného umenia nadácie Südwestdeutsche Kunststiftung. Obe múzeá podporil manželský pár Hermanna Maiera a Gabriely Unbehaun-Maier, ktorý zveril návrh oboch budov miestnemu architektovi Danielovi Binderovi.

Monumentálna architektúra čerpá inšpiráciu v okolitej krajine

Rímsky filozof a politika Seneca povedal, že každé umenie je napodobňovaním prírody, a jeho slová tu naozaj platia. Zatiaľ čo u prvej budovy so zvlnenými tvarmi bola inšpiráciou miestna krajina a neďaleká zrúcanina hradu, u druhého múzea s hranatými stenami zaujali architekta ostro lomené skaly neďalekých hôr Hohentwiel. Rešpekt k možnostiam pozemku a k proporciám prvého múzea ho potom viedol k stavbe do výšky. Obe štvorposchodové časti budovy majú spoločné prízemie, z ktorého vyrastajú veže, ktoré sú na jednotlivých úrovniach vzájomne prepojené rôzne usporiadanými mostíkmi. Návštevník sa dostane do jednotlivých poschodí a častí budovy cez vysokú úzku halu so schodiskom.

Fasáda vytvára nádherné svetelné odlesky a vyzerá ako vylomená z jedného kusa kameňa

Okrem niekoľkých málo betónových prvkov bolo celé múzeum postavené z tehál. Na fasádu použil architekt minerálnu vrchnú omietku Sto Miral, do ktorej vrchnej vrstvy nafúkali pracovníci realizačnej firmy sklenené čiastočky zmesi StoEffekt Vetro, ktorej základom je recyklovaný sklenený granulát zo zrkadiel. Tieto kúsky skla vytvárajú na fasáde múzea vo dne aj v noci fascinujúce svetelné odlesky.

Vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature sú ľahko a bezplatne dostupné na www.sto.sk/fasady. Stačí vyplniť jednoduchý registračný formulár a vybrané vzorky povrchov omietok StoSignature poputujú na vašu adresu.

 

Investor: Gabriela Unbehaun-Maier a Hermann Maier, Singen, Nemecko

Architekt: Daniel Binder, Gottmadingen

Kompetencie Sto – exteriér:

Minerálna vrchná omietka Miral R6, fasádny náter na báze silikónovej živice, nafúkané sklenené kúsky StoEffekt Vetro

Kompetencie Sto – interiér:

Akustický stropný systém StoSilent Distance, interiérové nátery

Farebné a materiálové poradenstvo: Sto-Design

Realizácia: Tip Top Bau GmbH, Hilzingen-Twielfeld

Foto: Martin Baitinger, Böbingen + Hans Noll, Rielasingen

Všetky informácie o našich zatepľovacích systémoch nájdete na www.sto.sk/fasady.

Fieldset
MAC Museum Art & Cars
Parkstraße, Singen
Autor stavby
Daniel Binder, Gottmadingen

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi