Fasáda s povrchom StoBeton na trojici bytových domov v Bratislave-Dúbravke

Fasáda s povrchom StoBeton na trojici bytových domov v Bratislave-Dúbravke

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
Záhradné vily v Dúbravke sú súčasťou rozvíjajúcej sa lokality, ktorá vyrastá v Bratislave na rozhraní sídliska a prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. V tejto atraktívnej a developermi veľmi vyhľadávanej časti Bratislavy bolo už pred výstavbou trojice bytových domov dokončených niekoľko etáp projektov (napríklad Tarjanne, Villa Vista či Villa Rustica) a ďalšie sa pripravujú.

Elegantná a čistá forma

Na projekte zaujme racionálne a logické usporiadanie hmôt a priestorov, aj elegantná a čistá forma samotných domov. Domy ležia na pozemku s nepravidelným lichobežníkovým pôdorysom a sú vzájomne prepojené blokom podzemných garáží. Na zapustenej  podnoži s parkovaním vznikol verejný priestor, prepojený zelenými plochami, kde architekti našli miesto aj pre detské ihrisko, spoločný nástupný priestor a menšie multifunkčné ihrisko s betónovými lavičkami. Ako prvá bola dokončená dvojica objektov v severnej časti pozemku. K prvej etape so 49 bytmi potom pribudol v južnej časti parcely tretí dom s 26 bytmi.

 

Tri horizontálne úrovne

Kompaktné objekty sú vizuálne členené na tri horizontálne úrovne. Absencia priestorov vyhradených pre občiansku vybavenosť vylúčila nutnosť priamej obsluhy a zásobovania parteru, čo umožnilo na prízemí situovať byty orientované do pokojného spoločného priestoru. Fasáda so vzhľadom betónu (StoBeton Svit) oddeľuje tieto prízemné byty s predzáhradkami od dominantnej fasády typických nadzemných podlaží. Šachovnicový raster fasády s vykonzolovanými telesami balkónov potom ukončuje na najvyššom podlaží umiestnená a materiálovo odlíšená nadstavba s penthousmi.

 

Povrch StoBeton Svit je odolný a praktický

Bytové domy sú zateplené čisto minerálnym difúzne otvoreným nehorľavým systémom StoTherm Mineral s tepelnou izoláciou z minerálnej vlny hrúbky 150 mm. Fasáda je omietnutá svetlou silikátovou omietkou. Na najvyššom ustúpenom podlaží je použitý drevený obklad s prevetrávanou vzduchovou medzerou. V prízemí použitý povrch StoBeton Svit má charakter pohľadového betónu a vlastnosti kvalitných omietok, vhodných aj pre zatepľovacie systémy. Špecifická štruktúra vzniká ručným spracovaním vrstiev omietky. Povrchy StoBeton sú určené pre aplikáciu v exteriéri aj interiéri. Na fasáde sa dajú aplikovať na zatepľovací systém StoTherm alebo priamo na nosnú stenu či priečku. Vonkajšie súvrstvia StoBeton sú pružné a odolné, sú hydrofóbne a upravené proti rastu húb a plesní.

 

Objednajte si vzorky kreatívnych omietok StoSignature

Povrchy StoBeton patria do systému kreatívnych omietok StoSignature a vzorky týchto omietok sú ľahko dostupné každému záujemcovi z radov architektov. Stačí vyplniť registračný formulár na www.sto.sk/fasady.

 

Objekt:

Bytové domy Záhradné vily

Miesto:

Bratislava – Dúbravka, ulica Martina Granca

Investor:

Villa Rustica

Architekti:

Ing. arch. Peter Vavrica, Ing. arch. Marek Lohinský, Ing. arch. Robert Janega, Ing. arch. Jozef Čižmár, Ing. arch. Branislav Hantabal

Realizácia:

2015 - 2018

Kompetencie Sto:

Fieldset
Bytové domy Záhradné vily
Bratislava – Dúbravka, ulica Martina Granca
Autor stavby
Ing. arch. Peter Vavrica, Ing. arch. Marek Lohinský, Ing. arch. Robert Janega, Ing. arch. Jozef Čižmár, Ing. arch. Branislav Hantabal
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi