Granulátový efekt na fasáde revitalizovanej budovy Bikini Berlin

Granulátový efekt na fasáde revitalizovanej budovy Bikini Berlin

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
V rokoch 2010 až 2013 prešiel pamiatkovo chránený objekt Bikini Berlin v centre nemeckej metropoly radikálnou revitalizáciou. Investorom bola veľká mníchovská realitná a developerská spoločnosť Bayerische Hausbau. Historický stavebný komplex "Zentrum am Zoo", ktorý bol na základe návrhov architektov Paula Schwebsa a Hansa Schoszbergera postavený v rokoch 1955 až 1957, stratil v priebehu rokov veľa zo svojho významu a príťažlivosti. Hlavný plán nevyhnutnej obnovy budovy Bikini Berlin pochádzal od belgickej architektonickej kancelárie SAQ. Ústrednou ideou návrhu bolo kombinovať v revitalizovanom objekte nakupovanie, prácu a relaxáciu, chýbať nemalo ani kino a hotel.

Realizáciou projektovej dokumentácie bola poverená kancelária mníchovských architektov Hild und K Architekten, ktorá sa špecializuje na projekty na už existujúcich budovách a ktorá sa zaoberala praktickými otázkami ideového návrhu spoločnosti SAQ.

 

Spojenie minulosti a budúcnosti

Jedinečný štýl Bikini Berlin je pripisovaný jeho dlhej, rušnej histórii a pozoruhodnej architektúre 50. rokov. Komplex budov mal po celé desaťročia vplyv na život západného Berlína. Pôvodné kúzlo bolo oživené v novej podobe a doplnené o moderné prvky. Tradičné a otvorené "Bikini poschodie" sa znovu otvorilo, vďaka veľkým panoramatickým oknám sa zachovalo aj výborné osvetlenie interiéru. To umožnilo umiestniť do jednotlivých podlaží nové butiky, showroomy aj atraktívne pop up boxy s lokálnymi dizajnovými značkami. Fasády budovy s výhľadom na zoologickú záhradu a hotel sú, ako reakcia na súčasnú túžbu po väčšej prítomnosti živej prírody v meste, presklené a poskytujú fascinujúci výhľad na berlínske "zelené pľúca". A veľká strešná terasa v zadnej časti budovy, s jedinečným výhľadom do berlínskej zoologickej záhrady, je ozajstným vyjadrením súčasného urbanizmu. Z ulice je prístupná veľkým schodiskom a poskytuje moderné priestory pre oddych a relaxáciu: oáza priamo uprostred mesta. Z prízemia budovy vedie priamo na terasu tiež pohodlné schodisko.

 

Fasády - vizitka pôvodné aj nové podoby Bikini Berlin

Jedinečným rysom Bikini Berlín bol a je dizajn fasád: na prednej strane s výhľadom na Budapester Straße a na 25hours hotel bola fasáda zrekonštruovaná podľa pôvodného štýlu päťdesiatych rokov s prihliadnutím k dnešným energetickým smerniciam. Charakteristickými prvkami sú čiastočne sfarbené výstupky a výklenky fasádneho povrchu s veľkými horizontálnymi sklenenými panelmi vo farbách piesku, jantáru, čiernej, mramorovo bielej a kamennej šedi. Filigránska, takmer tkanine podobná štruktúra fasády pripomína, že v tejto budove kedysi sídlilo textilné centrum Západného Berlína. Vertikálne je fasáda orámovaná zlato sfarbenými eloxovanými prvkami. Fasády novostavby kina, schodisko na strešnú terasu, parkovisko a novostavby medzi hotelom a parkoviskom boli tiež navrhnuté s ohľadom na historickú podstatu budovy. Tu bola vytvorená inovatívna "harmoniková fasáda", ktorej prvky sa prekrývajú ako šupiny. Staré, už nepoužiteľné farebné sklenené panely historickej fasády zo zadnej časti budovy boli rozbité a ako most spájajúci minulosť so súčasnosťou znovu použité v podobe 2 až 3 mm veľkých čriepkov v sklo keramickom granuláte, ktorý bol kombinovaný (a ručne nanášaný) s hrubou textúrou modelačnej omietky Sto Effect . Hra svetla a skla vytvára na fasáde živé a farebné akcenty. Nezvyčajné riešenie, ktoré potvrdilo všetky prednosti kreatívnych omietok StoSignature a navyše dokonale využilo pôvodný materiál budovy z päťdesiatych rokov.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Prvý krok k omietkam StoSignature je jednoduchý - na stránkach www.sto.sk/fasady vyplňte registračný formulár a my vám bezplatne zašleme vzorky vybraných povrchov StoSignature. Na vlastné oči sa presvedčíte, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko.

 

 

Architekti:

Hild und K Architekten BDA, Mníchov, Nemecko

 

Realizácia:

BIG.B Bau und Instandsetzung GmbH, Berlín, Nemecko

 

Kompetencie Sto:

Zatepľovací systém StoTherm classic®, textúra Rough 30 organickej hrubozrnnej modelačnej omietky Stolit® Effect, kombinovaná s Bikini efektom so sklo keramickým granulátom (originálna technika)

 

Foto:

Maximilian Meisse, Franz Brück

Fieldset
Bikini Berlin
Berlin
Autor stavby
Hild und K Architekten BDA, Mnichov, Německo
Rok dokončení
2013

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi