Home Silvester vo Viedni

Home Silvester vo Viedni

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Jasné, minimalistické tvaroslovie a fasády zo svetlého mušľového vápenca túto vilu výrazne odlišujú od okolitej zástavby viedenského predmestia. Stavba navrhnutá kanceláriou PURPUR.Architektur vďačí za svoju špecifickú plastickosť najmä vydarenej práci s odsadeniami a nevšednej koncepcii fasády, poskladanej z rôznorodých pásov. Mušľový vápenec, pochádzajúci z lomov skupiny Sto, bol použitý ako na fasáde, tak aj na podlahách a terase viedenskej vily.

Rakúska kancelária PURPUR.Architektur už realizovala niekoľko projektov obytných stavieb, napríklad "Stadthaus 32" a obytný komplex "Der Rettenbacher", obidva v Grazi, ktoré sa vyznačovali rozsiahlymi priestormi a kontrastnou kompozíciou štruktúry. Vo Viedni vytvoril tím projektantov pod vedením Christiana Todtlinga a Thomasa Langauera stavbu nazvanú "Home Silvester", ktorá sa viditeľne odlišuje od okolitej zástavby: architekti navrhli pozdĺžnu, jasnú a precízne formulovanú
stavbu s predsadenými odvetrávanými fasádami zo svetlého mušľového vápenca. Nezanedbateľný podiel na nápadnosti štruktúry kameňa majú najmä rozbité schránky mušlí. Čelná stena novostavby sa otvára do ulice veľkým oknom v prvom poschodí, pozdĺžnu stenu smerujúcu do záhrady naproti tomu člení viditeľne odsadené a plošne presklené prízemie. Ďalším zaujímavým detailom sú výrazné odsadenia na prvom poschodí, ktoré je navyše zdôraznené rôzne širokými vertikálnymi pásmi okien, pričom voľne uchytené horizontálne fasádne prvky kopírujú kubatúru budovy. Koncepcia architektov plynule prechádza aj do interiéru, kde sa uplatňujú kontrasty dreva, svetlých vápencových podláh a bielo omietnutých stien.

Investor
súkromný

Architekt
PURPUR.Architektur, Graz a Viedeň, AT

Miesto
Viedeň, AT

Kompetencie firmy Sto
Predsadená odvetrávaná fasáda s masívnymi doskami z prírodného kameňa (StoVentec Stone Massive)

Realizačná firma
Wenzl & Lukitsch Baugesellschaft m.b.H., Viedeň, AT

Fotografie
Christian Schellander, Villach, AT

Fieldset
Home Silvester
Viedeň, AT
Autor stavby
PURPUR.Architektur, Graz a Viedeň, AT

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi