Interiéru a exteriéru polyfunkčného domu Kvítková v Zlíne dominuje betón a sklo

Interiéru a exteriéru polyfunkčného domu Kvítková v Zlíne dominuje betón a sklo

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Investorská spoločnosť Drag Consulting s.r.o., ktorá dokončila tento developerský projekt v roku 2017, je relatívne mladá (založená bola v roku 2013) a dom, ktorý v Zlíne postavila, bol pre ňu prvým a plánovane jediným projektom tohto typu. Polyfunkčný dom je riešený ako kombinácia predajných a kancelárskych priestorov a bytových jednotiek. Autorom projektu so štyrmi nadzemnými a jedným podzemnom podlaží bol Ing. arch. Pavol Chládek a Ing. arch. Barbora Jochcová zo zlínskeho ateliéru Chládek Architekti. Na fasáde je použitý zatepľovací systém StoTherm Classic a kreatívne omietky StoBeton Ter so vzhľadom betónu.

Hmota objektu je rozčlenená na tri časti

Budova so zastavanou plochou cca 800 m2 je situovaná priamo do centra Zlína na križovatku ulíc Kvítková a Lešetín II. Pôvodne na tomto pozemku stála zástavba rodinných domov. Samotný objekt je rozložený na tri časti. Prvá časť, na ulici Kvítková, spája polyfunkčný dom s vedľajšou zástavbou do jednoliateho celku. Ďalšia časť tvorí prevýšené nárožie na rohu ulice. Okrajová časť je orientovaná do ulice Lešetín II. Novovzniknutý polyfunkčný dom ponúka záujemcom v prízemí objektu dve obchodné jednotky, ktoré sú prístupné priamo z ulice Kvítková. Vstupná hala pre administratívne a bytové podlažia a vjazd do dvora i podzemných garáží sú umiestnené do vedľajšej ulice Lešetín II. Druhé a tretie nadzemné podlažie je určené pre administratívu (jednotlivé priestory majú veľkosť od 88 m2 do 364 m2), štvrté potom pre byty. Podzemné podlažie slúži prevažne pre parkovanie automobilov. Zvyšok pôdorysu zaberajú vertikálne komunikácie, technické zázemie objektu a pivničné kóje pre byty. Okolie tejto stavby tvorí jednoliatu blokovou zástavbu s výnimkou niekoľkých samostatných stavieb, medzi ktoré patria jazyková škola, hotel Ondráš a niekoľko bytových domov. Navrhnutý dom sleduje existujúcu stavebnú čiaru a je rozložený na celú šírku stavebnej parcely. Ťažiskom pôdorysu je pretiahnutá hala, na ktorú nadväzujú vertikálne komunikácie a spoločné hygienické zázemie. Z tohto priestoru sú dostupné aj všetky kancelárske priestory. V druhom nadzemnom podlaží je priestor haly rozšírený o terasu orientovanú do vnútrobloku. Štvrté nadzemné podlažie pozostáva z bytov - v strednej časti objektu a na koncoch oboch krídel sú umiestnené byty 3 + kk, zvyšok pôdorysu doplňuje jeden byt 2 + kk a jeden byt 1 + kk.

 

Fasáda so vzhľadom betónu StoBeton Ter

Objekt je navrhnutý ako železobetónový skelet a prevažná časť konštrukcií je ponechaná ako pohľadová. Fasádu tvorí organická vrchná omietka StoBeton Ter z radu kreatívnych omietok StoSignature, imitujúca pohľadový betón. Povrchová úprava je nanesená na organickú armovaciu bezcementovú stierku StoArmat Classic a armovaciu sieťovinu Sto-Glasfasergewebe, ktoré sú súčasťou zatepľovacieho systému StoTherm Classic.

 

Vzorky omietok StoSignature sú záujemcom k dispozícii zdarma

Vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature je možné bezplatne objednať na webe www.sto.sk/fasady. Stačí vyplniť jednoduchý registračný formulár a spoločnosť Sto Slovensko Vám zadarmo zašle vzorky povrchov omietok StoSignature. StoSignature umožňuje vyzdobiť povrch fasád s osvedčenými a napriek tomu ojedinelými textúrami, od klasických až po úplne originálne.

 

Objekt:

Polyfunkčný dom Kvítková

 

Miesto:

Zlín

 

Realizácia:

4/2016 - 9/2017

 

Architekti:

CHLÁDEK ARCHITEKTI, Zlín

Ing. arch. Pavol Chládek, Ing. arch. Barbora Jochcová

 

Investor:

Drag Consulting s.r.o., Zlín

 

Generálny dodávateľ:

Manag, a.s., Zlín

 

Kompetencie Sto:

zatepľovací systém StoTherm Classic, kreatívne omietky StoSignature - StoBeton Ter, StoDeco profily

Fieldset
Polyfunkčný dom Kvítková
Zlín
Autor stavby
CHLÁDEK ARCHITEKTI, Zlín Ing. arch. Pavol Chládek, Ing. arch. Barbora Jochcová
Rok dokončení
4/2016 - 9/2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi