Istanbulské múzeum súčasného umenia Arter museum je vibrujúci kultúrny hub

Istanbulské múzeum súčasného umenia Arter museum je vibrujúci kultúrny hub

Autor: stoadministrator
31. 5. 2021
Investorom múzea súčasného umenia Arter museum v Istanbule je turecká filantropická nadácia Vehbi Koç Foundation, autorom návrhu je britská architektonická kancelária Grimshaw, ktorá už v roku 2012 uspela svojím projektom v medzinárodnej súťaži. Pod vedením architektov spolu s multioborovým tímom vznikla mnohoúrovňová, dynamická a otvorená budova, ktorá od septembra 2019 funguje ako živé kultúrne centrum pre moderné umenie vo všetkých jeho formách a disciplínach.

Nadácia Vehbi Koç Foundation je jednou z najväčších mimovládnych charitatívnych organizácií v Turecku. V roku 1969 ju založil turecký podnikateľ a filantrop Vehbi Koç a nadácie je aktívna v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a kultury. Kirsten Lees, vedúci partnerka londýnskeho štúdia Grimshaw pred otvorením múzea povedala: „Zložitá a sofistikovaná vízia nadácie pre hlavnú umeleckú destináciu v Istanbule bola pre nás vzrušujúcou výzvou. Tvrdo sme pracovali na vytvorení múzea, ktoré bude intrigovať, vyzývať k prieskumu a poskytovať všetkým viacvrstvové príležitosti objaviť, užiť si a prehĺbiť svoje zapojenie do súčasného umenia."

 

Arter museum v Istanbule prepojuje umelcov a publikum a stelesňuje sociálnu zodpovednosť investora Koncepcia vychádza z transparentnosti a fluidity. Vďaka tomu vznikla komplexná budova s ​​flexibilnými verejnými priestormi a starostlivo umiestnenými panoramatickými oknami, ktoré múzeum otvárajú smerom do ulice a opticky ho prepájajú s mestom. Trojposchodová vstupná galéria v centre stavby fyzicky prepája ulicu a neďaleký park na zadnej strane budovy. Široká paleta do seba zasahujúcich priestorov, ktoré majú často rôzne výšky, vytvára mnohé možnosti pre nové synergie medzi rôznymi umeleckými formami. Priestorový program dopĺňajú dva mnohostranne využiteľné sály pre rôzne akcie, knižnica, obchodíky, miestnosti s občerstvením a tiež rôzne výukové priestory.

 

Moderná interpretácia tradičných foriem a detailov usadzuje budovu v meste a zároveň zachytáva novo získané sebavedomie tejto štvrti

Plášť z konvexných a konkávnych kosoštvorcových 3D panelov vytvára premenlivé obrazy svetla a tieňa v závislosti na dopade svetla a ponúka tak krásnu a modernú interpretáciu historických mozaikových fasád Istanbulu.

 

Akustika, zateplenie a vonkajšie a vnútorné omietky v rukách špičkových produktov Sto

O dokonalú akustiku a vzhľad múzea sa postaral bezškárový akustický stropný systém StoSilent Distance, s ktorým je možné bez dilatačnej škáry vytvoriť plochu až do 200 m2 alebo s dĺžkou strany 20 m. Systém dovoľuje široké možnosti povrchových úprav, všetky dosky systému sa navyše vyznačujú nízkou hmotnosťou, vysokou tuhosťou a minimálnou dilatáciou vplyvom vlhkosti a teploty. Veľké formáty znižujú počet styčných škár, do podhľadu sa dajú tiež ľahko integrovať osvetľovacie telesá, ventilátory alebo skryté reproduktory. Na fasáde je mimoriadne odolný zatepľovací fasádny systém StoTherm Classic, omietky Sto zdobia tiež steny múzea a jeho fasádu.

Informácie o projekte:

Objekt: Múzeum súčasného umenia Arter museum, Istanbul, Turecko
Investor: Vehbi Koç Foundation, Istanbul
Architekti: architektonická kancelária Grimshaw, Londýn, Veľká Británia
Realizácia: 2019
Fotografie: Cemal Emden, Istanbul
Kompetencie Sto:

  • bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance),
  • interiérová omietka (StoDecolit MP),
  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Classic),
  • fasádna omietka (Stolit K1.0)
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi