Jasný dôvod pre StoTherm Resol: zisk maxima obytného priestoru bol pri projekte Sky Towers kľúčový

Jasný dôvod pre StoTherm Resol: zisk maxima obytného priestoru bol pri projekte Sky Towers kľúčový

Autor: stoadministrator
24. 9. 2020
Výstavba štyroch obytných budov Sky Towers v nemeckom Regensburgu s fasádnym izolačným systémom StoTherm Resol

Na východe Regensburgu vyrástol na prelome rokov 2016-2017 v mieste bývalého cukrovaru "obytný priestor s výhľadom". Pohľad na strechy mesta a jeho katedrála ako orientačný bod je priamo v zornom poli bytov tohto komplexu. Investor mal od začiatku jasno - kvalitné bývanie pre majiteľov bytov a zisk maxima obytného priestoru pre neho.

Projekt Sky Towers tvoria štyri bodové budovy s celkom 128 bytmi a obytnou plochou 8 700 metrov štvorcových

Obytné jednotky s rozlohou približne 35 až 400 metrov štvorcových ponúkajú výber bývanie pre investorov všetkých sociálno-ekonomických skupín. Bez ohľadu na veľkosť je pre všetky byty spoločná vysoká kvalita obytných priestorov, a to nielen po technickej stránke. Lokalita poskytuje dokonalé výhľady a ponúka dostatok otvoreného priestoru, plného zelene a možností vyžitia. Dôraz bol vždy kladený aj na dostatočný kontakt bytu s okolitou zeleňou, a to formou terás, balkónov, záhrad a strešných záhrad. U každého bytu je pivničný priestor a parkovacie miesto v podzemnom parkovisku v dome. Dom a byty spĺňajú aj veľmi vysoké požiadavky na zateplenie a nízke tepelné straty.

Extrémne štíhle vonkajšie steny, minimálne náklady na energiu a maximálny zisk v priestore bol u projekte Sky Towers kľúčový

Architekti s týmto zadaním pracovali už vo fáze projektu celej konštrukcie a zadaniu sa plne prispôsobila aj realizačná firma. Spolupráca architektov, fasádnikov a technických zástupcov Sto však priniesla ovocie a vďaka aplikácii systému StoTherm Resol sa ciele investora v termíne podarilo naplniť. Aj keď aplikácia tenkého a veľmi účinného fasádneho systému trvala o niečo dlhšie: časovo náročnejšie boli práce pri rezaní izolačných dosiek na požadovanú veľkosť a na potrebné ukotvenie, nutné bolo nechať všetko dobre preschnúť a vystužiť. Izolačné dosky zatepľovacieho systému StoTherm Resol však priniesli aj výhody. Sú nehorľavé, pri zahriatí sa nerozpúšťa a fasádna firma tak nepotrebovala žiadne dodatočné požiarne pásy. Tenké dosky sa ukázali navyše ako ideálne pre použitie v balkónových výklenkoch. Finálny povrch fasády tvorí 2 mm zrnitá silikónovo živicová omietka StoSilco K, ktorú často fasádna firma používa ako povrchovú úpravu pre StoTherm Resol. Alternatívou je organická finálna omietka Stolit s dvoma nátermi, buď StoColor Silco G alebo StoColor Dryonic. Obe tieto kombinácie umožňujú dosiahnuť najvyššiu možnú úroveň ochrany pred predčasným napadnutím riasami alebo hubami.

 

Zúčastnite sa bezplatného online semináre a získajte 3D vzorkami StoTherm Resol zadarmo

Stačí 15 minút vášho času, dobu a termín si určíte vy. Na odborný seminár pre projektantov a architektov sa môžete pohodlne prihlásiť na www.sto.sk/fasady.

Informácie o projekte Sky Towers
Investor: Immobilien Zentrum Gesellschaft mbH, Regensburg, Nemecko
Architekt: PURE GRUPPE Architektengesellschaft GmbH, Regensburg
Realizácia: Kurt Glöckler GmbH, Oberthulba
Kompetencie Sto:

  • fasádny systém StoTherm Resol
  • silikonovo živicová omietka StoSilco K
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi