Jedinečný dizajn fasády Domu športu Schuster v Mníchove s keramickým obkladom a omietkou StoSignature Graphic

Jedinečný dizajn fasády Domu športu Schuster v Mníchove s keramickým obkladom a omietkou StoSignature Graphic

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Precízne realizovaná keramická fasáda a mimoriadna frézovaná omietka po novom definujú podobu obchodu so športovými potrebami v centre Mníchova. Novostavbu navrhlo štúdio Ochs Schmidhuber Architekten, ktoré v spolupráci s pamiatkovým úradom vytvorilo špeciálnu koncepciu fasády s kreatívnymi omietkami StoSignature.

Optická ilúzia uprostred Mníchova

Tradičná maloobchodná predajňa Dom športu Schuster sídli už mnoho rokov na námestí Rindermarkt v historickom Starom meste Mníchova. Priestor je však vo veľkomeste vzácny a to sa netýka len dopravy. Miestni predajcovia sú radi za každý meter predajnej plochy. S cieľom zvýšiť predajnú plochu sa pustil tradičný športový dom Schuster do rozsiahlej prestavby na Rindermarkte. V dôsledku rozšírenia obchodu boli strhnuté dve staré budovy z povojnového obdobia. Architekti zo štúdia Ochs Schmidhuber navrhli v súlade s požiadavkami pamiatkového úradu jasne členenú stavbu s piatimi podlažiami s komerčnými priestormi, a jedným odsadeným podlažím s dvoma bytmi. Dizajn fasády spĺňa nároky kladené na toto prominentné umiestnenie, skvelú prácu odviedla aj realizačná firma Yazar GmbH, ktorá je už niekoľko rokov spoľahlivým partnerom firmy Sto.

 

Do podoby novostavby sa výrazne premietajú keramické obklady

Tie tvoria geometrický vzor s trojrozmerným efektom a na strane do ulice blokovej zástavby pokrývajú celú fasádu. Na strane do dvora chránia iba prízemie, nad ním však pokračuje bohatá geometria na skvostne upravenej omietkovej fasáde. Architekti vsadili v tomto prípade na súhru perspektívy a vnímania, ktorá priestorovosť iba predstiera. Zdobené obklady oživujú fasádu a súčasne zvyšujú jej hodnotu.

 

Omietková fasáda je vytvorená pomocou omietok StoSignature a šablóny

„Klient aj architekti vyžadovali veľmi vysoký štandard prevedenia," vysvetľuje šéf realizačnej firmy Mustafa Yazar. Vzor keramických obkladov na prednej strane budovy a na prízemí na strane do dvora mal perfektne nadviazať na omietkovú fasádu. Dôležité bolo aj to, aby filigránsky vzor zapadol medzi okná budovy. Mustafa Yazar si tak najprv vytvoril skúšobnú dosku s omietkou a testoval frézovanie vzoru. Pre náročnú úpravu fasády bol vzor vyfrézovaný pomocou oceľovej šablóny do vrchnej omietky, podobne ako je tomu u sgrafita. 3D vzhľad, ktorý tak vznikol, presne opakuje priamky a línie keramických obkladov. Základom fasády je fasádny zatepľovací systém StoTherm Mineral, na ňom sú keramické obklady a omietky StoSignature Graphic (dve vrstvy vrchnej omietky StoMiral Nivelle FF s jemnou štruktúrou, filcovaná, frézovaná). Vznikla tak ďalšia dokonalá ukážka širokých možností individuálnych riešení fasády s omietkami StoSignature.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Na stránkach www.sto.sk/fasady stačí vyplniť registračný formulár a spoločnosť Sto Vám bezplatne zašle vzorky vybraných povrchov StoSignature.

 

Investor:

Pensionkasse der Hypovereinsbank, Mníchov, Nemecko

 

Architekt:

Ochs Schmidhuber Architekten, Mníchov

 

Miesto:

Rindermarkt 14, Mníchov

 

Kompetencie Sto:

Minerálny fasádny zatepľovací systém StoTherm Mineral s keramickými obkladmi a omietkou StoSignature Graphic (dve vrstvy vrchnej omietky StoMiral Nivelle FF s jemnou štruktúrou, filcovaná, frézovaná)

 

Foto:

Gerhard Hagen, Bamberg

OSA Ochs Schmidhuber Architekten Mníchov / Hepler & Brunier, Berlín

Fieldset
Dom športu Schuster v Mníchove
Rindermarkt 14, Mníchov
Autor stavby
Ochs Schmidhuber Architekten, Mníchov

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi