Jednoduchá idea a napriek tomu silný efekt: "ľadové útržky" na fasáde centrály taiwanského výrobcu fotovoltaických modulov

Jednoduchá idea a napriek tomu silný efekt: "ľadové útržky" na fasáde centrály taiwanského výrobcu fotovoltaických modulov

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Profesor Hans Hollein, rakúsky architekt a autor budovy centrály a výrobného závodu výrobcu fotovoltaických modulov Eton Solar Tech v meste Tchaj-nan na juhozápade ostrova Taiwan, svoje dielo okomentoval takto: „Nový výrobný závod na výrobu fotovoltaických modulov je veľmi koncentrovaná a kompaktná stavba . Dve veľké kocky (každá s rozmermi 50 x 50 x 50 m) prenikajú do seba, jedna s prevahou skla, druhá pevná a robustná, jedna zapustená do zeme, druhá vznášajúca sa hore. Obe dohromady tvoria skulpturálne dielo, umiestnené v tesnej blízkosti umelého jazera uprostred parku."

Jeden odtieň a tri textúry vytvárajú dojem rozlámaného ľadu

Odvetrávaná predsadená fasáda s omietkou na povrchu má do očí bijúcu podobu: frézované línie oddeľujú polygonálne plochy a tri rôzne hrubé textúry kreatívnych omietok StoSignature vytvárajú po celom povrchu vzory svetla a tieňov. Jednoduchý nápad s pozoruhodným efektom a len jedným farebným odtieňom metalizujúceho, vysoko odolného náteru na báze čistého akrylátu Sto-Color Metallic: chytrý výber textúr a odlišné odrazy povrchov vytvárajú dojem, pripomínajúci rozlámaný ľad. "Ľadové útržky" sú čisto oddelené frézovanými spojmi.

 

Objednajte si bezplatné vzorky StoSignature

Prvý krok k omietkam StoSignature je jednoduchý - na stránkach www.sto.sk/fasady vyplňte registračný formulár a spoločnosť Sto vám bezplatne zašle vzorky vybraných povrchov StoSignature. Na vlastné oči sa presvedčíte, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko.

 

Investor:

Eton Solar Tech.Co. Ltd, Tchaj-nan, Taiwan

 

Architekt:

Prof. Hans Hollein, Viedeň, Rakúsko

 

Realizácia:

Adam Chen, Taipei, Taiwan, 2008

 

Kompetencie Sto:

omietka Stolit® MP, kombinovaná s efektom: jemná textúra Fine 40, náter Sto-Color Metallic

omietka Stolit® K 1.5, kombinovaná s efektom: štandardná textúra Standard-K, náter Sto-Color Metallic

omietka Stolit® Effect, kombinovaná s efektom: hrubá textúra Rough 10, náter Sto-Color Metallic

 

Foto:

Light House Image

Fieldset
Eton Solar Tech
Tchaj-nan
Autor stavby
Prof. Hans Hollein, Vídeň, Rakousko
Rok dokončení
2008

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi