Kameň, klinkery a omietka na fasáde hotela a bytového domu „Konrad“ v Hamburgu

Kameň, klinkery a omietka na fasáde hotela a bytového domu „Konrad“ v Hamburgu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Priamo na Adenauerovej triede, jednej z najfrekventovanejších ulíc Hamburgu, postavila kancelária Stormer Murphy and Partners hotelový a obytný projekt „Konrad“. Obytnú vežu a štvorhviezdičkový hotel usadili architekti do stavebnej prieluky, ktorá dlho zívala prázdnotou. Hamburskú štvrť St. Georg navyše obohatili dizajnom, ktorý si zaslúži úctu.

„Konrad" - moderný komplex pre Hamburg

Projektom „Konrad“ vybudovala na pozemku o rozlohe 4 100 m2 na Adenauerallee investorská spoločnosť ABG Group moderný hotelový a rezidenčný areál. Komplex je pomenovaný po bývalom

nemeckom kancelárovi Konradovi Adenauerovi, po ktorom je pomenovaná aj široká príjazdová trieda z východu Hamburgu do vnútorného mesta, na ktorom komplex stojí.

 

Bývanie vysoko nad strechami mesta

Vlajkovou loďou komplexu je hotel Courtyard by Marriott Hamburg City. Štvorhviezdičkový hotel má celkom 277 izieb a ponúkne atraktívne zázemie pre obchodných cestujúcich aj turistov. Najmä vďaka svojej blízkosti k centru mesta (hlavná stanica je vzdialené iba päť minút chôdze) a dobrej dopravnej dostupnosti. Vedľa hotela vo vysokej obytnej výškovej budove je celkom 113 bytov na prenájom o veľkosti od 25 do 150 metrov štvorcových. Obyvatelia horných poschodí budú mať bonus v podobe pôsobivého výhľadu na mesto Hamburg a jeho rieky Alster a Labe. Moderné byty majú balkóny a strešné terasy, ktoré umožnia bývanie pod holým nebom vysoko nad strechami metropoly.

 

Rozdielne výšky a objemy budov v lokalite boli hlavnou výzvou pre tvorcov projektu

„Malé obytné domy sa tu stretávajú s kancelárskymi priestormi, ktoré sú v budovách rôznych veľkostí. Úlohou bolo vytvoriť spojenie, ktoré sa s týmto aspektom úspešne vyrovná." vysvetľuje Holger Jaedicke, konateľ spoločnosti Störmer Murphy and Partners a dodáva: „Teraz je hamburská panoráma smerom k Adenauerallee obohatená o nápadnú výškovú budovu, zatiaľ čo vedľajšia stavba vďaka rôzne odstupňovanej výške do okolia." Premyslenou voľbou výšky jednotlivých budov a ich stavebných objemov vytvorili architekti harmonický prechod z Adenauerovej triedy do zástavby v štvrti St Georg.

 

Tiež voľba farieb a materiálov vychádza zo susedných budov

Na magistrále sa obytná veža s fasádou zo svetlých keramických a travertínových povrchov a s balkónmi s dynamicky potlačenými sklenenými zábradliami stala ďaleko viditeľným symbolom. Špeciálne kastlové okná s ochranou pred slnečným žiarením, ktorá je uložená medzi jednotlivými sklami, zodpovedajú vysokým požiadavkám na protihlukovú ochranu.

Informácie o projekte:

Investor: ABG Objekt Worringerstralse, Hamburg, DE

Architekti: Störmer Murphy a Partneri GbR, Hamburg, DE

Miesto: Adenauerallee 52-58, Hamburg, DE

Generálny dodávateľ: W. Markgraf Bauunternehmung, Bayreuth, DE

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém s omietkovými, klinkerovými a kamennými povrchmi

Realizácia: Dekobau, Brechtorf, DE, Musch Fliesen Natursteine, Argenbuhl, DE

Fotografie: Rainer Taepper, Deggendorf, DE

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi