Kancelárska budova v Østre Havn v Aalborgu sa dokonale prepojila s okolím revitalizovaného prístavu

Kancelárska budova v Østre Havn v Aalborgu sa dokonale prepojila s okolím revitalizovaného prístavu

Autor: e.papcunova@sto.com
2. 12. 2019
Vo východnej časti prístavnej štvrti dánskeho mesta Aalborg realizovali architekti z kancelárie Friis og Moltke kompaktnú kancelársku budovu s pôdorysom v tvare E, ktorá sa svojimi tromi vystupujúcimi hrebeňmi otvára smerom k vode. Výrazným prvkom je fasáda z pálených tehál a skla, ktorá budovu pevne ukotvila v prostredí prístavu.

Dánsky Aalborg prechádza významným rozvojom a premenou

Z prístavného a priemyselného mesta sa v posledných rokoch mení na mesto vzdelávania a vedomostí. V prístave Østre Havn napríklad rastie nová a pulzujúca štvrť Limfjord s bývaním, obchodmi, vzdelávaním a bohatým kultúrnym životom. Nové funkcie a budovy nahrádzajú bývalej sklady, revitalizáciou prechádza celý vnútorný prístav.

 

Dynamická koláž z klinkerov na fasáde

V rokoch 2015-2017 tu bola dokončená šesťpodlažná klinkerové stavba, ktorá integruje svetlé flexibilne využiteľné kancelárie a komerčné priestory. Architekti zo štúdia Friis og Moltke pracovali s priestorovosťou, materialitou, svetlom a tieňom s cieľom vytvoriť atraktívne pracovné prostredie s optimálnym estetickým výrazom. Samozrejmosťou bolo aj využitie rôznych energeticky úsporných riešení. Výsledkom ich prístupu je výrazný komplex s pôdorysom v tvare písmena E. Smerom na juh do susednej ulice sa stavba prezentuje ako kompaktný blok, ale smerom na sever vybiehajú tri vystupujúce krídla, ponúkajúce dokonalý výhľad na vodnú plochu prístavu. Vzhľad stavby charakterizujú smerom do prístavu predovšetkým pásy okien a panoramatické fasády troch vystupujúcich krídel. Podstatne uzatvorenejšie pôsobia ostatné časti fasády, na ktorých sa fazetovo usporiadané plochy muriva striedajú s kovovým obložením. Silný dojem z dizajnu pritom posilňuje voľba hnedých klinkerov s hrubým povrchom vo veľmi úzkom formáte, ktorú zdôrazňuje striedanie vertikálne a horizontálne vymurovaných úsekov. V súhre rôznych prvkov vznikla dynamická koláž rôznych materiálov, ktorá novostavbu takmer samozrejme zapája do okolia.

 

Atraktívne výhľady na prístav a novú štvrť

Nová komerčná budova ponúka vďaka veľmi flexibilnej hlavnej dispozícii až 25 samostatných komerčných priestorov pre prenájmy, obchody a výstavy. Na šiestich podlažiach je k dispozícii celkom 17 000 m2, v dvoch podzemných podlažiach potom ďalších 6.000 m2 pre parking a sklady. Komplex budovy zahŕňa aj spoločné foyer, konferenčné centrum a stravovanie pre nájomcov. Vzájomné prepojené podlažia umožňujú vizuálny a funkčný kontakt so svetlom a interiérmi. Všetky komerčné priestory navyše poskytujú atraktívne výhľady smerom na sever ako na prístav, tak na novú štvrť Limfjord.

 

Investor: A. Enggaard A / S, Svenstrup, DK

Architekt: Friis og Moltke A / S, Aalborg, DK

Miesto: Østre Havnegade, Aalborg, DK

Kompetencie firmy Sto:

fasádny zatepľovací systém (StoTherm Mineral) s klinkermi vo variante StoBrick

Realizačná firma: Carl Nielsen Facadepuds A / S, Kongerslev, DK

Fotografie: Michael Ellehammer

Fieldset
Kancelářská budova v Østre Havn
Østre Havnegade, Aalborg, DK
Autor stavby
Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Nové viacgeneračné bytové domy Eigene Scholle v Halle ponúkajú vysokú kvalitu a cenovo dostupné bývanie

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Vyriešenie tejto aj v slovenskom stavebníctve známej "kvadratúry kruhu" ocenila hodnotiteľská jury prestížnej nemeckej ceny Deutscher Bauherrenpreis 2020, ktorá je medzi profesionálmi uznávaná ako najdôležitejšie ocenenie v oblasti bytovej výstavby v Nemecku. Cenu v kategórii "Ďalší rozvoj štvrti" si za vysokú kvalitu a dostupné náklady v bytovej výstavbe odnieslo bytové družstvo, ktoré v Halle postavilo päť nových viacgeneračných bytových domov "Eigene Scholle" (Vlastný kus zeme).

Nová, živá a dostupná rezidenčná výstavba pre viac generácií
Vďaka viacgeneračnému projektu "Eigene Scholle" vznikla v Halle v blízkosti školy nová živá rezidenčná štvrť. Päť budov s celkom 57 bytmi je usporiadaných okolo centrálneho zdieľaného zeleného priestoru, charakteristického vysokou ekologickou kvalitou. Budovy majú vďaka štýlovo prostej fasáde a veľkoformátovým oknám jednoduchý a súčasne pestrý dizajn. Fasáda s ryhovanou omietkou a zateplená špičkovým fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic pôsobí zdržanlivo, ale spolu s kvalitným oplotením pozemku oslovuje okoloidúcich.

 

 

Dizajnovo otvorené miestnosti a využitie horných poschodí ako galerijných priestorov ponúka rozmanité pôdorysy
Tie oslovia rôzne skupiny užívateľov a z dlhodobého hľadiska zabezpečia pestrú štruktúru obyvateľov bytových domov. Tomu prispieva tiež skutočnosť, že bytové družstvo aj napriek dôrazu na kvalitu architektúry a použitých materiálov dokázalo udržať ceny nájomného na prijateľnej úrovni. Prednosťou projektu je tiež presvedčivý dizajn, využívajúci sériovo prefabrikované komponenty. Drevené sedacie prvky na schodisku podporujú vzájomnú komunikáciu obyvateľov domu. Zapojenie členov družstva do procesu návrhu ocenila vo svojom hodnotení aj jury tohtoročného ocenenia Deutscher Bauherrenpreis. Na porotu tiež zapôsobilo, ako menšie bytové družstvo dokázalo vo vysokej kvalite realizovať moderné formy bytovej výstavby.

 

Informácie o projekte: 
Objekt: Bytové domy "Eigene Scholle", Halle, Nemecko
Investor: Gemeinnützige Wohnungsbaugenossenschaft "Eigene Scholle" eG, Halle
Architekt: Enke WULF architekten, Berlín
Kompetencie Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi