Kreatívna omietka StoSignature Linear na fasáde rodinného domu v prestížnej soulskej štvrti

Kreatívna omietka StoSignature Linear na fasáde rodinného domu v prestížnej soulskej štvrti

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 5. 2020
Rodinný dom Hannay 777-2 stojí v kórejskom hlavnom meste Soule, v prestížnej štvrti Hannay-dong. Podobne ako ďalšie domy v tejto veľmi atraktívnej lokalite ponúka bývanie v tesnej blízkosti centra Soulu, rieky Han a kopca Namsan. Za výhľad na rieku sa tu platí zlatom, kopec Namsan láka k prechádzkam, piknikom a navyše je z neho nádherný výhľad na staré centrum mesta. Vo štvrti žijú nielen diplomati, ale aj vyššie triedy kórejské spoločnosti vrátane mnohých kórejských celebrít. Svoje domy si tu kupujú tiež bohatí cudzinci.

Veľká rekonštrukcia zmenila vonkajšiu aj vnútornú podobu domu

Viacpodlažná budova leží vo svahu a už od začiatku bola pôvodnými majiteľmi koncipovaná ako viacgeneračný objekt. Každá z dvoch bytových jednotiek ležala na inej úrovni terénu, a oba priestory boli úplne oddelené. Súčasný privátny majiteľ budovy mal s domom vlastné plány a keď dom videl prvýkrát, vyzeral úplne inak. Svoje predstavy predložil architektom zo soulského ateliéru 05STUDIO, ktorý navrhol a realizoval celkovú rekonštrukciu rodinného domu.

Dom je limitovaný nielen svahom, ale aj úzkym pozemkom, negatívne sa na ňom podpísali aj nekoordinované stavebné úpravy. Poškodená bola nielen fasáda, ale aj vnútorné inštalácie, zle vyzerali aj jednotlivé výškové nadstavby, ktoré v priebehu času na dome nelegálne vyrástli. Vzhľadom k stavu budovy sa architekti rozhodli k veľmi razantným úpravám a navrhli úplne novú podobu exteriéru aj interiéru.

V interiéri výhľad na rieku a miesto pre párty, z ulice nenápadný, ale elegantný dom

Majiteľ mal od začiatku jasno, čo by mu mala rekonštrukcia priniesť. Dom po prestavbe mal maximalizovať to najcennejšie, čo budova ponúkala, teda výhľad na rieku Han. Objekt tiež nemal pútať v okolitej zástavbe pozornosť, ale jeho fasáda súčasne nemala byť nudná. A posledným prianím investora, ktorý žije v zahraničí, bolo vytvoriť v dome priestor pre párty, ktoré pre svojich hostí majiteľ domu rád organizuje.

Prevažná časť interiéru domu je orientovaná na juhovýchod smerom k rieke Han, ktorá je viditeľná z akéhokoľvek miesta vďaka veľkým oknám. Severozápadná časť budovy je uzatvorená a je orientovaná k ďalšej budove. Pouličná fasáda s hlavným vchodom má iba niekoľko menších okien a vyniká masívnou plochou. Kreatívna omietka StoSignature Linear 10, ktorú architekti na dome použili, dokonale splnila požiadavky investora - dobre ladí s okolím a dodáva domu elegantný vzhľad a vlastnú identitu.

Spoznajte kreatívne omietky StoSignature

Svet omietok StoSignature priblíži aj box vzoriek s najobľúbenejšími povrchmi a štruktúrami, určený pre architektov a projektantov. Aj vďaka nemu sa môžete presvedčiť, že s týmto systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko, a že konečný vzhľad fasády závisí len vašej predstavivosti. Stačí vyplniť registračný formulár na webe www.sto.sk/fasady a spoločnosť Sto Slovensko vám pošle výber tých najobľúbenejších kreatívnych štruktúr zo systému StoSignature.

Typ objektu: rodinný dom
Miesto: Hannay-dong, Soul, Kórea
Investor: súkromná osoba
Termín realizácie: 2018
Architekti: 05Studio, Soul
Kompetencie Sto:
- fasádny zatepľovací systém StoTherm Vario
- kreatívna omietka StoSignature Linear 10 s organickou vrchnou omietkou Stolit K 2.0

Fieldset
rodinný dom
Hannay-dong, Soul, Kórea
Autor stavby
05Studio, Soul
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi