Kreatívne riešenie fasády detského centra so šablónami a omietkou na omietke

Kreatívne riešenie fasády detského centra so šablónami a omietkou na omietke

Autor: stoadmin
6. 2. 2019
Kita Frankfurt sa v najväčšom meste nemeckého Hesenska stará o detí predškolského veku. 144 centier Kita, zamestnávajúcich takmer 3 000 pracovníkov, je rozmiestnených po území celého mesta. Formou materských škôl, denných stacionárov a centier celodennej starostlivosti sa stará, vzdeláva a vychováva 13 000 detí. Jedno z takýchto zariadení je aj v novej rezidenčnej oblasti New Atterberry v severovýchodnej časti Frankfurtu. Od roku 2009 tu v novej, pasívnej budove pôsobí aj miestne centrum Kita. Pouličná severná fasáda objektu svojím kreatívnym dizajnom nenápadne napovedá, že vo vnútri je zariadenie pre deti.

Cieľom architektov z atelieru dirschl.federle_architekten bolo vytvoriť fasádny ornament, ktorý by umožnil, aby na severnej strane objektu s veľkou a čiastočne uzavretou fasádou vznikol jemný a nenápadný obraz. Východiskom bola myšlienka použiť ako grafický motív papierové reťazce z detstva. Tvorcovia nechceli vytvoriť jasnú a očividnú grafiku, ale aby bol nápad rozpoznateľný až pri pozornejšom pohľade.

Realizačná firma to pôvodne chcela riešiť formou lepeného tenkovrstvového filmu. Počas aplikácie sa však ukázalo, že je to zbytočne komplikované. Riešenie pritom ležalo v použití dvoch rôzne zrnitých omietok a v jednoduchých, ručne vyrábaných drevených šablónach, presne rozmiestnených pod sebou v radoch.

Z pohľadu realizácie nešlo o nijak zložité riešenie, naopak - použitý typ dizajnovej omietky by sa ľahko mohol aplikovať omnoho častejšie. Primárna, plne funkčná vrstva hladkej omietky tvorí základ druhej, hrubej vrstvy omietky, aplikovanej ako dekorácia. Táto technika môže byť použitá k implementácii všetkého: od jednoduchých, geometrických tvarov až po zložitejšie vzory.

 

Objednajte si bezplatné vzorky kreatívnych omietok StoSignature

Aj táto realizácia ukazuje, ako je možné vďaka unikátnemu systému materiálov, textúr, techník a efektov StoSignature tvorivým spôsobom využiť kombináciu dostupných omietok a povrchových úprav a s ich prispením vytvoriť zaujímavú a originálnu fasádu. Fascinujúci svet omietok StoSignature vám priblíži aj box vzoriek s najobľúbenejšími povrchmi a štruktúrami. Aj vďaka nemu sa na vlastné oči presvedčíte, že s naším systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko, a že konečný vzhľad fasády závisí len od predstavivosti architekta. Stačí, ak vyplníte náš registračný formulár a my Vám zašleme výber tých najobľúbenejších kreatívnych štruktúr zo systému StoSiganture.

 

Investor
Kita Frankfurt, mestské detské centrá

Architekt
dirschl.federle_architekten, Frankfurt, Nemecko

Miesto
Frankfurt, Nemecko

Kompetencie firmy Sto
Fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic® + Prevetrávaný fasádny systém  StoVentec R,
Kreatívne omietky StoSignature : Graphic 10, povrchová omietka aplikovaná pomocou šablón. Použité omietky: organická vrchná omietka sa škrabanou štruktúrou Stolit® K na jemnozrnnej organickej omietke StoNivellit®

Realizačná firma
Hütter, Tann i. D. Rhön, Nemecko

Fotografie
Axel Stephan, Jörg Hempel

Fieldset
Kita Frankfurt
Frankfurt
Autor stavby
dirschl.federle_architekten

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi