Liate podlahy StoCretec v bratislavskom showroome MTBIKER

Liate podlahy StoCretec v bratislavskom showroome MTBIKER

Autor: stoadministrator
20. 9. 2021
Najväčší slovenský cyklistický portál a e-shop otvoril pre bratislavských zákazníkov showroom a výdajné miesto v priestoroch známej Pradiarne 1900 na Svätoplukovej ulici v Bratislave. V interiéri od architektov VAUarchitects (Ľudovít Vitko, Silvia Vitková) sú na podlahách a schodoch použité odolné nátery, povrchové úpravy a laky StoCretec.

MTBIKER je jedným z prvých nájomcov v zrekonštruovaných priestoroch národnej kultúrnej pamiatky v areáli bývalej Cvernovky

Rekonštrukcia Pradiarne prebiehala podľa návrhu ateliéru BOUDA MASÁR architekti, koncept interiéru spoločných priestorov spracoval ateliér CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS.

Medzi kľúčové prvky návrhu spoločných priestorov patrí opätovné otvorenie pôvodnej halovej dispozície s nevšedným systémom liatinových stĺpov. Architekti Ľudovít Vitko a Silvia Vitková sa pri návrhu interiéru pre novú prevádzku zamerali na primeranosť výrazových prvkov, ktoré nechávajú vyniknúť kontext priestoru industriálnej pamiatky a precízny výber produktov predajcu.

 

Showroom je súčasťou pôvodne otvoreného halového priestoru na prízemí

a prístupný je z ulice a hlavného lobby budovy. Zóna medzi vstupmi je v maximálnej miere ponechaná predajni, na ktorú priamo nadväzuje servis bicyklov. Interiér je zameraný na prezentáciu užšieho, výberového sortimentu. Návštevník dostáva dostatok priestoru a voľnosti pre vnímanie vybraných produktov, inpširáciu a v prípade potreby priamu konzultáciu so servisnými technikmi. Showroom a servis na prízemí dopĺňa vďaka vysokému stropu mezanín, určený prednostne pre zamestnancov predajne.

 

Koncept interiéru mal za cieľ nechať vyniknúť to, čo vyniknúť má – výberové produkty predajcu a cenný kontext industriálnej pamiatky

Architekti Ľudovít Vitko a Silvia Vitková z VAUarcitects kládli v showroome MTBIKER dôraz na primeranosť výrazových prvkov so snahou nepotlačiť stavebnú podstatu a charakter priestoru, ktorý delili len v prevádzkovo najnutnejších miestach. Materiály a farby vyberali s ohľadom na funkčnosť, priestorový kontext, identitu značky a vyzdvihnutie samotných produktov. Monochromatická paleta nových materiálov necháva vyniknúť kontext obnoveného priestoru a sústreďuje pozornosť na prezentované produkty. Svetlosivá konštrukcia mezanínu a nadväzujúce nábytkové prvky zodpovedajú farebnosti soklovej časti obnovených liatinových stĺpov.

 

Podlahové povrchy StoCretec na báze polyuretánu alebo epoxidovej živice v službách architektov

Sú odolné a príjemné na pohľad, komponenty systémov StoCretec sú aj v tomto showroome navzájom zladené a zahŕňajú celú paletu výrobkov – od základu cez vlastný povrch až po prelakovanie. Na podlahe showroomu je použitý EP podkladový náter StoPox GH 205, ktorý má veľmi dobrú priľnavosť a je testovaný na odolnosť voči odtrhnutiu a vytváraniu bublín pri vzlínajúcej vlhkosti. Na tento náter je aplikovaná odolná a húževnato-pružná PUR povrchová úprava StoPur IB 500. Kryciu vrstvu tvorí PUR uzatvárací náter StoPur WV 200, určený pre farebné uzatváracie nátery na polyuretánové podlahové povrchové úpravy.

Informácie o projekte:
Investor: MTBIKER.shop s.r.o.
Miesto: Bratislava
Architekti: VAUarchitects - Ľudovít Vitko, Silvia Vitková
Realizácia: Profloor, s.r.o.
Fotografie:  VAUarchitects - Ľudovít Vitko, Silvia Vitková
Použité riešenia Sto:

  • Podlaha showroomu - EP podkladový náter StoPox GH 205, PUR povrchová úprava StoPur IB 500, PUR uzatvárací náter StoPur WV 200,
  • Oceľové schody - EP vodou riediteľný protišmykový lak StoPox WL 200

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi