Materiály Sto chránia fasádu a zvyšujú komfort obyvateľov pankráckeho mrakodrapu V Tower

Materiály Sto chránia fasádu a zvyšujú komfort obyvateľov pankráckeho mrakodrapu V Tower

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 10. 2019
Domov s úchvatným výhľadom na historické centrum aj do všetkých kútov jedného z najkrajších miest sveta, s nadčasovými technologickými riešeniami, luxusnými materiálmi a službami na úrovni, ktorá nemá v strednej Európe konkurenciu. Výsledok spolupráce medzinárodného tímu cieľavedomých ľudí s rešpektom k tradícii modernej českej architektúry. Dom pre srdce Európy 21. storočia. Týmito slovami možno tiež popísať tridsaťposchodový, 104 metrov vysoký mrakodrap V Tower, zahŕňajúci 120 bytov na pankráckej pláni v Prahe 4.

Vzhľadu a ambícii postaviť ekologicko-ekonomickú budovu sa prispôsobili technológie aj postupy

Architektonické riešenie budovy pochádza z dielne architekta Radana Hubičku, realizáciu projektu zaisťoval developer PSJ INVEST. Ich spoločným cieľom bolo postaviť ekologicko-ekonomickú budovu a získať certifikát LEED PLATINUM (Leadership in Energy and Environmental Design). Tomu tiež zodpovedala voľba technológií a postupov. Udržateľnosť nespočívala len v používaní ekologických materiálov, ale napríklad aj v tom, že sa cielene znižovali náklady na prevádzku. Architekt spoločne s investorom venovali naozaj veľa času aj komfortu a pohodliu užívateľov bytov. Premyslené je opláštenie výškovej budovy a jej technológie (chladenie, kúrenie, vetranie) tak, aby všetko slúžilo a užívatelia bytov o tom ani nevedeli.

 

StoTherm Mineral - ekologická, prírodná a udržateľná izolácia s protipožiarnou odolnosťou a certifikáciou Modrý anjel

Cieľom a ambíciám investora plne zodpovedal aj zvolený zatepľovací systém. Fasádny systém StoTherm Mineral prispieva podstatne k úspore energie a má dlhú životnosť. 100% minerálny systém spája ochranu životného prostredia a vlastnosti pre zdravé bývanie s protipožiarnou ochranou a variabilnosťou úprav. Ako izolačná látka (až do hrúbky 34 centimetrov) sa pri tomto systéme používa čistá minerálna vata. Zateplenie má aj dobré protipožiarne vlastnosti - minerálna vlna je nehorľavá a systém chráni pred požiarom aj výškové budovy. Ocenenie Modrý anjel sa vzťahuje na celú systémovú koncepciu a zahŕňa všetky varianty s doskami z minerálnej vlny, tepelnoizolačné lamely z minerálnej vlny firmy Sto a lamelu Sto-Speedlamelle.

 

Bezškárový akustický systém StoSilent Direct zvyšuje akustický komfort obyvateľov

StoSilent Direct v sebe spája výborné akustické vlastnosti, nehorľavosť, jednoduchú aplikáciu a vysokú kvalitu použitých komponentov. Základom tohto akustického systému, použitého v interiéroch mrakodrapu V Tower, je sendvičová akustická doska so špeciálnou povrchovou úpravou. Systém vyniká veľmi dobrými hodnotami absorpcie zvuku (αw až 0,95). Základným rozdielom, v porovnaní s ostatnými akustickým systémami Sto, je priame lepenie akustickej dosky na vhodne pripravený podklad. Systém je možné navyše bez nutnosti dilatačných škár lepiť na plochy až do 700 m2, dá sa aplikovať na strop i steny a je nehorľavý (s triedou reakcie na oheň A2-s1, d0). Jeho atraktivitu zvyšuje jedinečná kombinácia akustických vlastností s funkciou odbúravania pachov (vďaka interiérovej farbe StoColor Climasan) a rozmanitosť povrchových úprav z hľadiska štruktúry a farebnosti.

Kompetencie Sto: StoTherm Mineral, StoDeco profil, StoSilent Direct

Fieldset
Rezidenčná výšková budova V Tower
Praha
Autor stavby
Ing. arch. Radan Hubička
Rok dokončení
2015 - 2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi