Maximálne pohodlie s jedinečnými výhľadmi a bezprostredným kontaktom s prírodou

Maximálne pohodlie s jedinečnými výhľadmi a bezprostredným kontaktom s prírodou

Autor: stoadministrator
3. 8. 2020
S ohľadom na pomerne svahovitý pozemok bolo usporiadanie rodinného domu v Herolticiach u Tišnova volené tak, že celé zázemie, vrátane garáže a apartmánov pre hostí, je umiestnené v suteréne, s väzbou na ulicu. V prízemí, ktoré je zo suterénu prístupné schodiskom a výťahom, je umiestnený byt v jedinej horizontálnej rovine, s priamou väzbou na komfortne dimenzovanú terasu. Dom svojou konfiguráciou umožňuje nerušené výhľady do krajiny, ako v dennej - spoločenskej zóne, tak v spálňovom trakte. Väčšina pozemku je ponechaná vo svojej prirodzenej svahovitosti, iba vo väzbe na vjazd do garáže a na hlavný obytný priestor na prízemí sa nachádzajú terasy zasadené do svahu. Sadové úpravy pozemku nadväzujú na prírodný charakter lokality.

Cement a betón v hlavnej úlohe v interiéri, omietka so vzhľadom betónu na fasáde domu

Dom má železobetónovú nosnú konštrukciu kombinovanú s murivom a oceľovými stĺpikmi. Fasáda domu je riešená kombináciou kontaktného zateplenia s hladkou brúsenou omietkou a sendviča s povrchom pohľadovej železobetónovej moniérky. Presklené výplne sú bezrámové, v kombinácii fixných, otváracích a posuvných polí. Vždy na celú výšku miestnosti, bez parapetu a nadpražia. Strecha domu je plochá s extenzívnou vegetáciou. V interiéri sa uplatňuje pohľadový železobetón na stropoch a schodisku, väčšina stien je omietaných. Podlahy sú tvorené ručne hladenými cementovými stierkami. Všetky povrchy v kúpeľniach sú obložené sklenenou mozaikou. Povrch interiérových dverí i vstavaných skríň tvorí dubová dyha.

Inteligentný dom s energiou z podzemných vrtov

Primárny zdroj energie pre vykurovanie a chladenie je tepelné čerpadlo zem-voda. Energiu získava z trojice vrtov hlbokých 130 metrov. Vykurovanie domu zabezpečuje podlahové kúrenie, chladenie je riešené aktiváciou betónového jadra umiestnenou v železobetónovej stropnej doske. Dom je riešený ako tzv. Inteligentný, elektronický systém riadi všetky technológie v dome a umožňuje ich ovládanie z domu, či na diaľku.

Kreatívne omietky StoSignature v praxi

Fasáda domu, zateplená fasádnym zatepľovacím systém StoTherm Classic, je realizovaná s povrchovou úpravou StoBeton Ter, ktorá patrí do ponuky kreatívnych omietok StoSignature. Vzhľad hladkého betónu je docielený kombináciou omietok Stolit K1.5 a Stolit Milano, pre dosiahnutie hladkého povrchu je omietka brúsená a leštená.

Vzorky StoSignature sú pripravené aj pre vás

Stačí navštíviť webové stránky www.sto.sk/fasady, zaregistrovať sa a výber atraktívnych ukážok kreatívnych omietok StoSignature dorazí v priebehu niekoľkých dní aj na vašu adresu. Nechajte sa inšpirovať možnosťami povrchových úprav omietkových fasád, ktoré tento systém ponúka.

 

Objekt: Rodinný dom v Herolticiach u Tišnova
Miesto: Heroltice u Tišnova
Autor: Ing.arch. Martin Klimecký, Olomouc
Klient: súkromná osoba
Realizácia: 08/2017 - 05/2019
Generálny dodávateľ: LP Staving s.r.o., Brno
Fotograf: MgA. Lenka Mitrenga
Kompetencie Sto:
Fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic, povrchová úprava - biely StoBeton Ter (teda Stolit K1.5 + Stolit Milano prírodné). Brúsené a leštené

Fieldset
Rodinný dom v Herolticiach u Tišnova
Heroltice u Tišnova

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi