Medzi špecifické detaily radového domu v bratislavskej Ľudovej štvrti patria špalety okien so StoDeco profilmi

Medzi špecifické detaily radového domu v bratislavskej Ľudovej štvrti patria špalety okien so StoDeco profilmi

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Prestavba rodinného domu v autentickej radovej zástavbe, zrealizovaná podľa návrhu ateliéru RB Architects, rešpektuje pôvodný vizuál, typický pre bratislavskú Ľudovú štvrť. Stavebný objem a architektonická kompozícia sa navonok nezmenili, zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe. Medzi špecifické detaily patria špalety okien, riešené pomocou StoDeco profilov.

Na kvalitné priestorové, konštrukčné a materiálové riešenie pôvodnej zástavby nadviazal i návrh prestavby

V bratislavskej časti Nové Mesto postavilo vtedajšie Všeobecné stavebné družstvo počas vojnových rokov rozsiahlu obytnú zónu. Unifikované dvojpodlažné radové domy sa navzájom líšia iba drobnými obmenami v dispozícii. Pôvodná výstavba sa vyznačovala kvalitným priestorovým, konštrukčným, ale tiež materiálovým riešením. Ucelená tvár sídliska sa výraznejšie začala meniť v 90. rokoch, kedy boli mnohé z pôvodných domčekov prestavané, nadstavené, alebo výraznejšie upravené. Niektoré z dôsledkov stavebnej činnosti sú dnes už nezvratné, napriek nepriaznivým zásahom si však Ľudová štvrť zachovala pôvodnú atmosféru a urbanistické kvality. Autori z ateliéru RB Architects pod vedením Ing. arch. Reného Baranyaia sa snažili nájsť rovnováhu medzi odkazom pôvodnej architektúry, používaním prírodných materiálov a dostupnými technickými riešeniami. Udržateľnosť chápali ako rešpekt k zdedenému hmotnému odkazu. Nimi navrhnutá rekonštrukcia radového domu v autentickej zástavbe spĺňa tieto atribúty a prináša aj niečo navyše.

 

 

Zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe

Stavebný objem a architektonická  kompozícia sa navonok nezmenili, zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe. Architektonické ego tu ustúpilo hodnotám domu. Nový utilitárny interiér vyzdvihuje pôvodnú architektúru. Skromnosť návrhu v objeme prenechala priestor pre aplikovanie kvalitných prírodných materiálov. Pôvodný genius loci je posilnený citlivou úpravou dispozície, novým architektonickým vkladom a obohatený mäkkosťou hlinených omietok, teplom olejovaného dreva či vôňou konopných izolácií. Technické a materiálové riešenie volili architekti so zreteľom na kvalitu vnútorného prostredia. Priestor pre zaujímavý detail si nechali autori aj na exteriéri domu: na špaletách okien nahrádzajú absentujúce oplechovanie kompozitné dosky StoDeco. Plastické prvky StoDeco sú na dome použité aj okolo vchodových dverí.

 

Plastické prvky StoDeco vracajú starým stavbám ich pôvodný vzhľad, moderným budovám dodávajú individuálne rysy

Architekt s nimi môže pri návrhu fasády ľahko vytvárať ucelené plochy, výrazové línie alebo ohniská pozornosti. Trojrozmerné prvky StoDeco sa výborne hodia aj pre šambrány, rímsy, oblúky, bosáže a ďalšie dekoratívne prvky interiéru alebo fasády.

Informácie o projekte:
Investor: súkromná osoba
Miesto: Ľudová štvrť, Bratislava
Autori: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Peter Gašpar, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, RB architects, Bratislava
Fotografie: Matej Hakár
Realizácia: 2018 – 2019
Kompetencie Sto: plastické fasádne prvky StoDeco

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi