"Modrá kocka" je efektívna prestavba budovy bývalého skladu od architekta Andrea Milaniho

"Modrá kocka" je efektívna prestavba budovy bývalého skladu od architekta Andrea Milaniho

Autor: e.papcunova@sto.com
31. 5. 2019
Pár kilometrov južne od historického centra Sieny, svetového dedičstva UNESCO, pozdĺž hlavnej tepny, sa nachádza priemyselná zóna. Krajina je charakterizovaná anonymnými dvojpodlažnými budovami: jednou z nich bol predtým aj bývalý sklad. Budova na Via Massetana Romana bola po dlhú dobu jedným z najvýraznejších objektov v tejto priemyselnej oblasti. Majitelia s ňou však mali iné plány - prestavba architekta Andrea Milaniho úplne zmenila vzhľad budovy. Namiesto šedého skladu tu vyrástlo nákupné a administratívne centrum, ktoré v čase svojho vzniku predstavovalo pilotný projekt modernizácie celej štvrti.

Nosná konštrukcia starého skladu je základom novej budovy

Poverený architekt Andrea Milani dospel k záveru, že by bolo možné stavať efektívne a využiť existujúce nosnú konštrukciu ako základ novej budovy. Práca sa začala v roku 2007, prvým krokom bolo zbúranie všetkých častí okrem nosnej konštrukcie. Tá dnes slúži ako kostra novej budovy. Prianím architekta bolo rozpustiť tuhý ortogonálny formát existujúcej štruktúry, do dvojpodlažného objektu sa preto rozhodol pridať objemy s vyznačenými a vyčnievajúcimi linkami. Výrazný profil okien, ktoré sa v 2. nadzemnom podlaží líšia výškou, prerušuje dominanciu horizontálnej konštrukcie.

 

Materiálové kontrasty a hra svetiel a tieňov

Vďaka interakcii oboch prvkov sa tak pozorovateľovi ponúka dynamická hra svetla a tieňa. Tento optický hĺbkový efekt je podporovaný štruktúrovaním fasády. Architekt čerpal z dvoch kontrastných materiálov: veľká časť budovy je pokrytá vrstvou tmavo modrej modelačnej omietky, z ktorej pochádza názov budovy: Modrá kocka. Nepravidelné značky vytvorili na povrchu organickej modelačnej omietky Stolit® MP hrubú štruktúru, ktorá je zvlášť viditeľná pri dopade svetla. Tmavá farba je tiež v kontraste s konštrukciou strieborno šedej kovovej clony, ktorou je zakrytá časť budovy a vonkajšie schodisko. Tento kontrast opäť vyniká v priebehu žiarivých slnečných dní. V prízemí ponúkajú okenné plochy dokonalý pohľad na interiéry obchodov a priľahlých miestností. Centrálny prístup nie je nutný, každý z obchodov má svoj vlastný vstup. Do horného poschodia sa návštevník dostane pomocou eskalátora alebo výťahu, ktoré ústia v prevažne presklenej chodbe. Odtiaľ sa tiež hostia dostanú do predajných priestorov, rovnako ako do v objekte umiestnenej ordinácie a administratívnych priestorov.

 

Vzorky omietok StoSignature zadarmo sú pripravené aj pre Vás

Pomocou najmodernejších fasádnych materiálov a efektov a aplikačných techník umožňujú kreatívne omietky StoSignature takmer neobmedzené možnosti dizajnu a finálneho stvárnenia. Objednajte si zdarma vzorku obľúbených textúr - stačí sa registrovať na www.sto.sk/fasady.

 

Objekt:

Blue Cube

Realizácia:

2011

Architekti:

Andrea Milani, Siena

Investor:

MO.MA. s.r.l., Siena, Taliansko

 

Kompetencie Sto:

Fieldset
Blue Cube
Siena, Taliansko
Autor stavby
Andrea Milani, Siena
Rok dokončení
2011

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi