Nárožnú prieluku v historickom centre mesta zastaval jeden objekt s dvoma fasádami a tromi kategóriami využitia

Nárožnú prieluku v historickom centre mesta zastaval jeden objekt s dvoma fasádami a tromi kategóriami využitia

Autor: stoadmin
6. 2. 2019
Projekt riešil zástavbu zložitej nárožnej prieluky v historickom centre mesta Valašského Meziříčí. Návrh urbanisticko-architektonického riešenia vychádzal predovšetkým z charakteru miesta, na ktorom mal nový objekt stáť.

Podľa autora projektu, architekta Miroslava Pospíšila z atelier-r v Olomouci, si investor stavby želal, aby bol objekt rozdelený do troch kategórií: optika a na ňu nadväzujúce zdravotnícke zariadenie, druhá samostatná komerčná časť, určená na prenájom a konečne bývanie. Aj toto prevádzkové rozdelenie viedlo autorský tím k myšlienke objemovo rozdeliť dom na dve odlišné časti. Navyše tak mohol lepšie reagovať na strmé prevýšenie uličnej čiary - výškový rozdiel bol viac ako tri metre.

Výsledkom návrhu je objekt skladajúci sa z dvoch častí. Dynamická svetlá nárožná hmota akcentuje hranu na seba kolmých ulíc a súčasne pomocou výrazných presklených plôch, kde vždy jedna strana je rovnobežná so sklonom terénu, prispieva k lepšiemu zapojeniu stavby do terénneho profilu. Susedná tmavá hmota na severnej strane má prísne klasické členenie fasády, kde sú na troch zvislých osiach umiestnené otvory, ktoré majú na poschodí vždy rovnaký rozmer. Objekt je teda tvorený dvoma domami, ktoré sa dotýkajú a tvoria jeden celok. Spojivom medzi oboma časťami je presklená nadstavba na strešnom plášti oboch domov, ktorá podčiarkuje ich jednotu a celistvosť. Južná časť stavby v nároží v sebe zahŕňa optiku a očnú ordináciu na prízemí, ďalšie ordinácie a prevádzkarne v poschodiach. Severný objekt potom obsahuje priestory najmä pre administratívu a služby. Nadstavba slúži ako bytový priestor investora s prístupom na strešnú terasu. Stavba získala hlavnú cenu v kategórii novostavba Grand Prix architektov - Národná cena za architektúru v roku 2018.

 

Kreatívne omietky formujú dojem z architektúry

Na výslednej podobe sa výrazne podieľali aj fasádne zatepľovacie systémy Sto a textúry a efekty kreatívnych fasádnych omietok StoSignature. Nárožný objekt je zateplený izoláciou z EPS hr. 180 mm s omietkou imitujúcou pohľadový betón, resp. cementovú stierku. Povrch tmavej fasády tvorí česaná omietka, ktorá bola realizovaná na zatepleniu z minerálnej vaty hr. 200 mm, požadované v tomto mieste požiarnym riešením. Obe fasády museli prejsť niekoľkými kolami schvaľovania vzoriek zo strany pamiatkovej starostlivosti. Vzhľad stavby aj s týmito požiadavkami nakoniec zostal zachovaný podľa prvotnej štúdie. Fasádu svetlej nárožnej hmoty tvoria organické vrchné omietky so škrabanou štruktúrou Stolit K1,5 + Stolit MP v prevedení StoBeton Svit, severný tmavý objekt zdobí lineárna textúra hrubozrnnej modelačnej omietky Stolit Effect, prefarbenej tmavou fasádnou farbou StoColor X-black. Lineárne štruktúry dávajú fasáde modernú, nezameniteľnú podobu a umožňujú tradičné remeselné spracovanie - či už kefovanie, česanie či metalické efekty.

Viac informácií o fasádach Sto a omietkach StoSignature nájdete na stránkach www.sto.sk/fasady, kde si môžete požiadať o zaslanie vzoriek.

 

Projekt
Polyfunkčný objekt Vista Optic

Kompetencie Sto:
KZS StoTherm Vario 1 s produkty 18 cm EPS GreyWall, StoGlassfasergewebe F, StoLevell Uni, StoPutzgrund, kreatívne omietky StoSignature Stolit K1,5 + Stolit MP v prevedení StoBeton Svit, cca 200 m2
KZS StoTherm Classic MW, 20cm minerálna vlna, StoArmat Classic, StoGlassfasergewebe F, Stolit Effect česaný + StoColor X-black, cca 300 m2

Miesto
Valašské Meziříčí

Termín realizácie
2017

Architektonické riešenie a projekt
atelier-r, s.r.o. – Miroslav Pospíšil; spolupráce Daria Johanesová, Milena Koblihová, Martin Karlík, Robert Randys, Lucie Rohelová

Realizácia
EFIOS spol. s r.o.

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Polyfunkčný objekt Vista Optic
Valašské Meziříčí
Autor stavby
atelier-r, s.r.o.
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi