Nenápadná aj výrazná biela trojpodlažný vila v Záhrebe

Nenápadná aj výrazná biela trojpodlažný vila v Záhrebe

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
V rezidenčnej štvrti Jelenovac v Záhrebe vyrástla v roku 2011 vo svahovitom teréne podľa návrhu záhrebského architektonického štúdia DVA Arhitekta, založeného Tomislavom Ćurkovićom a Zoranom Zidaričom, atraktívna trojpodlažná vila. Tomislav Ćurković vytvoril so svojou kubickou novostavbou a kontrastnou fasádou budovu, ktorá hoci vyčnieva medzi susednými budovami, milo sa integruje do svojho okolia.

Na jednej z križovatiek idylickej a pokojnej štvrti Jelenovac, charakteristickej jedno- a viacgeneračnými rodinnými domami, vyrástla priestranná vila. Od dvoch priľahlých ulíc ju oddeľuje zelená ochranná zóna a kamenný múr. Vila s plochou 400 metrov štvorcových s oknami od podlahy k stropu sa otvára na severnú stranu. Odtiaľ si môžete vychutnať krásny výhľad na priľahlý, rozsiahly les. Okná sú zvýraznené tmavými rámami a spolu s bielo omietnutou fasádou vytvárajú príjemný kontrast. Obzvlášť ušľachtilé sú na vile filigránske parapety zo skla. V suteréne vznikla garáž a ďalšia viacúčelová miestnosť, ktorá so svojou kamennú fasádou rámuje celú budovu ako podstavec.

 

Zdržanlivý a minimalistický farebný koncept exteriéru vily pokračuje aj vo vnútri objektu. Biele steny a svetlo hnedé podlahy kontrastujú s mohutným schodiskom, ktoré svojou sochárskou formou a tmavým dreveným zábradlím upúta v otvorenom obývacom priestore na prízemí pozornosť každého návštevníka. V poschodí sú priestranné spálne a pracovňa.

 

Výrazný podiel na vonkajšej podobe fasády záhrebskej vily majú fasádne systémy Sto

Dom je zateplený systémom StoTherm Vario, vrchnú vrstvu tvoria organické omietky Stolit K a Stolit MP v bielom odtieni. Ako krycí náter bola použitá fasádna farba s technológiou lotosového efektu StoColor Lotusan® s optimálnym nastavením proti plesniam a riasam.

 

Vzorky tých najobľúbenejších kreatívnych povrchov fasádnych omietok StoSignature si môžete v prípade záujmu bezplatne objednať na webe www.sto.sk/fasady. Stačí vyplniť jednoduchý registračný formulár a bezplatne vám budú zaslané vzorky povrchov omietok StoSignature.

 

Projekt: 

Trojpodlažnej vila

Miesto:

Záhreb - Jelenovac

Realizácia:

2011

Architekt:

Tomislav Ćurković

Kompetencie Sto:

Foto:

Robert Leš

Fieldset
Trojpodlažnej vila
Záhreb - Jelenovac
Autor stavby
Tomislav Ćurković
Rok dokončení
2011

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi