Nové sídlo spoločnosti LUMIUS vo Sviadnove pri Frýdku-Místku

Nové sídlo spoločnosti LUMIUS vo Sviadnove pri Frýdku-Místku

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Za hlavné konštrukčné materiály stavby v podhorí Beskýd, dokončenej na začiatku roka 2017, vybrali autori návrhu z ateliéru Projektstudio EUSK betón, oceľ a sklo. Obvodový plášť stavby tvoria sklovláknobetónové dosky, doplnené kontaktným zateplením s omietkou s trblietavým efektom.

Z urbanistického pohľadu je hmota na pozemku umiestnená tak, aby zapadala do širšieho kontextu územia, parkovisko je koncipované ako land art. Pred vstupom do sídla bol vytvorený kvalitný verejný priestor so schovaným parkoviskom, a zadná časť sídla reaguje na priestor rozsiahlej záhrady, ktorá môže byt využitá ako pre vonkajšie aktivity vrátane trávnatého futbalového ihriska, tak aj ako miesta na relaxáciu uprostred pracovného dňa.

Budova firmy Lumius je zostavená ako dvojpodlažná rozohraná nepredvídateľná kompozícia hmôt. Veľké foyer prestupuje dve podlažia so zelenou stenou, ktorá prechádza aj do exteriéru a každého tak víta. Interiér v administratívnej budove je riešený spolu s celkovou koncepciou domu. Motívy exteriéru sú zatiahnuté aj do vnútorných priestorov objektu, či už formou opakovanie vonkajších materiálov alebo vtiahnutím vegetácie do vstupnej haly. Hlavné materiály, ktoré boli v projekte použité, sú masívne drevo, sklovláknobetónové dosky, sklo, epoxidové stierky a vegetácia.

Aj táto stavba potvrdzuje, aké široké možnosti dovoľuje na fasáde kombinácia betónu, skla a omietky. Aplikácia granulovaných častíc vo finálnej tmavej omietke navyše dovolila vytvoriť trblietanie na povrchu, ktoré fasádu či stenu oživuje a mení v závislosti na dennej dobe alebo počasí. Vzhľad dokonale dotvára zeleň, ktorá šedé a čierne plochy s citom dopĺňa. Podlahy vo vnútri budovy tvoria epoxidové stierky alebo dubové lamely. Steny sú z časti omietnuté, ale väčšinu z nich pokrýva obklad, na ktorom sa striedajú akustické sadrokartónové dosky sa sklocementovými. Obklady zvolili autori projektu s hlavným cieľom odhlučniť kancelárske priestory.

Investor
Lumius, spol. s r.o.

Architekt
David Kotek, Ondřej Klimek, Hana Zamastilová, Petra Paciorková, ateliér Projektstudio EUCZ

Miesto
Sviadnov, Česká republika

Kompetencie firmy Sto
Fasádny zatepľovací systém StoTherm, organická omietka Stolit K a kombinácia textúr a efektov StoSignature, v interiéri podlahy StoCretec

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Budova firmy LUMIUS
Sviadnov, Česká republika
Autor stavby
David Kotek, Ondřej Klimek, Hana Zamastilová, Petra Paciorková, ateliér Projektstudio EUCZ
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi