Nové viacgeneračné bytové domy Eigene Scholle v Halle ponúkajú vysokú kvalitu a cenovo dostupné bývanie

Nové viacgeneračné bytové domy Eigene Scholle v Halle ponúkajú vysokú kvalitu a cenovo dostupné bývanie

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Vyriešenie tejto aj v slovenskom stavebníctve známej "kvadratúry kruhu" ocenila hodnotiteľská jury prestížnej nemeckej ceny Deutscher Bauherrenpreis 2020, ktorá je medzi profesionálmi uznávaná ako najdôležitejšie ocenenie v oblasti bytovej výstavby v Nemecku. Cenu v kategórii "Ďalší rozvoj štvrti" si za vysokú kvalitu a dostupné náklady v bytovej výstavbe odnieslo bytové družstvo, ktoré v Halle postavilo päť nových viacgeneračných bytových domov "Eigene Scholle" (Vlastný kus zeme).

Nová, živá a dostupná rezidenčná výstavba pre viac generácií
Vďaka viacgeneračnému projektu "Eigene Scholle" vznikla v Halle v blízkosti školy nová živá rezidenčná štvrť. Päť budov s celkom 57 bytmi je usporiadaných okolo centrálneho zdieľaného zeleného priestoru, charakteristického vysokou ekologickou kvalitou. Budovy majú vďaka štýlovo prostej fasáde a veľkoformátovým oknám jednoduchý a súčasne pestrý dizajn. Fasáda s ryhovanou omietkou a zateplená špičkovým fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic pôsobí zdržanlivo, ale spolu s kvalitným oplotením pozemku oslovuje okoloidúcich.

 

 

Dizajnovo otvorené miestnosti a využitie horných poschodí ako galerijných priestorov ponúka rozmanité pôdorysy
Tie oslovia rôzne skupiny užívateľov a z dlhodobého hľadiska zabezpečia pestrú štruktúru obyvateľov bytových domov. Tomu prispieva tiež skutočnosť, že bytové družstvo aj napriek dôrazu na kvalitu architektúry a použitých materiálov dokázalo udržať ceny nájomného na prijateľnej úrovni. Prednosťou projektu je tiež presvedčivý dizajn, využívajúci sériovo prefabrikované komponenty. Drevené sedacie prvky na schodisku podporujú vzájomnú komunikáciu obyvateľov domu. Zapojenie členov družstva do procesu návrhu ocenila vo svojom hodnotení aj jury tohtoročného ocenenia Deutscher Bauherrenpreis. Na porotu tiež zapôsobilo, ako menšie bytové družstvo dokázalo vo vysokej kvalite realizovať moderné formy bytovej výstavby.

 

Informácie o projekte: 
Objekt: Bytové domy "Eigene Scholle", Halle, Nemecko
Investor: Gemeinnützige Wohnungsbaugenossenschaft "Eigene Scholle" eG, Halle
Architekt: Enke WULF architekten, Berlín
Kompetencie Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Medzi špecifické detaily radového domu v bratislavskej Ľudovej štvrti patria špalety okien so StoDeco profilmi

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Prestavba rodinného domu v autentickej radovej zástavbe, zrealizovaná podľa návrhu ateliéru RB Architects, rešpektuje pôvodný vizuál, typický pre bratislavskú Ľudovú štvrť. Stavebný objem a architektonická kompozícia sa navonok nezmenili, zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe. Medzi špecifické detaily patria špalety okien, riešené pomocou StoDeco profilov.

Na kvalitné priestorové, konštrukčné a materiálové riešenie pôvodnej zástavby nadviazal i návrh prestavby

V bratislavskej časti Nové Mesto postavilo vtedajšie Všeobecné stavebné družstvo počas vojnových rokov rozsiahlu obytnú zónu. Unifikované dvojpodlažné radové domy sa navzájom líšia iba drobnými obmenami v dispozícii. Pôvodná výstavba sa vyznačovala kvalitným priestorovým, konštrukčným, ale tiež materiálovým riešením. Ucelená tvár sídliska sa výraznejšie začala meniť v 90. rokoch, kedy boli mnohé z pôvodných domčekov prestavané, nadstavené, alebo výraznejšie upravené. Niektoré z dôsledkov stavebnej činnosti sú dnes už nezvratné, napriek nepriaznivým zásahom si však Ľudová štvrť zachovala pôvodnú atmosféru a urbanistické kvality. Autori z ateliéru RB Architects pod vedením Ing. arch. Reného Baranyaia sa snažili nájsť rovnováhu medzi odkazom pôvodnej architektúry, používaním prírodných materiálov a dostupnými technickými riešeniami. Udržateľnosť chápali ako rešpekt k zdedenému hmotnému odkazu. Nimi navrhnutá rekonštrukcia radového domu v autentickej zástavbe spĺňa tieto atribúty a prináša aj niečo navyše.

 

 

Zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe

Stavebný objem a architektonická  kompozícia sa navonok nezmenili, zvolené farebné a materiálové riešenie približuje stavbu dobovej predlohe. Architektonické ego tu ustúpilo hodnotám domu. Nový utilitárny interiér vyzdvihuje pôvodnú architektúru. Skromnosť návrhu v objeme prenechala priestor pre aplikovanie kvalitných prírodných materiálov. Pôvodný genius loci je posilnený citlivou úpravou dispozície, novým architektonickým vkladom a obohatený mäkkosťou hlinených omietok, teplom olejovaného dreva či vôňou konopných izolácií. Technické a materiálové riešenie volili architekti so zreteľom na kvalitu vnútorného prostredia. Priestor pre zaujímavý detail si nechali autori aj na exteriéri domu: na špaletách okien nahrádzajú absentujúce oplechovanie kompozitné dosky StoDeco. Plastické prvky StoDeco sú na dome použité aj okolo vchodových dverí.

 

Plastické prvky StoDeco vracajú starým stavbám ich pôvodný vzhľad, moderným budovám dodávajú individuálne rysy

Architekt s nimi môže pri návrhu fasády ľahko vytvárať ucelené plochy, výrazové línie alebo ohniská pozornosti. Trojrozmerné prvky StoDeco sa výborne hodia aj pre šambrány, rímsy, oblúky, bosáže a ďalšie dekoratívne prvky interiéru alebo fasády.

Informácie o projekte:
Investor: súkromná osoba
Miesto: Ľudová štvrť, Bratislava
Autori: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Peter Gašpar, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, RB architects, Bratislava
Fotografie: Matej Hakár
Realizácia: 2018 – 2019
Kompetencie Sto: plastické fasádne prvky StoDeco

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi