Nový terminál Milano Prime na letisku Malpensa vo Ferne s hladkou omietkou StoSignature

Nový terminál Milano Prime na letisku Malpensa vo Ferne s hladkou omietkou StoSignature

Autor: stoadministrator
29. 9. 2021
Vzhľadom exkluzívneho terminálu Milano Prime pre milánske letisko Malpensa pripomína architektonická kancelária One Works, že lietanie bolo kedysi spojené s atmosférou exkluzivity. Obchodných cestujúcich očakáva nezameniteľná a výrazná budova s minimalistickou, štýlovou atmosférou.

Nový terminál navrhli architekti milánskej architektonickej kancelárie OneWorks

V júli 2019 bola slávnostne prestrihnutá páska pri inaugurácii Milano Prime, nového obchodného a všeobecného leteckého terminálu medzinárodného letiska Milano Malpensa, spravovaného spoločnosťou SEA Prime. Nový terminál, otvorený 24/7, sa rozkladá na ploche 1400 metrov štvorcových. Nachádza sa vo vyhradenej oblasti letiska Malpensa medzi terminálom 1 a terminálom 2 a zahŕňa priestranstvo s rozlohou 50 000 metrov štvorcových a hangár s veľkosťou 5 000 metrov štvorcových, určený pre prúdové lietadlá poslednej generácie. Terminál Milano Prime dopĺňa ponuku pre pasažierov a leteckých prevádzkovateľov, ktorí cestujú do Milána a Lombardie, teda veľmi atraktívnej talianskej destinácie so silným medzinárodným postavením. Projekt, koncipovaný a realizovaný s ohľadom na potreby zákazníkov a dopyt trhu, bol realizovaný podľa návrhu medzinárodnej architektonickej kancelárie OneWorks stavebnou spoločnosťou De Vincenzo. Rovnako ako na letisku v Linate si všetci pasažieri na Milano Malpensa budú môcť užiť ultraluxusné špecializované služby, ktorých cieľom je ponúknuť hosťom maximálnu relaxáciu a pohodlie pred odletom.

 

Polygonálne, rafinovane rezaná budova priťahuje svojim pozoruhodným tvarom pozornosť cestujúcich už pri pristávaní

45 kilometrov od centra Milána leží letisko Milano Malpensa, v ktorého areáli vytvorila miestna kanceláriu One Works elegantný terminál. Vstupná časť kompaktnej stavby sa vyznačuje zárezom do jej objemu. Vyčnievajúca dynamická strecha pôsobí ako priateľské gesto. O ešte väčší kontrast na vonkajšom plášti, a ešte väčšiu plasticitu sa stará súhra temných panelov, priestranných okenných pásov a žiarivo bielych plôch. Kto do terminálu vstupuje, toho očakáva elegantné, svetlé prostredie: perleťovo šedé hliníkové prvky sa atraktívne lesknú a blyštia a vytvárajú rôzne efekty odrazov. To všetko prepožičiava priestoru dojem kvality. Z lobby sa pasažieri dostanú k bezpečnostnej kontrole, oddelenej sklenenou stenou s posuvnými dverami. Pre čakajúcich je k dispozícii päť rôznych exkluzívnych lóží. Aj napriek obmedzenej veľkosti má terminál medzinárodnú atmosféru, a pritom vyžaruje ako útulnosť, tak aj exkluzivitu.

 

Extrémne hladká omietka StoSignature na predsadenej odvetrávanej fasáde terminálu

Jemné a hladké povrchové štruktúry omietok StoSignature sa môžu pochváliť čistotou, ktorou pôsobia na používateľa okolitého priestoru a predstavujú svojou hladkosťou dokonalosť. Zdôrazňujú cit architekta, majstrovstvo remeselníka a vystihujú kvalitu samotného materiálu. Elegancia fasády je dosiahnutá precíznou realizáciou každej vrstvy.

Informácie o projekte:

Investor: Sea Prime, Milan, Taliansko

Architekti: One Works, Milan

Miesto: Ferno

Kompetencie firmy Sto: predsadená odvetrávaná fasáda s extrémne hladkou omietkou (StoSignature Fine 30), sčasti s lesklým náterom (StoAqua Emaille PU Gloss)

Realizačná firma: Sistema Tetto, Chiusano di San Domenico

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi