Obchodná galéria v Přerove

Obchodná galéria v Přerove

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Nové nákupné centrum v Přerove navrhli architekti z Ateliéru 8000 ako jednoduchý "betónový" kváder, doplnený prvkami textilných membrán a pásov vertikálnych LED pruhov, zdôrazňujúcich hlavné vstupy aj zaoblené nárožie budovy. Vďaka regulovateľnému nastaveniu intenzity a farieb môžu jednotlivé prvky vytvárať "svetelnú vlnu" aj meniť farebnú a svetelnú atmosféru budovy.

Nová nákupná galéria má neutralizovať urbanistické prostredie Přerova, v ktorom v súčasnosti žije okolo 50 000 obyvateľov. Budova ponúka zmiešané využitie, skladajúce sa z množstva obchodov, služieb a gastronomických zariadení, ktoré sú rozmiestnené okolo vnútorných pasáží a átrií na celkovej ploche viac ako 12 000 metrov štvorcových. Na streche nákupného centra sa nachádza takmer 300 parkovacích miest. Priestranne koncipované plochy pre peších na hlavnej ulici poskytujú priestor pre umiestnenie predzáhradiek, sezónneho predaja i mestského mobiliáru, spolu s presklenými plochami fasády vytvárajú živú zónu parteru, z časti krytú textilnými membránovými strechami. Hlavné fasády tvorí špeciálna trojvrstvová omietka, ktorá sa svojím vzhľadom podobá betónu. Hrubozrnná omietka v šedých a antracitových odtieňoch, ktorá bola použitá na hmote nájazdové rampy v zadnej časti budovy, naopak svojou drsnosťou zreteľne kontrastuje s hladkou hlavnou fasádou. Architektonický výraz dopĺňajú vertikálne línie na fasáde, akcentujúce hlavné vstupy, ktoré umožňujú dynamickú premenu objektu v čase. Myšlienka svetelného pásu s dynamickou svetelnou vlnou vychádza z pôvodného návrhu "Svetelné brány" V. Ciglera a M. Motyčky. V páse dynamicky radenej svetelné línie dominujú vstupy a zaoblené nárožia.

Investor
PRIOR obchodní domy, a.s., Prostějov, CZ

Architekt
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Miesto
Čechova, Přerov, CZ

Kompetencie firmy Sto
Zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral), vrchná omietka čiastočne vo vzhľade betónu (StoSignature Concrete). Interiér: reliéfna tapeta (StoTap Infinity), náter s metalickým efektom (StoColor Metallic)

Realizačná firma
STRABAG a.s. /  STABA - SERVIS spol. s r.o. 

 

Fieldset
Galéria Přerov
Přerov
Autor stavby
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi