Obytný areál New Folies v Cala Llamp - nový koncept rezidenčného komplexu

Obytný areál New Folies v Cala Llamp - nový koncept rezidenčného komplexu

Autor: stoadministrator
29. 3. 2021
V Cala Llamp, niekoľko kilometrov od Port d'Andratx, vyrástol jeden z najexkluzívnejších rezidenčných komplexov na Malorke. Obytný komplex New Folies spojil inovácie a dizajn s prirodzeným prostredím skál, borovíc a morského pobrežia a vďaka minimalistickému štýlu a čistým líniám ponúkol výrazný vizuálny kontrast.

Funkčný a súčasný dizajn od štúdia SCT-Arquitectos

New Folies navrhlo prestížne architektonické štúdio SCT-Arquitectos, ktoré založili Vicente Tomás a Ángel Sánchez-Cantalejo. 41 domov, ktoré sú súčasťou komplexu, má pomerne veľké rozmery, pričom dominantnú úlohu hrajú terasy s výhľadom na more. Maximálne funkčný a súčasný dizajn uprednostňuje súkromie každého domu, u ktorých nechýbajú samostatné bazény, záhrady a odpočinkové zóny.

 

Maximálny komfort, súkromie a výhľad na more ponúka každý z 41 domov

Väčšina domov je dvojposchodová, niektoré majú navyše k dispozícii aj suterén. Do domčekov ležiacich na južnej strane sa kvôli veľmi silnému sklonu svahu vstupuje cez podkrovie. Každý dom má okrem toho k dispozícii dve parkovacie miesta a súkromný bazén. Jednotlivé budovy spájajú pešie cesty, ktoré vedú k spoločnému bazénu a slnečnej terase. Kamenné múriky z nepravidelných kameňov vyznačujú v celom areáli výškové odsadenia, ktorých je tu naozaj dosť. Prízemia sú vstavané do terénu a u väčšiny domov majú ich steny rovnaké vyhotovenie, čím vzniká optický dojem jediného poschodia. Horné poschodia jednotlivých domov vyčnievajú nad verandou a vytvárajú tak príjemný tieň. V prízemí domov je kuchyňa, obývacia izba a jedáleň, spálňa a viacúčelová miestnosť sú umiestnené v hornom poschodí. Jednotlivé izby sú navrhnuté tak, aby každá miestnosť umožňovala výhľad na more. Strechy domov sú porastené zeleňou.

 

Vlastnosti materiálov a povrchových úprav odráža vysokú kvalitu tohto projektu

Realizačná firma Siles Construcciones nespolupracovala s architektmi zo štúdia SCT-Arquitectos prvýkrát, takže vedela, že dôraz nebude ani u tohto komplexu kladený len na štýl, ale aj na výber materiálov a kvalitu prevedenia. Na fasádach domov je preto použitý fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic, kombinujúci vysoký izolačný výkon s jednoduchou inštaláciou a vysokou odolnosťou. Systém je odolný proti prasklinám, nárazu, ale aj krupobitiu, silnému dažďu a víchriciam.

Informácie o projekte:
Investor: Inmobiliaria Espacio y Aedas Homes, Palma de Mallorca, ES
Architekt: SCT Estudio de Arquitectura Sanchez-Cantalejo + Tomás, Palma de Mallorca, ES
Realizácia: Obras y Construcciones Pedro Siles SL, Palma de Mallorca, ES
Fotografie: José Hevia Blach, Barcelona, ​​ES
Kompetencie firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Classic), fasádne omietky (Stolit K 1,5 a Stolit MP)
Fieldset
PrílohaVeľkosť
Image icon 47280.jpg458.87 KB

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Zlínsky rodinný dom urobil vďaka práci architektov z nevýhody prednosť

Autor: stoadministrator
6. 7. 2021
Manželský pár zo Zlína si pre stavbu svojho rodinného domu vybral pozemok, ktorý sa objektívne pre stavbu domu vôbec nehodil. "Rozlúsknutie tohto orieška" našli u architekta Pavla Mudříka a jeho spolupracovníkov Petra Juráňa a Mariana Lanca.

„Stavebník chcel jasný, moderný a komfortný dom, ktorý umožní sebarealizáciu všetkých členov rozrastajúcej sa rodiny a ktorý bude jej zázemím a hlavným súkromím. K tomuto zámeru si vybral severovýchodne svahovitý, rozložitý pozemok na okraji Zlína, v tesnej blízkosti lesa." popisuje zadanie architekt Pavel Mudřík.

 

Riešením sa stal originálny projekt, ktorý situoval stavbu naprieč pozemkom

Tým vzniklo chránené kľudné miesto, ideálne pre relaxáciu, ktoré je z jednej strany chránené svahom a z druhej strany samotným domom. „Nevýhodná orientácia aj tvar pozemku, súčasne so silnou požiadavkou na vytvorenie kľudného a intímneho vonkajšieho priestoru, definovali objemovú štruktúru domu do horizontálnej, priečne transparentnej hmoty, položenej naprieč pozemkom po vrstevnici. Bol tak vytvorený pobytový, pokojný priestor, zovretý medzi svah a vlastný dom, využívajúci prítomnosti lesa, rovnako ako výhľady do údolia cez transparentné, sklenené telo domu." hovorí Pavel Mudrik. Dispozícia je potom už lineárne usporiadaná tak, aby tieto kvality, pokiaľ možno, zdieľalo najviac obytných priestorov, a aby dom cez svoju rozložitosť do miesta zapadol. Bolo nutné veľa priestoru posadiť pod terén. Strecha hlavného, ​​obytného podlažia je koncipovaná ako zelená plocha, voľne nadväzujúca a prechádzajúca z okolitého svahu.

 

Interiér je vybavený v súlade s výrazom exteriéru

V dome sú použité precízne spracované materiály, ako sú cédrové a teakové drevo, kameň, číre, často aj ohýbané sklenené plochy, liate terazzo s carrarským kamenivom a biele jemné hladké omietky. Dôraz bol kladený aj na akustiku a svetelnosť vnútorného priestoru. Za výsledkom je vidieť neúnavná energia stavebníka aj pochopenie pre dôslednosť architekta.

 

Dom je postavený v súlade s prírodou, ktorá je aj zdrojom inšpirácie

Energetickú bilanciu domu pomáhajú zaisťovať kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a "slim" systém StoTherm Resol s izoláciou na báze dosiek z fenolovej peny. Na blízkosť lesa a riziko zvýšenej vlhkosti zareagovali architekti voľbou fasádnych farieb StoColor Lotusan® s technológiou Lotos-Efekt®. Tieto farby chránia fasády bez nutnosti použitia biocídov a ich samočistiacu schopnosť zaručuje aktívnu a regulujúce ochranu proti poveternostným vplyvom, ktorá chráni fasádu domu pred riasami a plesňami. Podobne ako u kvetu lotosu udržuje ich mikrotexturovaný povrch extrémne malú kontaktnú plochu pre zachytenie nečistoty a vody. Vďaka hydrofóbnemu zloženiu povrchu stekajú kvapky dažďa okamžite, a pritom na seba nabalia voľne pripojené častice nečistôt.

Informácie o projekte: 
Objekt:
rodinný dom na Růmech, Zlín
Investor: súkromná osoba
Architekti: Ing. arch. Pavel Mudřík, spolupracovníci: Ing. arch. Peter Juráň, Ing. arch. Marian Lanc
Doba realizácie: 2008-2016
Fotografie: Ing. arch. Pavel Mudřík,
Kompetencie Sto: kontaktné zatepľovacie systémy StoTherm Classic a StoTherm Resol, fasádne farby StoColor Lotusan G, vrchná organická omietka Stolit

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi