Obytný dom Casa Gioele v Bolzane s jemne ryhovanou textúrou na omietke

Obytný dom Casa Gioele v Bolzane s jemne ryhovanou textúrou na omietke

Autor: stoadministrator
9. 5. 2022
Obytný dom Casa Gioele v Bolzane s jemne ryhovanou textúrou na omietke

Charakteristickú podobu obytného domu vytvára vrstva omietky, ktorá budí dojem kartáčovania, a tiež asymetricky usporiadané okná a balkóny

Trochu zložitejšia poloha v centre mesta s chýbajúcou možnosťou vybudovať na fasáde vyčnievajúce balkóny viedli k tomu, že architekti Andrea Palaia a Matteo Gentilini vytvorili kompaktný návrh bytového domu v Bolzane. Asymetricky tvarované a rytmicky usporiadané zapustené balkóny a rôznorodo rámované okná členia fasádu a vytvárajú jej charakteristickú podobu. Prízemie je navrhnuté v tmavých odtieňoch, vďaka čomu vzniká dojem, že dom stojí na podstavbe. Obe horné poschodia majú naproti tomu svetlejšiu omietku, ktorá pripomína nepravidelne kartáčovaný povrch. Vďaka nej získava fasáda dodatočnú plastickosť a odráža neustále sa premieňajúcu hru svetla a tieňa. Šikmé, zapustené balkóny majú rôznu veľkosť a sú obložené kvalitným drevom, usporiadaným zámerne do veľkých trojuholníkových tvarov. Všetky balkónové časti sú zapustené do zvýšeného kovového rámu. V snahe o čo najlepšie využitie priestoru bola strecha premenená na súkromnú záhradu, patriacu strešnému bytu. Schodisko bolo naopak minimalizované, k čomu napomohli štíhle obvodové steny.

 

Zatepľovací systém StoTherm Vario napomohol k energetickej úspornosti obytného domu

Napriek kompaktnosti obvodových stien (hrúbka len 35 cm), ktorá bola potrebná pre čo najlepšie využitie priestorov, podmienených geometriou pozemku, je budova certifikovaná ako energeticky úsporná (merná spotreba tepla na vykurovanie je 17 kWh/(m2.a)) a je tiež zaradená do najvyššej akustickej triedy.

 

Organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit® Effect vytvára vďaka možnosti kartáčovania originálny povrch bytového domu

Omietka je určená do exteriéru na murivo, zateplené fasády a na predsadené prevetrávané zatepľovacie systémy s podkladovou omietkou. Obsahuje vysoko kvalitné mramorové zrná z prírodných zdrojov a dovoľuje ľubovoľné usporiadanie štruktúry, vďaka vodiacemu zrnu zaručuje taktiež dodržanie minimálnej hrúbky vrstvy. Samozrejmosťou je najvyššia bezpečnosť v spracovaní, zachovaní hodnoty, farebného tónu a stability. Omietka obsahuje zapuzdrený ochranný film a je vysoko paropriepustná, silne vodoodpudivá a odolná proti poveternostným vplyvom.

Informácie o projekte:
Investor: Tempohaus, Bolzano, Taliansko
Architekti: Andrea Palaia, Matteo Gentilini, Bolzano
Miesto: Via Resia 9a, Bolzano
Realizácia: Pitture Zerbini, Bolzano
Kompetencia Sto:

  • zatepľovací fasádny systém StoTherm Vario,
  • fasádna omietka Stolit® Effect s jemne ryhovanou textúrou

Foto: Giulia Palaia, Bolzano

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi