Od priemyselného areálu až po moderné radové domy

Od priemyselného areálu až po moderné radové domy

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Transformácia kodanského prístavu Islands Brygge od priemyselnej a obchodnej štvrti do mestskej oblasti pre prácu a bývanie, spojená s intenzívnym urbanistickým plánovaním, sa po viac ako 30 rokoch prác chýli k záveru. S bytovým domom Town House formulovala architektonická kancelária Holgaard arkitekter, založená v roku 2004 v Kodani, dizajnový koncept, ktorý stelesňuje individuálne bývanie na jednej strane a primeranú architektonickú reprezentáciu v mestskom priestore na druhej strane.

Koncepcia bytových domov Town House vychádza z hlavného plánu rozvoja prístavu Islands Brygge, ktorý vypracovali architekti PLOT spoločne s urbanistami West 8. Ten formuloval oživenie mestských radových domov dvadsiatych rokov minulého storočia ako architektonickú predlohu pre budúcu výstavbu. Na rozdiel od predchádzajúcej severnej zástavby mesta s jej vysokou koncentráciou služieb a domov mal byť na Islands Brygge realizovaný ekologický rozvoj mesta, ktorý tvorivým spôsobom kombinuje transformačné zóny so susednými rozvojovými oblasťami mesta.

Schválenej koncepcii zodpovedá aj práca kancelárie Holgaard arkitekter, ktorá v podobe bytových domov Town House navrhla na ploche 4 600 m22 x 15 trojpodlažných rodinných domov s vlastnou záhradou. Mestským domom s 3 až 5 izbami a úžitkovou plochou 152-158 m2dominujú v severovýchodnom a juhozápadnom smere veľké okná. Domy Town House majú biele fasády a 2,4 m vysoký sokel z prírodného kameňa a architekti z Holgaard Arkitekter okrem nich navrhli aj ďalšie domy v prístave Islands Brygge - Stay, Next Door, Yardhouse a Sfinga. Tie dohromady tvoria v tejto časti Kodane úplne nové mesto. Domy v strohom rytme s charakteristickými výčnelkami a výklenkami rešpektujú nielen škandinávske dedičstvo radových domov. Sledujú tiež jednu zo základných zásad modernej architektúry, prepojiť realitu industrializovanej spoločnosti a jej princípy s umeleckou legitimitou klasického umenia.

 

Park ako rekreačná oblasť

Okrem priamej blízkosti centra Kodane majú bytové domy napojenie aj na rekreačnú oblasť Amager Fælled, vďaka čomu sa ešte navýšila ich urbanistická kvalita: park ponúka obyvateľom domov príležitosť otočiť sa na niekoľko hodín chrbtom k ich každodennému mestskému životu.

Usadenie návrhu v celkovom urbanistickom kontexte ústi do strohej základnej kompozície, v ktorej tvoria štíty dvoch radov domov pridružené súkromné ​​záhrady, orientované do ulice. Pre túto formálnu čistotu a sériovosť pôdorysu bytov využili architekti odlišný koncept foriem oboch budov. Ten prostredníctvom sokla z prírodného kameňa a bielej omietky fasády, spolu s hrou výčnelkov a výklenkov, vytvára celkový exteriér domov - sôch.

Fieldset
Town House
Islands Brygge, Kodaň
Autor stavby
Holgaard arkitekter

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi