,,Plast to Be" v Lyone

,,Plast to Be" v Lyone

Autor: stoadministrator
28. 10. 2021
V Lyone vytvorili architekti z kancelárie Patriarche neobvyklú kancelársku budovu so školiacimi a výstavnými priestormi, ktorej výrazná fasáda vyžaruje určitú ľahkosť. Priebežné pásy z omietkových a sklenených plôch udávajú ráz novostavbe a majú svojim plynulým tvarom pripomínať v prenesenom zmysle umelú hmotu.

Podľa návrhu francúzskej architektonickej kancelárie Patriarche vznikla na juhovýchode Lyonu novostavba pre Zväz francúzskych výrobcov umelých hmôt. Stavba spája na jednom mieste rôzne

oddelenia a zároveň mala sprostredkovávať atraktivitu plastových výrobkov. Budova koncipovaná ako kampus, ktorý je možné rozširovať, zahŕňa ako kancelárie a školiace priestory, tak aj knižnicu materiálov a výstavné priestory. Trojposchodová budova optimálne využíva ostro sa zbiehajúci stavebný pozemok. Fasády organicky tvarovanej stavby charakterizujú pásy, ktoré sú horizontálne umiestnené nad sebou a oddelené širokými sklenenými pásmi – plynulá hra tvarov, ktorá znázorňuje v prenesenom zmysle flexibilitu a rozmanitosť umelej hmoty. Prečnievajúce prvé poschodie vytvára na prízemí chránený vstupný priestor a na treťom poschodí pohostinnú strešnú terasu. Centrálne položené átrium spája dohromady jednotlivé poschodia a funkcie: siaha zo vstupného a výstavného priestoru až do horných poschodí, v ktorých sa striedajú kancelárie s priestormi pre neformálne stretávanie. Princíp fasády s organicky prebiehajúcimi pásmi pokračuje aj v interiéri.

 

100% využité prednosti fasádneho systému StoVentec R

V dvoch poschodiach lyonskej budovy sa striedajú fasádne pásy odeté do svetlo šedej metalizujúcej omietky, nanesenej na predsadenej prevetrávanej fasáde StoVentec R a upravenej metalizujúcim náterom StoColor Metallic. Systém StoVentec tak aj na tejto stavbe potvrdil široké pole možností a príležitostí, ktoré poskytuje v oblasti slobody fasádneho dizajnu: takmer žiadny iný systém neponúka takú slobodu pri navrhovaní odvetrávaných fasád s povrchom tvoreným omietkou, ako StoVentec R. Môžete si vybrať, či chcete mať hladkú alebo hrubú textúru omietky, matné alebo lesklé povrchy, rovnako ako individuálne farby. Dajú sa s ním vytvoriť jedinečné textúry – od jemnej po hrubé, lineárne a grafické textúry. Rôzne materiály od roztieranej omietky až po omietky s individuálnou textúrou s rôznymi veľkosťami zŕn pre nové kombinácie a techniky. A StoVentec R má ešte ďalšiu prednosť: s jeho flexibilnou nosnou doskou je vhodný na zaoblené či zakrivené fasády. Ako ukazuje budova Zväzu francúzskych výrobcov umelých hmôt, architekti z lyonskej kancelárie Patriarche prednosti tohto systému maximálne využili.

 

Investor: Allize-Plasturgia, Lyon

Architekt: Patriarche, Lyon

Miesto: Boulevard Edmond Michelet, Lyon

Kompetencia firmy Sto:

predsadená prevetrávaná fasáda (StoVentec R),

fasádna omietka (Stolit MP), farba s metalickým efektom (StoColor Metallic)

Realizačná firma: Reppelin entreprise, Chassieu

Fotografie: Manuel Panaget

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi