Povrchová úprava StoBeton Svit na fasáde bytových domov „Rezidencia pri parku" v Olomouci

Povrchová úprava StoBeton Svit na fasáde bytových domov „Rezidencia pri parku" v Olomouci

Autor: e.papcunova@sto.com
4. 6. 2019
Dva bytové domy, ktoré vlani dokončila spoločnosť UNICAPITAL a.s. v lokalite Lazce, pokojnej časti mesta Olomouc, sú Stavbou roka 2018 Olomouckého kraja. Kvalitné bývanie mimo mestský ruch v centre hanáckej metropoly z dielne architektonického štúdia Alfaprojekt Olomouc je zaujímavé nielen lokalitou a prostredím - charakteristickým prvkom Rezidencie pri Parku a významnou prednosťou oboch samostatných bytových domov je ich terasovité usporiadanie. Na fasádach sa uplatnila povrchová úprava StoBeton Svit so vzhľadom betónu.

Exkluzívne bývanie vilového charakteru s dostatkom súkromia

Bytový komplex Rezidencia pri parku v mestskej časti Lazce ponúka svojim rezidentom exkluzívne bývanie vilového charakteru. Priestranné terasy zaisťujú pokoj a súkromie, v pozadí nezostávajú ani ďalšie výhody, ktoré robia projekt výnimočným: priestranné garáže, pivnice a spoločné priestory, ale aj vonkajšia oddychová zóna obklopená zeleňou so vstupom do parku. Dostupnosť je 10 minút do centra. V dvoch samostatných štvorpodlažných domoch, zapustených čiastočne do terénu, je dohromady len štyridsať bytov. Ku každému bytu patrí priestranná terasa, o rozlohe až 117 m2 s preskleným zábradlím. Na nej si môžu rezidenti užívať príjemné posedenie s výhľadom do zelene. Pri návrhu veľkých terás použili architekti zo štúdia Alfaprojekt originálne riešenie - terasy v jednotlivých podlažiach nepravidelne ustupujú v nadväznosti na hlavné smery priľahlej ulice. Dom je zaujímavý ako svojou kompozíciou, obytným okolím a rozmanitými dispozíciami, tak aj architektúrou a použitými materiálmi.

 

Vzhľad pohľadového betónu na terasách bytových domov

Rad architektov účelne využíva úpravu povrchov stavieb vo vzhľade pohľadového betónu k akcentu vyznenia celých fasád alebo ich častí. Túto možnosť využili aj tvorcovia fasády olomouckej bytovej rezidencie - na stenách terás oboch bytových domov je použitá povrchová úprava StoBeton Svit, doplnená o vrchnú fasádnu omietku s lotosovým efektom StoLotusan® K 1.5 (škriabaná štruktúra). Tá silne podporuje samočistiaci efekt pri pokropení dažďom a má veľmi vysokú paropriepustnosť a priepustnosť CO2. Domy sú zateplené čisto minerálnym difúzne otvoreným nehorľavým systémom StoTherm Mineral, čo je dnes klasika medzi nehorľavými tepelnoizolačnými fasádnymi systémami. Celý systém má, podobne ako vrchná omietka, tiež výbornú paropriepustnosť a odolnosť proti vlhkosti. O príjemnú klímu a dlhú životnosť fasády tak majú obyvatelia nových bytov postarané.

 

Objednajte si bezplatné vzorky kreatívnych omietok StoSignature

Zoznámte sa so systémom kreatívnych omietok StoSignature prostredníctvom boxu vzoriek najobľúbenejších povrchov a štruktúr - stačí vyplniť registračný formulár na www.sto.sk/fasady.

 

Objekt:

Bytové domy Rezidencia pri parku

Miesto:

Olomouc-Lazce

Investor:

UNICAPITAL a.s.

Architekti:

Alfaprojekt Olomouc

Kompetencie Sto:

Fieldset
Bytové domy Rezidencia pri parku
Olomouc-Lazce
Autor stavby
Alfaprojekt Olomouc

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi