Presklené strešné boxy zásobujú interiér rodinného domu vzduchom a svetlom

Presklené strešné boxy zásobujú interiér rodinného domu vzduchom a svetlom

Autor: stoadmin
25. 3. 2019
Mestečko Wattignies sa nachádza na severe Francúzska, niekoľko kilometrov južne od Lille. V pokojnej obci, ale hneď vedľa mestskej aglomerácie, vytvorili architekti pre rodinu fotografa architektúry introvertný dom s dreveným obložením a hnedými omietkami. Tri expresívne navrstvené boxy zásobujú interiér vzduchom a svetlom.

Na neobvyklý, sedem metrov široký a päťdesiat metrov dlhý pozemok, vedľa úzkeho prístupu pre susedný pozemok za domom investora, navrhol atelier Season Menu Architectes Urbanistes z Lille priestranný rodinný dom. Architekti sa rozhodli urobiť z núdze cnosť a prišli s projektom dovnútra orientovaného domu s vnútorným dvorom, skalkou, terasou a záhradou, ktorého priestor je definovaný uzavretými stenami a ktorý tak poskytuje dostatok súkromia. O to viac dôležité boli premyslené otvory, ktoré riadia prístup svetla do interiéru. Za uzavretou fasádou, vedľa priľahlej príjazdovej cesty, sa nachádza obývacia izba, ktorej vzdušný priestor je zväčšený dvoma veľkými strešnými kockami. Vďaka ich preskleniu sa rodina investora ľahko pozrie na okolité listy stromov či na oblohu. Podlhovastý dom bol dodaný v prefabrikovanej drevenej rámovej konštrukcii a bol zmontovaný vo veľmi krátkej dobe na predpripravenú betónovú dosku. Tmavo šedá podlaha je vykurovaná geotermálnym tepelným čerpadlom a bez akéhokoľvek obmedzenia prechádza všetkými priestormi. Ďalší presklený strešný kontajner potom osvetľuje zvyšné priestory domu.

 

Objekt

Rodinný dom

 

Termín výstavby

2012

 

Architekt

Saison Menu Architects Urbanistes, Lille, Francúzsko

 

Realizácia

Distri Peinture, Pont de Briques, Francúzsko

 

Investor

súkromný

 

Kompetencie Sto

fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic

 

Fotografie

Marcin Wieczorek Lille, Francúzsko

Fieldset
Rodinný dom
Distri Peinture, Pont de Briques, Francúzsko
Autor stavby
Saison Menu Architects Urbanistes
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi