Prestavba a rozšírenie základnej školy v talianskom mestečku s materiálmi, ktoré majú prečkať ďalšie generácie žiakov

Prestavba a rozšírenie základnej školy v talianskom mestečku s materiálmi, ktoré majú prečkať ďalšie generácie žiakov

Autor: e.papcunova@sto.com
7. 5. 2020
Dvojjazyčnej škole v juhotirolskej obci Auer neďaleko Bolzana chýbali moderné výučbové priestory. Modus Architects z neďalekého Brixenu ponechali úctyhodnú stavbu z prelomu tisícročí nedotknutú a po jej boku postavili strohé biele kocky. Moderné materiály s vysokou odolnosťou voči opotrebeniu, použité na novú prístavbu, určite hravo prečkajú niekoľko ďalších generácií žiakov.

Tak ako v každej malej obci, sú aj v Auere najdôležitejšími miestami škola a kostol. Architekti s rešpektom pripojili k pôvodnej viac ako sto rokov starej stavbe ďalšie priestory, ktoré škola pre nemecky a taliansky hovoriace deti potrebovala. Dva bielo omietnuté kvádre s plochou strechou a rozdielnou výškou rozširujú starú budovu školy v centre mestečka ako smerom na juhovýchod, tak aj na juhozápad. Spojovacím prvkom medzi starým a novým sú formáty okien, ktorých usporiadanie a materiál však architekti interpretovali voľne. Starý gaštan na školskom dvore, ktorý mal padnúť za obeť stavebným prácam, viedol k úprave pôvodného návrhu. Umelkyňa Lies Bielowski vytvorila pod dojmom emocionálnej podpory, ktorú medzi obyvateľmi vyvolala snaha o zachovanie stromu, abstraktné gaštanové listy z potiahnutého kovu. Tie potom umiestnila ako dekoráciu na hrubozrnno omietnutú fasádu s minerálnou omietkou StoMiral. Tá obsahuje vysoko kvalitné mramorová zrná z prírodných zdrojov, skvele odoláva proti poveternostným vplyvom, charakteristická je pre ňu tiež veľmi vysoká priepustnosť CO2 a paropriepustnosť. Neopracovaný betón charakterizuje vzhľad stien a stropov v interiéri. Priebežné drevené podlahy a farebné plochy mu však trochu uberajú na prísnosti a vytvárajú príjemné prostredie pre žiakov miestnej školy.

Investor:
Obec Auer, Taliansko
Architekt:
MODUS Architects, Brixen, Taliansko
S bergmeisterwolf Architekten, Brixen
Miesto:
Truidn, Auer
Kompetencie firmy Sto:
fasádny zatepľovací systém (StoTherm Vario) s minerálnou omietkou (StoMiral) a silikátovým vrchným náterom
Realizačná firma:
Lobstraibizer, Roncegno, Taliansko
Fotografie:
René Riller, Schlanders, Taliansko

Fieldset
Základná škola v Aueru
Truidn, Auer
Autor stavby
MODUS Architects, Brixen, Taliansko S bergmeisterwolf Architekten, Brixen

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Metličkovaná fasáda na sídle spoločnosti PDP v Nitrianskych Sučanoch

Autor: stoadministrator
31. 5. 2021
Jednoduchú a funkčnú administratívnu budovu na vidieku navrhli architekti Martin Vanko a Ľubomír Fuňa z bratislavského ateliéru FVA. Podľa ich slov bolo hlavnou požiadavkou stavebníka postaviť budovu s trvácnou konštrukciou a s príjemným, no zároveň súčasným vzhľadom. O tom, že sa ich dielo podarilo, svedčí aj Cena verejnosti, ktorú objekt získal v rámci celoštátnej súťaže Stavba ropku 2017. Na vzhľade fasády objektu sa výrazne podieľala organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá bola upravená metličkovaním do kreatívnej textúry StoSignature Linear.

Komfortné zázemie pre prácu a súčasne dôstojná reprezentácia investora

Spoločnosť PDP pôsobí v regióne dlhú dobu ako overená stavebná spoločnosť a nové sídlo spoločnosti preto malo plniť okrem komfortného miesta pre prácu a stretnutia aj dôstojnú reprezentačnú funkciu. Objekt sa nachádza v centrálnej časti obce Nitrianske Sučany v okrese Prievidza. Stavba vznikla na mieste bývalého obecného úradu a požiarnej zbrojnice, je dvojpodlažná a svojím osadením v centrálnej časti obce dopĺňa urbánnu štruktúru. Napriek svojej administratívnej funkcii svojím osadením a mierkou zapadá do existujúcej štruktúry rodinných domov. Vstupy do objektu sú vytvorené zapustením časti hmoty objektu.

 

Na prvom nadzemnom podlaží je dispozícia rozdelená stredovou komunikáciou, spájajúcou dva vstupy do budovy. Tá rozdeľuje na oboch poschodiach priestory kancelárií od ich ďalšieho vybavenia.  Prvé nadzemné podlažie zahŕňa okrem kancelárií pre vedenie aj rokovaciu miestnosť. Druhé podlažie je obsadené kanceláriami personálu  spolu s ich skladovým a hygienickým zázemím.

 

Kreatívna omietka s textúrou StoSignature Linear dokonale splnila požiadavky investora - dobre ladí s okolím a dodáva domu elegantný vzhľad a vlastnú identitu

Uličnej fasáde dominuje dvanásť rovnako vysokých okien s jedným šikmým ostením z juhovýchodnej strany. Vďaka tejto úprave  sa dostáva do interiéru viac svetla. Na fasádu bola použitá organická hrubozrnná modelačná omietka Stolit Effect, ktorá svojím štruktúrovaným vzhľadom, realizovaným metódou metličkovania, mení svoj odtieň a vizualitu v závislosti od slnečných pomerov. Jej podkladom je štandardný zatepľovací systém Sto.

Informácie o projekte:

Investor: PDP s.r.o.
Miesto: Nitrianske Sučany, okres Prievidza
Architekti: Ľubomír Fuňa, Martin Vanko, FVA, s.r.o., www.fva.sk 
Fotografie: Tomáš Manina
Kompetencie Sto:

 

 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi