Priamočiara elegancia plasticky tvarovaných budov s odvetrávanou fasádou v Paríži

Priamočiara elegancia plasticky tvarovaných budov s odvetrávanou fasádou v Paríži

Autor: e.papcunova@sto.com
31. 1. 2020
Štyri rôzne tvarované plastické budovy so 100 sociálnymi bytmi na Avenue du Maréchal Fayolle v Paríži na okraji Bouloňského lesíku navrhla japonská architektonická kancelária SANAA. Nová štvrť, ktorá bola v októbri 2018 dokončená v 16. parížskom obvode, zodpovedá charakteru tvorby tejto tvorivej kancelárie a v žiadnom prípade nie je bytovou výstavbou konfekčného razenia. Štyri budovy na seba vzájomne reagujú a vytvárajú ako atraktívne medzipriestory, tak aj zaujímavé výhľadové osi. Celú zástavbu charakterizujú obmedzené výrazové prvky, priamočiara elegancia a splynutie s krajinou.

Okolitá krajina sa opäť stala dôležitým faktorom v tvorivej koncepcii japonských staviteľov

Projekt sa rodil veľmi ťažko - proti plánom na výstavbu sociálnych bytov v tejto veľmi prestížnej parížskej lokalite sa hneď po vydaní stavebného povolenia v roku 2009 ozvali miestni obyvatelia. Honosnú Avenue du Maréchal Fayolle na pravom brehu Seiny v tesnej blízkosti parkov Bouloňského lesíku utvárajú staré, vyrastené stromy a zároveň s nimi aj stavby vyšších vrstiev v Hausmannovom štýle, sprevádzané niekoľkými veľvyslanectvami. Po ústupkoch zo strany investora (z pôvodných 135 bytov sa projekt zmenšil na 100) sa začalo stavať až v roku 2017. Slávnostného otvorenia v januári 2019 sa zúčastnila aj primátorka Paríža Anne Hidalgo.

Štyri štvorposchodové budovy sa k sebe tlačia ako organicky tvarované telesá a ich atraktívne medzipriestory medzi jemne zvlnenými fasádami vytvárajú nárazníkovú zónu, predstavujúcu prechod medzi mestom a prírodou. Vďaka odsadenému usporiadaniu majú vnútorné priestory dostatok prirodzeného svetla a otvárajú sa z nich výhľady na avenue alebo park. Všetky budovy sú postavené na stĺpoch. Celá zástavba tak pôsobí prehľadne a menej masívne. Medzi budovami umiestnili architekti mierne zvlnené lúky, ktoré nadväzujú na organický tvar budov a spolu s nimi prispievajú k oživeniu areálu.

Krémová omietka na odvetrávanej fasáde odkazuje na kameň parížskych fasád

Aj v metropole Paríža zostali architekti SANAA verní svojej záľube v prostých svetlých plochách bez farebných akcentov. Fasáda sa tak podobá premietaciemu plátnu, ktoré zobrazuje farebné spektrum denných a nočných dôb a tiene okolitých stromov. Predsadená odvetrávaná fasáda StoVentec R tu opäť potvrdzuje, že takmer žiadny iný systém neponúka toľko možností pre navrhovanie odvetrávaných fasád s povrchom tvoreným omietkou, ako StoVentec R. S jeho flexibilnou nosnou doskou je navyše ideálny pre zaoblené či zakrivené fasády.

 

Investor: Paris Habitat, Paríž, Francúzsko

Architekti: Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa & Associates / SANAA Tokio v spolupráci s Antoine Saubot a Michel Lévi, Extra Muros SAS d'Architecture, Paríž

Miesto: Avenue du Maréchal Fayolle 45-47, Paríž

Kompetencie firmy Sto: predsadená odvetrávaná fasáda StoVentec R, fasádna omietka Stolit K

Generálny dodávateľ: Outarex SAS, Arcueil

Realizačná firma: Faste SAS, Saint-Michel-sur-Orge

Foto: Manuel Panaget, Le Mesnille-Roi + SANAA, Tokio

Všetky informácie o našich zatepľovacích systémoch nájdete na www.sto.sk/fasady.

Fieldset
Apartmány Avenue Maréchal Fayolle
Avenue du Maréchal Fayolle 45-47, Paríž
Autor stavby
Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa & Associates / SANAA Tokio v spolupráci s Antoine Saubot a Michel Lévi, Extra Muros SAS d'Architecture, Paríž

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi