Rodinný dom Casa Patxaran vo Villanueva de Villaescusa v štandarde Pasiv Plus

Rodinný dom Casa Patxaran vo Villanueva de Villaescusa v štandarde Pasiv Plus

Autor: stoadministrator
28. 10. 2021
Architektka Ana Perojo Sierra navrhla rodinný dom Casa Patxaran v španielskej obci Villanueva de Villaescusa (v provincii Kantábria na severe Španielska) ako pasívny dom plus a vytvorila tak budovu, ktorá hľadá rovnováhu medzi ekologickou, ekonomickou a sociálnou udržateľnosťou, a pritom kladie veľký dôraz na zdravie a pohodlie jeho obyvateľov, rovnako ako na nízku záťaž pre životné prostredie. Vďaka kompaktnému objemu a usporiadaniu a veľkosti otvorov sú energetické straty domu minimalizované v súlade s východiskovým predpokladom projektu: „najlepšia energia je tá, ktorá sa nespotrebuje“.

Architektka Ana Peroja Sierra interpretovala klasickú typológiu rodinného domu Casa Patxaran s úžitkovou plochou 145 m2 moderným spôsobom v racionálnej a triezvej koncepcii. Veľkú váhu pritom kládla na čo najväčší komfort majiteľov, ktorý by bol sprevádzaný čo najnižšou ekologickou záťažou. Aby to dosiahla, optimalizovala úpravu a technické dispozície budovy: regulovaná ventilácia, správne osvetlenie, využitie obnoviteľných energií a premyslený výber použitých materiálov znižujú nielen spotrebu elektriny, ale aj emisie CO2. Práve pri výbere materiálov bol kladený veľký dôraz na to, aké dopady má ich výroba na životné prostredie, dôležitá bola aj blízkosť zdrojov, vznikajúce odpadové produkty, rýchlosť montáže, fyzikálne správanie materiálov a tiež životnosť, údržba a možnosť recyklácie. Okrem vybetónovanej základovej dosky bola celá zostávajúca štruktúra realizovaná z CLT panelov – masívnych drevených dosiek, ktoré sa skladajú z reziva, ktoré je lepené krížom a vo vrstvách. Architektka sa rozhodla pre drevo okrem iného aj kvôli jeho mimoriadnym izolačným vlastnostiam, protipožiarnej ochrane a flexibilnosti, ale aj preto, že sa veľmi dobre prispôsobuje meniacej sa klíme a poveternostným vplyvom.

 

Vynikajúce výsledky Blower-door testu aj vďaka armovacej tkanine Stoguard Mesh

Dokonalú vzduchotesnosť a neprievzdušnosť obálky budovy n50 preukázal aj Blower-door test s výsledkom 0,2-1/hod. Parotesná membrána a 100% bariéra proti infiltrácii vzduchu so samolepiacou armovacou tkaninou StoGuard Mesh aj na tomto dome potvrdila, že je zárukou vytvorenia bezpečnej a dokonale vzduchotesnej ochranné vrstvy. Nízky je aj súčiniteľ prestupu tepla (0,139 W/(m²K) fasády s odolným fasádnym zatepľovacím systémom StoTherm Classic. Merná ročná potreba tepla na vykurovanie domu v španielskej Kantábrii je iba 8 kWh/(m2a) a celková potreba primárnej energie je 45 kWh/(m2a).

Investor: M. Aranzazu Sanz Barreiro a F. Javier Casas Reinares

Architekt: Ana Perojo Sierra, Santander, Cantabria,

Miesto: Villanueva de Villaescusa

Kompetencia firmy Sto:

Zatepľovací fasádny systém StoTherm Classic, bariéra proti vzduchu a vlhkosti StoGuard

Realizácia: Construcciones Sorribero, Renedo de Piélagos

Foto: Julene Esnal, Barcelona

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Fasáda novej školy sa vzhľadom tehlového muriva odráža víziu architektov

Autor: stoadministrator
13. 5. 2022
Neďaleko Eindhovenu navrhol Atelier PRO Architects z holandského Haagu novostavbu školy Strabrect College, ktorá je energeticky udržateľná a súčasne sa zapája do cirkulárnej ekonomiky. Vzhľad zateplenej fasády s tehlovým obkladom z flexibilných pásikov StoCleyer B je originálny a nadväzuje na okolie novej budovy školy v Geldrope.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.
Všetky výukové priestory sú zoskupené okolo veľkej posluchárne v centre novostavby. Celkovú štruktúru budovy navyše oživujú rôzne vnútorné priestory.

Strabrecht College sa presťahovala do nových priestorov

Zo existujúcej budovy zostala iba telocvičňa. Tá bola "napojená" na novú budovu a nachádza sa hneď vedľa športovísk. Na ploche necelých 8 000 m2 sú rozmiestnené okolo centrálnej posluchárne štyri skupiny budov s priestormi pre teoretickú aj praktickú výučbu a miestnosti pre študentov. Otvorené vnútorné priestory, jeden z charakteristických prvkov starej budovy, sa objavujú aj v novej budove. Privádzajú prirodzené svetlo do vnútorných priestorov školy, dávajú možnosť výučby mimo učebne a poskytujú zjemnenie merítka v obrysoch, ktoré nadväzuje na štruktúru okolia. Veľkými oknami učební a tried je príroda stále prítomná aj v interiéri. Nová škola zaujme aj svojimi svetlými murovanými stenami, ktoré vynikajú uprostred zelenej plochy.

Obkladové pásky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.
Obkladové pásiky StoCleyer B pomohli architektom dosiahnuť presne taký tehlový vhľad, aký si priali.

Špeciálne opláštenie z pásikov StoCleyer B

Fasáda nie je z tehál, aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Vďaka vhodne zvolenej kombinácii fasádnych pásikov StoCleyer B, ktorú navrhli a zostavili architekti, získala budova presne vzhľad, ktorý si tvorcovia novej školy predstavovali. Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B aj na budove strabrechtskej školy preukázali, že predstavujú rýchle a jednoduché riešenie na realizáciu zateplených fasád s autentickým tehlovým vzhľadom. S ponukou viac ako 130 tehlových povrchov otvárajú širokú škálu dizajnových možností a pohľad na fasádu školy ukazuje, že ich tvorcovia fasády dokonale využili. Materiálové vlastnosti flexibilných tehlových pásikov, ktoré boli optimalizované špeciálne pre zatepľovacie systémy, im umožnili pretvoriť architektonický návrh na efektívne a spoľahlivé stavebné riešenie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Investor: Strabrecht College, Geldrop, Holandsko
Miesto: Grote Bos 2, Geldrop
Architekt: Atelier PRO Architects, Haag
Realizácia: Fleurbaaij, Aalten
Kompetencia Sto:

Fotografia: Ronald Tillermann, Rotterdam

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi