Rodinný dom s vzrušujúcim dialógom medzi otvoreným a uzavretým, vnútorným a vonkajším

Rodinný dom s vzrušujúcim dialógom medzi otvoreným a uzavretým, vnútorným a vonkajším

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
Vo švajčiarskom meste Brig, známom ako železničné "hraničné mesto" medzi Švajčiarskom a Talianskom, stojí rodinný dom s nádvorím od architekta Reného Grünwalda. Hoci návrh vychádza z klasického U tvaru, navrhol René Grünwald budovu s krídlami rôznych dĺžok a čiastočne rovnou, čiastočne šikmou strechou. Vďaka diferencovanému dizajnu okien uspel tvorca vo vzrušujúcom dialógu medzi otvoreným a uzavretým, vnútorným a vonkajším.

Betón a sklo v hlavnej úlohe

Trojpodlažný rodinný dom je postavený z betónu odolného proti zemetraseniu a je izolovaný minerálnym zatepľovacím systémom s vrstvou izolácie s hrúbkou 22 cm. Betónová je balkónová doska a oporné steny na vstupnej strane domu. Suterén je z veľkej časti umiestnený vo svahu a otvára sa do dominantného nádvoria s tromi miestnosťami: dvojgarážou, viacúčelovou izbou a veľkou vstupnou halou. Táto vstupná hala je na rozdiel od nadzemných podlaží skôr tmavá a nízka; najväčšia časť denného svetla do nej vstupuje zhora cez schodisko, umiestnené uprostred domu. Schodisko, oddelené od vstupnej haly sklenenou stenou, vedie k priestrannému, svetlom zaliatemu prízemiu, ktoré architekt zoskupil do tvaru písmena U okolo investormi požadovaného nádvoria. To je rozdelené do predĺženého severozápadného krídla, kde je kuchyňa a jedálenský priestor; v mierne kratšom juhovýchodnom krídle je dvojpodlažný obytný priestor, ktorý je priestorovo prepojený galériou s horným poschodím.

 

Nádvorie je v lete srdcom domu

Severovýchodná krídlo s technickými miestnosťami, toaletou a otvorenou knižnicou je otvorené do priestranného nádvoria na terase a súčasne prepája obe krídla domu. Táto časť domu má celoplošne presklené okná a najmä v letnom období je tak nádvorie srdcom domu. V hornom poschodí, ktoré je vzhľadom k jeho využitiu oveľa viac uzavreté, sú spálne a kúpeľne. Kým prízemie s bielymi, hnedými a čiernymi povrchmi je neutrálne, o podlažie vyššie už vstupuje do hry viac farieb: napríklad zábradlie schodiska a deliaca stena do kúpeľne svietia jasne zelene. Jasná a vybrúsená stavba je doplnená o pozoruhodné detaily: zatiaľ čo horné poschodie severozápadného krídla sa predlžuje, plochá strecha juhovýchodného krídla sa od stredu mení v zošikmenú. Architekt súčasne s pomocou rôznych formátov okien, materiálov a inštalácií vytvoril pestrú fasádnu plochu.

 

Omietky a nátery systémy Sto dali domu finálnu podobu

O zateplenie domu sa spoľahlivo stará fasádny zatepľovací systém StoTherm Classic®, na ktorý je nanesená organická omietka Stolit® K 1,5 a organická modelačná omietka Stolit® MP. Na náter použila miestna realizačná firma Brigger AG fasádnu farbu na báze silikónovej živice StoColor Silco.

 

Napíšte si o vzorkovníky kreatívnych omietok StoSignature

Organické omietky Stolit sú súčasťou systému kreatívnych omietok StoSignature. Fascinujúci svet omietok StoSignature vám priblíži aj box vzoriek s najobľúbenejšími povrchmi a štruktúrami. Aj vďaka nemu sa na vlastné oči presvedčíte, že s naším systémom kreatívnych omietok je možné takmer všetko, a že konečný vzhľad fasády závisí len od predstavivosti architekta. Stačí, ak vyplníte náš registračný formulár a my Vám zašleme výber tých najobľúbenejších kreatívnych štruktúr zo systému StoSignature.

 

Objekt: 

Rodinný dom

Miesto:

Brig, Švajčiarsko

Investor:

privátny

Architekti:

René Grünwald Architekt, Brig, Balzani Architekten, Brig, Švajčiarsko

Kompetencie Sto:

Fieldset
Rodinný dom
Brig, Švajčiarsko
Autor stavby
René Grünwald Architekt, Brig, Balzani Architekten, Brig, Švajčiarsko

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Centrála Unilever v Jakarte zaujme futuristickou fasádou, komfortom a akustikou

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Sídlo spoločnosti Unilever Indonesia v Jakarte, ktorého neobyčajný vzhľad je dielom singapurskej architektonickej kancelárie Aedas, uchváti nielen svojím dynamickým tvarom, ale aj ponukou svetlom zaliatych pracovísk s najmodernejším vybavením. Výrazným prvkom, ktorý púta pozornosť pri pohľade z exteriéru, je organicko-futuristická sklenená fasáda, ktorá je po celom obvode rozčlenená lamelami.

Návrh budovy zveril investor prestížnej architektonickej kancelárii

Nová budova vytvára moderné a kreatívne prostredie pre zamestnancov, ktorí predtým pracovali v štyroch rôznych pobočkách. Na prvý pohľad tiež symbolizuje ašpirácie a dynamický ekonomický rozvoj spoločnosti v regióne. Plánovaním novostavby poveril Unilever Indonesia architektonické štúdio Aedas, sídliace v Singapure a patriace medzi najprestížnejšie architektonicko-projekčné kancelárie v Ázii. Architekti Aedas navrhli v posledných rokoch okrem iného futuristické nákupné mesto "Olympia 66" v čínskom prístavnom meste Ta-lien alebo extrémne štíhlu výškovú budovu "Beacon" v Hongkongu. Z dielne Aedas pochádza tiež návrh nového BSD Green Office Parku na juhozápadnom okraji Jakarty, ktorý býva označovaný za prvú zelenú kancelársku štvrť v krajine. V roku 2017 Aedas práve tu dokončil nové ústredie Unileveru ako najdôležitejšie budovu tunajšieho komplexu.

 

Stavba pripomína kvet, tvorený štyrmi vzájomne prepojenými krídlami

Nová šesťpodlažná budova poskytuje na hrubej podlahovej ploche približne 50 000 metrov štvorcových komunikatívne pracovné miesta. Pôdorys pripomínajúci kvet sa skladá zo štyroch navzájom prepojených krídel, ktoré sú zoskupené okolo centrálneho átria. To umožňuje optimálne využitie denného svetla aj skvelý výhľad zo všetkých miestností. Charakteristickým prvkom novej budovy je dynamicky tvarovaný priehľadný vonkajší plášť s presklenými plochami po celom obvode, elegantne zaoblenými hranami budovy a stropmi podlaží, ktoré v rôznej miere vyčnievajú a sú obložené tmavosivým lesklými kovovými panelmi. Lamely z šedých hliníkových prvkov rôznej šírky, ktoré sú tvorivým spôsobom integrované do celkovej koncepcie, umožňujú flexibilné tienenie a znižujú akumuláciu tepla.

 

Zelené strešné terasy skrášľujú sídlo spoločnosti a slúžia jej zamestnancom

Integrácia niekoľkých zelených strešných terás do výklenkov fasády ďalej zvyšuje kvalitu koncepcie. Vo vzájomnej súhre tak vznikla viacvrstvová topografia fasády s plynulým prechodom medzi interiérom a exteriérom. Ta ponúka nielen estetické kvality, ale aj atraktívne vonkajšie priestory pre zamestnancov. Podobne komplexne pôsobí otvorený a vzdušný interiér. Ústredným prvkom je tu átrium, ktoré stúpa naprieč všetkými úrovňami a prijíma svetlo z niekoľkých sklenených kupol. Vyznačuje sa dynamicky vrstvenými a futuristicky vystupujúcimi a opäť ustupujúcimi podlažiami a spojovacími cestami.

 

Špičkové fasádne a akustické systémy Sto

Veľké drevené schodisko, ktoré spája prízemie a prvé poschodie, slúži ako centrálne miesto stretnutia. Architektom sa so zjavnou ľahkosťou podarilo vytvoriť organicky plynúce priestorové kontinuum, ktoré podporuje vzájomnú komunikáciu a ponúka prekvapivé výhľady. V súlade s konceptom tradičného indonézskeho územného plánovania integruje prvky ako "námestie", "hlavné cesty" a "vedľajšie cesty", aby podporili súdržnosť a angažovanosť zamestnancov. Pohľady poschodí a spojovacie cesty boli obložené bezškárovým omietnutým akustickým stropným systémom od spoločnosti Sto, aby sa znížil dozvuk v átriu a na galériách. Uplatnenie v interiéri našli akustické stropné systémy StoSilent Distance, na fasáde bol použitý predsadený odvetrávaný fasádny systém StoVentec R s omietkou.

 

Investor: Unilever Headquarters Indonesia, Tbk, Jakarta, Indonézia

Architekt: Aedas Singapur

Miesto: BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID

Kompetencie firmy Sto:

•             interiér: bezškárový akustický stropný systém (StoSilent Distance)

•             fasáda: predsadená prevetrávaná fasáda (Sto-Ventec R) s omietnutým povrchom

Realizačná firma: PT. Panutan Sejati, Jakarta, ID

Fotografie: Owen Raggett, Singapur, SG

Fieldset
Centrála Unilever v Jakarte
BSD Boulevard Barat, BSD City, Tangerang, Jakarta, ID
Autor stavby
Aedas Singapur
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi