Rodinný dom v Langenau robí radosť majiteľom aj ich deťom

Rodinný dom v Langenau robí radosť majiteľom aj ich deťom

Autor: e.papcunova@sto.com
18. 3. 2020
Na okraji Švábskej Alby v okrese Alb-Donau leží mesto Langenau. Architektka Karin Müller tu realizovala návrh individuálneho rodinného domu, ktorý dokonale odráža špecifické želania svojich obyvateľov. Majitelia kládli dôraz na voľbu materiálov, individuálne detaily a útulnú atmosféru, zvláštnu pozornosť však spolu s architektkou venovali aj potrebám svojich detí.

Uvoľnená atmosféra, prostredie otvorené voči deťom, kĺzačka zo strešnej terasy a lezecké steny: to boli požiadavky investorov, s ktorými sa obrátili na miestnu architektku. Z hravého prístupu k tomuto špecifickému projektu vzišla moderná stavba s roztomilými detailmi. Biele kazety pôsobia ako pás, ktorý stavbu obteká a súčasne štruktúruje fasádu. Pás sa tu a tam odpája a vytvára strechu nad vstupným priestorom, terasou a vytúženou kĺzačkou. Striedma voľba prírodných materiálov sa podieľa ako na vonkajšej podobe obytného domu, tak aj na podobe interiérov. Pomocou antracitových okenných rámov vytvorila architektka harmonický kontrast k svetlej fasáde. Veľkoformátové presklenia na južnej strane umožňujú prirodzené presvetlenie a široké posuvné dvere zároveň zaisťujú plynulý prechod zvnútra von. Spodná časť bola koncipovaná ako otvorený obývací, jedálenský a kuchynský priestor, vrátane miesta pre lezeckú stenu pre deti. Farebné akcenty a drevené podlahy dodávajú tomuto priestoru útulnú atmosféru. V prvom poschodí sa nachádzajú izby pre členov rodiny. Mnoho ďalších skvostných nápadov, ako je integrované ohnisko na terase, vytvára s ďalšími individuálnymi detailmi veľmi osobnú atmosféru.

Fasádu chráni farba odolávajúca riasam, plesniam a UV žiareniu

Fasádna farba StoColor Dryonic S vďaka svojmu mikroštruktúrovanému povrchu cielene odvádza dažďovú a predovšetkým skondenzovanú vodu a zaisťuje tak suchú a čistú fasádu aj bez biocídneho ochranného filmu. A vďaka integrovanej technológii Sunblock chráni farba fasádu aj pred vyblednutím na slnku v dôsledku UV žiarenia.

Informácie o projekte

Objekt: rodinný dom
Investor: súkromie majiteľa
Architekt: Karin Müller, Langenau, Nemecko
Miesto: Langenau
Kompetencie firmy Sto:
fasádny zatepľovací systém (StoTherm Classic L)
fasádna farba s bionickým účinkom proti riasam a plesniam a technológiou Sunblock (StoColor Dryonic S)
interiérové ​​farby
Realizačná firma: H.-J. Epple GmbH, Nersingen
Fotografie: Martin Duckek, Ulm

Fieldset
rodinný dom
Langenau
Autor stavby
Karin Müller, Langenau, Nemecko

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi