Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Vydarená rekonštrukcia bytového domu s tehlovým obkladom na fasáde je inšpiráciou aj pre naše domy

Autor: stoadministrator
11. 5. 2022
Londýnske sídlisko, ktoré je súčasťou programu dôstojného bývania, prešlo transformáciou s cieľom zlepšiť životné podmienky ľudí, ktorí tu žijú. Na novej zateplenej fasáde použili architekti namiesto bežnej omietky biele tehlové pásiky StoCleyer B, ktoré dali bytovému domu úplne inú tvár.
Tyler House je klasický bytový dom s vnútroblokom akých sú u nás stovky. Vkusne navrhnutá rekonštrukcia dala pocitu z bývania v bytovke úplne iný rozmer.
Tyler House je klasický bytový dom s vnútroblokom akých sú u nás stovky. Vkusne navrhnutá rekonštrukcia dala pocitu z bývania v bytovke úplne iný rozmer. 

Pôvodný Tyler House tvorili tri stavebné časti, usporiadané okolo centrálneho nádvoria, v ktorých sa nachádzalo celkovo 48 jedno-, dvoj-, troj- a štvorizbových bytov. Architekti londýnskeho štúdia Rock Townsend boli pôvodne poverení, aby navrhli „ľahkú“ rekonštrukciu budovy. Pri podrobnej analýze sa však ukázalo, že v dome je veľa problémov, ktoré by sa nevyriešili len drobnými úpravami. Nedostatočný prístup a bezpečnosť na dvore, problémy s vetraním, strmé vstupné schody a problémy s bezpečnosťou a protispoločenským správaním by mohli pokračovať, ak by sa neuvažovalo o rozsiahlej rekonštrukcii. Pripravený projekt tak obsahoval pridanie strešnej nadstavby s cieľom vytvoriť ďalších 13 bytov na 4. poschodí. Príjmy z predaja týchto bytov umožnili uskutočniť potrebnú rekonštrukciu budovy.

 

Architekti využili pri návrhu fasády prednosti tehlových pásikov StoCleyer B

Tehlové pásiky StoCleyer B navrhli ako cenovo dostupné riešenie (v porovnaní s použitím bežných klinkrových obkladov), ktoré sa dá aplikovať na bežný zatepľovací systém. Dizajnovo pritom vyzerá ako pravá pálená tehla a dá sa navyše použiť ako dizajnový a funkčný element nielen na fasádu, ale aj ako obklad soklov, vstupných častí domov či schodísk.

 

Architekti navrhli obkladové pásiky StoCleye B v podobne bielej tehly, ako cenovo dostupné riešenie fasády bytového domu.
Architekti navrhli obkladové pásiky StoCleye B v podobne bielej tehly, ako cenovo dostupné riešenie fasády bytového domu.

 

Spoločnosť Sto pomohla vytvoriť tepelne účinný a vizuálne pôsobivý návrh

Bytový dom Tyler House teraz profituje z použitia tehlových obkladových pásikov StoCleyer B, ktoré boli nainštalované ako finálna úprava fasády na zatepľovací systém StoTherm Mineral. Na dom navrhli architekti pásiky v bielej farbe, ktorá kontrastuje s novou tmavou strešnou nadstavbou. Tehlový vzhľad novej fasády je inšpiráciou aj pre naše staršie bytové domy. V širšom centre Bratislavy stojí veľa podobných tehlových domov s vnútroblokmi, z nich veľká časť doteraz neprešla žiadnou rekonštrukciou. Projekt londýnskych architektov ukazuje, že aj zo starších a súčasným požiadavkám nevyhovujúcich budov sa dá vytvoriť moderné, funkčné a esteticky vydarené bývanie.

 

Zoznámte sa s tehlovými obkladovými pásikmi StoCleyer B

Tehlové obkladové pásiky StoCleyer B, ktoré sú optimalizované pre fasádne zatepľovacie systémy, umožňujú neuveriteľne ľahko kombinovať robustný vzhľad tehlovej fasády s vysoko efektívnou tepelnou ochranou budovy. Bližšie informácie získate v našom katalógu, ktorý si môžete stiahnuť tu, alebo na konzultácii, ktorú si môžete dohovoriť so zástupcom nášho obchodného tímu.

Informácie o projekte:
Projekt: Tyler House, Londýn
Dokončený: 2021
Architekt: Rock Townsend
Realizácia: Regency Plastering
Kompetencie Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Přihlásit se k newsletteru

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Prihlásiť sa k newsletteru

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi