Skladaná fasáda pre novú umeleckú univerzitu

Skladaná fasáda pre novú umeleckú univerzitu

Autor: admin
26. 10. 2018
Je to impozantná budova: plisovaná, biela fasáda Brucknerovej univerzity v Linzi vyzerá ako obalená jemným krepovým papierom. Dizajn nového domova pre začínajúcich umelcov pochádza od architektonickej kancelárie 1 ZT GmbH z Linzu, ktorá vyhrala v roku 2008 celoeurópsku architektonickú súťaž. S architektkou Susanne Seyfertovou sme sa rozprávali o myšlienke, ktorá viedla tvorca k tomuto neobvyklému návrhu.

Súkromná univerzita Antona Brucknera pre hudbu, drámu a tanec sa nachádza na kopci nad mestom. Aká bola vaša predstava integrácie budovy do okolia z hľadiska územného plánovania?

Naším cieľom bola budova, ktorá svojím vzhľadom pripomenie umelecké využitie, ale ktorá tiež dokonale zapadne do okolitého prostredia. Zakrivená, organicky tvarovaná budova je ako socha alebo zhmotnenie zvuku v parku. Leží v zákrute ulice Hagenstraße a otvára pohľad na krásne staré stromy. Chceli sme využiť zvláštnosti lokality - krásnu prírodu - a ponúknuť ju samotným študentom. Preto si budova v smere od ulice chráni prístupy. Smerom do parku je štíhla a dovoľuje prístup dennému svetlu. K dispozícii je aj vonkajší schodisko, ktoré môže byť využité pre koncerty pod holým nebom. Pre predstavu, aká je veľkosť budovy: obložená je 365 prvkami so svetlých lamiel, ktoré prepájajú objekt s okolitými stromami. Svojbytnosť a zvláštnosť je hmatateľná aj v interiéri - vnútro je premenlivé a je z neho vždy nádherný výhľad na mesto, prírodu a horu Pöstlingberg. Sú to živé, svetlom zaplavené a tečúce priestorové sekvencie s mnohonásobnými vizuálnymi vzťahmi. To znamená, že samotná budova pôsobí ako zhmotnenie zvuku, ako rezonančná „dutina", ktorá vzrušuje a inšpiruje.

 

Lamelová fasáda je najvýraznejším prvkom budovy. Z čoho vychádzal váš návrh a ako bol realizovaný?

Lamelový šat na fasáde bol dôležitým faktorom už v súťaži. Lamely poskytujú nielen tienenie, ale dávajú stavbe ľahkosť a zvláštny hudobný charakter. Vyzerajú ako struny hudobného nástroja a obklopujú budovu ako jemný záves. V dôsledku toho sa zdá, že stavba je spojená s krajinou a okolitými stromami. Okrem toho sa lamely využívajú pre ovládanie svetla v interiéri. V zimných mesiacoch zachytávajú postranné slnečné žiarenie a smerujú svetlo hlboko do budovy, takže po celý rok zaisťujú príjemný osvit miestností. Avšak, to, čo vyzerá tak ľahké a jednoduché na papieri, je výzvou pri realizácii. Zaoblené rohy a šikmé povrchy boli realizované predsadeným zatepľovacím systémom. Po dokončení plášťa boli na fasádu umiestnené drevené prefabrikované sendvičové panely s už nainštalovanými oknami a finálnou povrchovou úpravou. Držiaky lamiel boli nainštalované vopred na drevené panely, takže samotná montáž lamiel bola potom záležitosťou niekoľkých týždňov. Ďalšiu optickú hĺbku dostal povrch fasády pomocou techniky úpravy povrchu štetcom, ktorú realizačná firma použila pri aplikácii omietky. V závislosti na výskyte svetla sa tak na fasáde objavujú nové jemne zrnité štruktúry.

 

Aký má význam jemný jednofarebný odtieň na fasáde tejto futuristickej budovy?

Od začiatku sme videli budovu zabalenú v jasných lamelových šatách. Za lamelami umiestnená, o odtieň tmavšia omietka vo vertikálnych pruhoch, to ešte zvýrazňuje. Okná vyzerajú, ako by boli skryté za "šatami". Veľmi svetlé a decentné farby posilňujú, podľa nášho názoru, výrazné formy štruktúr a dávajú budove ľahkosť a pôvab.

 

Zvláštnosťou budovy je prenos tieňohry, vyvolanej svetelnými interakciami, na vnútorné steny a schodište. Čo je za tým?

V spoločných priestoroch foyer "hrá" budova podľa návrhov umelcov Iris Andraschekovej a Huberta Lobniga. Ako súčasť projektu "Umenie pri stavbe" sme sa v jury rozhodli pre tento nápad, pretože obohacuje foyer univerzity s veľkým citom a eleganciou. Steny sú ručne maľované v rôznych matných a lesklých odtieňoch bielej. Nátery a tiene potom dávajú vnútorným priestorom hĺbku a vitalitu.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi

Silná miestna komunita a práca architektov vdýchli nový život niekdajšej sladovni v dánskom Ebeltofte

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravená a rozšírená historická sladovňa žiari červenou farbou nad starým dánskym prístavným mestom Ebeltoft, ležiacom na brehu Baltského mora. Kancelária Praksis Arkitekter pristúpila k práci s veľkou úctou k pôvodnej stavebnej substancii a vytvorila nové sociálne centrum s charakterom campusu. Areál je príkladom vydarenej post-industriálnej architektúry

V historickom centre mestečka Ebeltoftu sa nachádza charakteristická červená sladovňa Maltfabrikken z roku 1861, dominanta mesta a významný závod, kde sa až do roku 1998 vyrábal slad. 140 rokov trvajúca priemyselná cesta však na konci 20. storočia skončila a továrni dlhé roky hrozila demolácia. Silná miestna komunita sa spojila, aby zachovala a znovu premyslela budúcnosť tradičnej priemyselnej budovy. Z iniciatívy nadšencov sa rozbehol proces vytvárania miesta pre umenie, kultúru a podnikanie – a aj vďaka ich nasadeniu bol projekt úspešne dokončený v roku 2020. Za znovuzrodením objektu je tiež veľký záujem a podpora nadácií, podnikateľskej komunity a súkromných miestnych prispievateľov, ako aj silné partnerstvo so zastupiteľstvom mesta Syddjurs, do ktorého pôsobnosti Ebeltoft patrí.

 

Dnes je to ľudová továreň – poháňaná komunitami, nadšencami a vášňou s túžbou byť semeniskom tvorivého rozvoja ľudí i spoločnosti

Maltfabrikken je miestom stretávania, priestorom na dýchanie, magickou zmesou kreativity. Zároveň je  miestom s mnohými užívateľsky orientovanými zariadeniami, ale aj sieťou, dynamom a sprostredkovateľom aktivít a akcií. Medzi jeho nové zariadenia patrí kultúrny dom, knižnica, múzeum, kultúrne prostredie pre mládež, rezidencie umelcov, workshopy, klaster kreatívneho priemyslu, minipivovar a mnoho ďalšieho.

 

Architektonická premena sa vyznačuje najmä starostlivou renováciou rešpektujúcou pôvodnú stavbu

Surovosť a neotesanosť sa tu stretáva s novou a jasnou estetikou. Zároveň boli zachované charakteristické historické hodnoty továrne. Vzniká tak homogénna a zjednocujúca hmota budovy, ktorá sa otvára do okolitých dvorov a víta každého. V snahe dostať do budov čo najviac aktivít, má vo vnútri projekt tak trochu charakter „guláša“: tu je múzeum, knižnica a archív, tu minipivovar a reštaurácia, tu dizajnový obchod, priestory a miestnosti na prenájom pre rodinné oslavy. Sú tu podnikateľské kancelárie a malé lacné prenájmy pre začínajúce firmy a dizajnérov a nakoniec, aby toho nebolo málo, je tu aj množstvo malých rezidenčných stavieb pre takzvaný "umelecký pobyt", ktorý podporuje Dánska nadácia umenia. A potom samozrejme povinné klzisko a vyhliadková plošina na vrchole komína. Je toho veľa pod jednou strechou a na väčšine miest by to bolo príliš, ale tu to funguje, pretože celý komplex budov už má v sebe ten správny nádych niečoho samorastného a pučiaceho. A čo viac, Praksis Architects sa tu podarilo udržať rovnováhu, a to ako odhalením starého, tak pridaním nového s vynikajúcim zmyslom pre oboje. Prostredníctvom obmedzenej, ale výraznej palety farieb a materiálov v exteriéri, ktorým dominujú čierne sokle a červená omietka na fasádach, spojili architekti staré a nové do jedného celku. Tvorcom projektu sa touto vydarenou prestavbou podarilo veľmi dobre premeniť industriálny relikt na križovatku spoločenského stretávania.

Informácie o projekte:

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Miesto: Maltvoj 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetencia firmy Sto:

  • zatepľovací fasádny systém (StoTherm Mineral),
  • fasádna farba odrážajúca tepelné žiarenie (StoColor X-black)

Realizačná firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi